Magyar Szuperkupa

Zivataros büntetőpárbaj után a Videotoné a Szuperkupa

A magyar futballszezon hivatalos nyitányán, a Szuperkupa 2012-es döntőjében a Videoton 1-1-es döntetlent követően büntetőkkel múlta felül a bajnok és kupagyőztes DVSC-Tevát. A Loki Bódi Ádám góljával már a találkozó elején vezetést szerzett, Kovács István egyenlítőgólja után azonban a székesfehérváriak nyerték a felhőszakadásban rendezett tizenegyespárbajt.

A Debrecen már a 2. percben megszerezte a vezetést a Videoton elleni Szuperkupa-döntőben. Rezes a tizenhatos bal oldalától adott laposan középre, a labdára mozduló Kulcsár megzavarta Bozsovics kapust, a játékszer így Bódi elé került. Az elmúlt szezon legjobb 21 éven aluli játékosának választott középpályás pedig 8 méterről nem hibázott. (1-0)

A gól után néhány perc alatt rendezte sorait a Videoton, és sorozatban végezhette el a szögleteket a DVSC-Teva kapuja előtt. Torghelle azonban hiába kérte a labdát, igazán jó átadásokat ezúttal nem kapott a társaktól. Az első játékrész közepétől kiegyenlített játék folyt a pályán, melyet egy-egy keményebb szabálytalanság szakított meg. A 38. percben közel járt az egyenlítéshez Paulo Sousa csapata, ám az előrehúzódó Vinícius fejese az alumíniumon csattant.

Caneira és Coulibaly csatáját a portugál védő nyerte a magyar futballszezon nyitányán - Fotó: MTI

A fordulás után óriási felhőszakadást zúdult a Sóstói Stadionra, talán ennek is köszönhető, hogy folyamatos játék csak ritkán alakult ki. Ahogy telt az idő, úgy vette át egyre inkább a mérkőzés irányítását a Videoton, ez pedig helyzetekben is megmutatkozott. Gyurcsó például a 64. percben senkitől sem zavartatva bólinthatta kapura a labdát, Novakovics azonban védte a kapuba közepébe tartó fejest. A második játékrészt a klubépületből figyelő Paulo Sousa kockáztatott: a szünetben pályára lépő Kovács István után Nikolics Nemanját is pályára küldte, a bátor változtatásnak pedig egyenlítés lett a jutalma. A 72. percben Torghelle lövését a debreceniek kapusa Kovács elé ütötte, a Haladásnál nevelkedő fiatal középpályás pedig 6 méterről a hálóba lőtt. (1-1)

Mivel az eredmény a lefújásig már nem változott, a versenykiírás értelmében a büntetőrúgásoknak kellett dönteniük a Szuperkupa sorsáról. Az egyre erősödő viharban sokáig nem hibáztak a játékosok, a vizes talaj ellenére magabiztosan végezték el a tizenegyeseket. A negyedik sorozatban azonban a Loki gólját szerző Bódi Ádám a kapu fölé lőtt, így a portugál Marco Caneira által értékesített büntető a 2012/2013-as szezon első trófeájának megszerzését jelentette a Videoton számára.

Bódi Ádám és Kovács István gólja:

A büntetőpárbaj pillanatai:

Magyar Szuperkupa-döntő
DVSC-Teva-Videoton FC 1-1 (1-0)
büntetőkkel: 3-5
Sóstói Stadion, 5 ezer néző, v.: Bognár Tamás
 
DVSC-Teva: Novakovics - Nagy Z., Mészáros, Simac, Korhut - Bódi, Varga J., Szakály P., Rezes (Farkas II., 84.) - Kulcsár (Ramos, 77.), Coulibaly (Sidibe, 67.)
Vezetőedző: Kondás Elemér
Videoton: Bozsovics - Tavares (Nikolics N., 71.), Caneira, Vinícius, Szolnoki (Brachi, 56.) - Mitrovics, Tóth B. (Kovács I., 46.) - Gyurcsó, Sándor, Walter Lee - Torghelle
Vezetőedző: Paulo Sousa
 
Gólszerző: Bódi (2.) illetve Kovács I. (72.)
Sárga lap: Szakály P. (52.), Korhut (57.), Varga J. (69.), Bódi (74.), Ramos (88.) illetve Mitrovics (87.), Torghelle (91.)
Kiállítva: -
 
A 2012-es Szuperkupa győztese a Videoton FC.

