FIFA

Mégis alkalmazzák a gólbíró technológiát

A futball szabályalkotó testülete (IFAB) elfogadta a gólvonal-technológiát. Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke elmondta, két rendszerből választhatnak, és akár mindkettőt alkalmazhatják.

Az Ukrajna-Anglia Eb-találkozón John Terry szabadít fel a gólvonal mögül, Kassai Viktor nem adta meg a gólt - Fotó: AFPSepp Blatter azóta támogatja a videóbírót, amióta észrevétlen maradt Frank Lampard gólja a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon. Akkor az angol válogatott játékosának lövése után a labda a gólvonalon túlról pattant a mezőnybe, ám a játékvezető nem ítélt gólt. Az idei Európa-bajnokságon szintén az angolok meccsén történt hasonló szituáció, ezúttal John Terry a gólvonal mögül mentett az ukránok ellen.

Nos, a 2014-es világbajnokságon már minden egyértelmű lesz, ugyanis a labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) elfogadta a gólvonal technológiát. Két rendszerről tárgyaltak, egyik a teniszben és a krikettben is használt Hawk-Eye, a másik pedig a GoalRef elnevezésű program, amely mágneses érzékelővel követi a labdát - ezt két dán liga meccsen már kipróbálták.

Sajtóhírek szerint az angol Premier League és az amerikai Major League Soccer azonnal kész használni. A FIFA azt tervezi, hogy a technikákat először a decemberben, Japánban sorra kerülő klub-világbajnokságon, majd a 2013-as brazíliai Konföderációs Kupán és a 2014-es vb-n alkalmazzák élesben. Az UEFA a Bajnokok Ligájában és az Európa-bajnokságon az ötbírós módszert alkalmazta, és a szövetség elnöke, Michel Platini továbbra is ezt támogatja.