A Szuperkupát a Videoton FC tulajdonosa, Garancsi István vette át Berzi Sándortól, a Magyar Labdarúgó Szövetség alelnökétől.

A Debrecen játékosai már elhagyták a pályát, és a rövid ünneplés után a Videoton labdarúgói is bemenekültek az eső elől. A díjátadásra a játékoskijáróban kerül majd sor.

A 2012-es Szuperkupa győztese a Videoton FC, amely 5-3-ra megnyerte a tizenegyespárbajt.

Caneira végezte el a mindent eldöntő büntetőt, és a bal felső sarokba lőtt (3-5)

Bódi Ádám futott neki a labdának, ám a debreceni vezetőgól szerzője magasan a kapu fölé lőtt. (3-4)

Brachi már-már flegma mozdulattal gurított az elugró kapus helyére. (3-4)

Sidibe  próbálkozásánál jó irányba indult a Vidi montenegrói kapusa, de nem érte el a jobb felső sarokba szálló labdát. (3-3)

Gyurcsó pókhálózta ki a bal felső sarkot, Novakovicsnak esélye sem volt. (2-3)

Korhut sem hibázott, ballal a kapu jobb oldalába emelt. Bozsovics a másik irányba vetődött. (2-2)

Mitrovics is határozott volt, megfelelő erővel és pontossággal lőtt a bal alsó sarokba. (1-2)

Szakály Péter volt a második rúgó, a Loki csapatkapitánya a balra mozduló kapus mellett a háló közepébe emelt. (1-1)

Nikolics végezte el az első tizenegyest, és rendkívül magabiztosan a kapuba bal oldalába lőtt. (0-1)

Következnek a büntetők!

A Debrecen öt próbálkozásból háromszor, a Videoton nyolc kísérletből négy alkalommal találta el a kaput a mérkőzésen.

Vége a mérkőzésnek, a végeredmény Bódi Ádám és Kovács István góljait követően 1-1. Hamarosan következik a büntetőpárbaj.

91. perc: Az egyre erősödő zivatarban Torghelle is sárga lapot kapott.

90. perc: Bognár Tamás játékvezető három percet hosszabbít, ha nem születik újabb gól a Sóstói Stadionban, tizenegyesrúgások következnek.

90. perc: Sándor György 23 méterről próbálkozott kapura lövéssel, de mellé durrantott.

88. perc: Újabb sárga lapos figyelmeztetés: Ramos hátulról rúgta meg Kovács Istvánt, nem is maradt el a jogos szankció.

87. perc: Mitrovics is "besárgult", miután lekönyökölte Varga Józsefet.

84. perc: A DVSC-Teva harmadik cseréjeként Farkas II. Balázs érkezett Rezes László helyére.

83. perc: Szakály bal oldali beadása után Sidibe fejelhetett a Videoton középső védői között, de a csereként beállt támadó nem találta el a kaput.

Óriási felhőszakadás, dörgés és villámlás kíséri a második játékrészt Székesfehérváron, ám aligha ez ijesztette el Paulo Sousát a kispadról. A portugál tréner játékosaival és a szakmai stáb tagjaival ellentétben nem jött ki a második félidőre...

A versenykiírás értelmében, döntetlen eredmény esetén nincs kétszer 15 perces hosszabbítás, rögtön büntetőrúgások következnek.

78. perc: Kovács passzolt Nikolicshoz, aki lövésre készítette le a labdát Sándor Györgynek, a Vidi csapatkapitányának próbálkozását azonban blokkolták a hajdúságiak.

77. perc: Cserélt a DVSC-Teva: Kulcsár Tamás helyett Luis Ramos állt be.

74. perc: Újabb debreceni sárga lap, már a negyedik a mérkőzésen. Bódi Ádám buktatta Kovács Istvánt.

72. perc: GÓÓÓL! Egyenlít a Videoton! Torghelle tartotta meg a labdát a debreceni védők szorításában, majd kapura lőtt. Az életerős próbálkozást Novakovics az érkező Kovács István elé ütötte, aki lendületből érkezett és 6 méterről a hálóba lőtt. (1-1)

71. perc: Kockáztat a Videoton: a védelemben futballozó Tavares helyére egy vérbeli csatár, Nikolics Nemanja állt be. Ezzel Paulo Sousa minden változtatási lehetőségét kihasználta.

69. perc: Varga Józsefnél szakadt el a cérna, Mitrovicsba rúgott bele, amiért sárga lapos figyelmeztetésben részesült. A szabadrúgást Brachi a közönség soraiba lőtte.

67. perc: Kondás Elemér kihasználta első cserelehetőségét, Adamo Coulibaly helyére Ibrahima Sidibe érkezett. A szenegáli támadó júniusban négy és fél év után tért vissza a cívisvárosba.

64. perc: Tavares bal oldali beadása után Gyurcsó fejelhetett tisztán, 13 méterről, Novakovics azonban fogta a középre tartó fejest.

62. perc: Mészáros 'majd negyven méterről lőtt kapura egy szabadrúgást, a lapos kísérletet Bozsovics magabiztosan védte.

Az utóbbi percekben a Videoton futballozott fölényben, és a szélről belőtt labdákkal nyomás alatt tudta tartani a Loki kapuját.

57. perc: Korhut rúgott oda Mitrovicsnak, a megmozdulásért a debreceniek balhátvédje sárga lapot kapott.

56. perc: Nem sokat várt második cserelehetőségével Paulo Sousa, Szolnoki Rolandot a spanyol Álvaro Brachi váltja.

52. perc: Ismét a Loki csapatkapitánya, Szakály Péter követett el szabálytalanságot, amit Bognár Tamás játékvezető sárga lappal "jutalmazott".

47. perc: Szakály Péter keveredett a Vidi kapuja elé, azonban Caneira mellett hiába lőtt a hálóba, előtte már szabálytalankodott Bozsovics kapussal szemben.

46. perc: Elkezdődött a második félidő a Sóstói Stadionban, Paulo Sousa pedig a szünetben cserére szánta rá magát. Tóth Balázs helyére a fiatal Kovács István állt be.

Az első félidőben a Debrecen kétszer, a Videoton pedig egyszer találta el a kaput, a székesfehérváriak ugyanakkor hat szögletet is elvégezhettek.

Érdemes lesz a lefújást követően is a hathárom.hu-val tartani, helyszínen dolgozó kollégáink ugyanis megszólaltatják a mérkőzés főszereplőit.

A bajnok és kupagyőztes DVSC-Teva már a 2. percben vezetéshez jutott a Sóstói Stadionban, Bódi Ádám gólja után azonban a Videoton tűnt kezdeményezőbbnek. Paulo Sousa csapata szögletek sokaságát harcolta ki Novakovics kapuja előtt, komoly gólhelyzetet viszont nem tudott kialakítani. Kiegyenlített játék zajlott a pályán, a Vidi Vinícius fejesénél járt legközelebb az egyenlítéshez az első játékrészben, a kapufa azonban megmentette Kondás Elemér gárdáját.

Vége az első félidőnek.

45+1. perc: Gyurcsó 26 méterre a kaputól végzett el szabadrúgást, de kevéssel a bal kapufa mellé lőtt.

42. perc: Szolnoki ívelt Torghelle fejére, a rutinos támadó azonban rosszul találta el a labdát, amely így méterekkel a kapu mellett hagyta el a játékteret.

38. perc: Gyurcsó szabadrúgásból ívelt a kapu elé, Vinícius pedig az öt és feles bal csücskétől csúsztatott kapura. A labda az alumíniumról pattant vissza a brazil védőhöz, akinek második próbálkozását Novakovics már hárította.

35. perc: Nagy Zoltán szabadrúgása után Coulibaly fejelt a hálóba, lesről...

31. perc: Paprikás jelenetek zajlottak a pályán, több kemény belépőt is láthatott a közönség. Korhut Nikolicsot, Szolnoki pedig Rezest próbálta szabálytalanul szerelni. Mindkét gárda játékosai reklamáltak, Bognár Tamás azonban csendre intette a feleket.

A Skënderbeu elleni Bajnokok Ligája-selejtezőre készülő Debrecen gyors gólja, majd az Európa Ligában érdekelt Videoton enyhe fölénye után most kiegyenlített játék zajlik a pályán. A csapatok felváltva rohamozzák az ellenfél kapuját, kevés sikerrel.

24. perc: Gyurcsó jobb oldali beadását várta középen Torghelle, hiába. A labda Novakovics kezében landolt.

19. perc: Torghelle lépett volna ki Simac mellett, de az indítás pillanatában lesen állt. A másik oldalon Coulibaly húzott el Szolnoki mellett, azonban hosszan tolta meg a labdát, amely így Bozsovics zsákmánya lett.

Az utóbbi percekben a Videoton több szögletet is kiharcolt, a Debrecen gyors kontratámadásaira azonban nagyon figyelnek a székesfehérvári védők.

9. perc: Mitrovics ugratta ki Gyurcsót a bal oldalon, a válogatott szélső centerezése azonban nem jutott el Torghelléig, Simac szögletre mentett. A sarokrúgás után nem alakult ki gólhelyzet.

6. perc: A gyors vezetőgól után is támadásban maradt a DVSC-Teva, Varga József távoli lövését Bozsovics hárította.

2. perc: GÓÓÓL! Vezet a Debrecen! Varga József indította Rezest a bal oldalon, a szélső laposan középre adott labdáját a berobbanó Kulcsár nem tudta a kapuba továbbítani, a hosszú oldalon érkező Bódi azonban 8 méterről a hálóba lőtt. (1-0)

1. perc: A DVSC-Teva kezdte a mérkőzést, majd a felezővonal közelében Mitrovics borította fel a Vidi kapuja felé iramodó Nagy Zoltánt.

20:16 - A csapatok megérkeztek a pályára, a Himnusz után a napokban elhunyt Imre Mátyásra emlékeztek a Sóstói Stadionban.

20:14 - A debrecenieknél az egyetlen új szerzemény, Ibrahima Sidibe a cserepadon kezdi a finálét. A Videotonnál a Zöld-foki szigetekről származó Dos Santos Tavares a kezdőcsapatban kapott helyet, az MTK-tól érkező Szekeres Adrián pedig csereként léphet pályára a ma esti találkozón.

20:12 - Az OTP Bank Liga tavalyi idényében a DVSC-Teva kétszer is legyőzte székesfehérvári riválisát. Kondás Elemér csapata hazai környezetben 2-1-re nyert, a Sóstói Stadionból pedig 1-0-ás győzelemmel hozta el a három bajnoki pontot.

20:08 - A két együttes nem először találkozik a Szuperkupa 1992 óta íródó történelme során. 2010-ben a Debrecen Szakály Péter góljával 1-0-ra legyőzte a Videotont.

20:05 - Hivatalosan ezen a találkozón debütál a Videoton erre az idényre készült új meze, amelynek fazonja és színösszeállítása a régi idők legendás Vidijének felszerelésére hajaz.

20:00 - Köszöntjük kedves Olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a bajnok és Magyar Kupa-győztes DVSC-Teva, valamint a bajnoki ezüstérmes és Ligakupa-győztes Videoton FC csatája a Sóstói Stadionban. A mai este kérdése, hogy a hajdúságiaknak sikerül-e hatodszor is begyűjteniük a futballszezon első trófeáját, vagy a székesfehérváriak szerzik meg azt második alkalommal.

Magyar Szuperkupa
Döntő
DVSC-Teva-Videoton FC
Sóstói Stadion, Székesfehérvár
vezeti: Bognár Tamás
 
DVSC-Teva: Novakovics - Nagy Z., Mészáros, Simac, Korhut - Bódi, Varga J., Szakály P., Rezes (Farkas II., 84.) - Kulcsár (Ramos, 77.), Coulibaly (Sidibe, 67.)
Cserejátékosok: Verpecz, Ramos, Nikolov, Farkas II., Máté P., Yannick, Sidibe
Vezetőedző: Kondás Elemér
 
Videoton: Bozsovics - Tavares (Nikolics N., 71.), Caneira, Vinícius, Szolnoki (Brachi, 56.) - Mitrovics, Tóth B. (Kovács I., 46.) - Gyurcsó, Sándor, Walter Lee - Torghelle
Cserejátékosok: Tujvel, Brachi, Szekeres, Kovács I., Perics, Nikolics N., Haraszti
Vezetőedző: Paulo Sousa
 
Gólszerző: Bódi (2.) ill. Kovács I. (72.)
Sárga lap: Szakály P. (52.), Korhut (57.), Varga J. (69.), Bódi (74.), Ramos (88.) ill. Mitrovics (87.), Torghelle (91.)
Kiállítva: -