BL-döntő

A Bayernnél tudják, hogy csak magukat okolhatják

A Chelsea ért a csúcsra a labdarúgó Bajnokok Ligája 2011/2012-es sorozatában, a szombati müncheni döntőben 1-1-es rendes játékidőt, illetve hosszabbítást követően tizenegyesekkel 4-3-ra legyőzte a Bayern Münchent. A hazai pályán játszó németek tisztában vannak vele, kiengedték kezükből a trófeát.

A Chelsea ért a csúcsra a labdarúgó Bajnokok Ligája 2011/2012-es sorozatában, a szombati müncheni döntőben 1-1-es rendes játékidőt, illetve hosszabbítást követően tizenegyesekkel 4-3-ra legyőzte a Bayern Münchent.

A müncheniek végig irányították a találkozót, a Chelsea többnyire csak védekezett, egészen a 83. percig tartotta a gól nélküli állást, akkor azonban Toni Kroos beadása után Thomas Müller a hálóba fejelt. A londoniak azonban nem adták fel a küzdelmet, és a 88. percben, egy szöglet után Didier Drogba révén egyenlítettek. A hosszabbításban kis híján negatív hőssé vált az elefántcsontparti támadó, ugyanis szabálytalanságával összehozott a Bayernnek egy 11-est, de Arjen Robben Petr Cechbe bombázott. A büntetőpárbajban aztán a Chelsea bizonyult jobbnak, az utolsó 11-est éppen Drogba értékesítette.

"Szörnyű érzés. Rengeteg helyzetünk volt, a büntetők előtt rég el kellett volna döntenünk a meccset. Ilyen a foci. A szétlövés mindig a szerencsén múlik. Ma este nem koncentráltunk végig, és a végén a Chelsea örülhetett. Nem számít, hogy megérdemelték-e vagy nem. Gratulálok nekik" - mondta komoran Ivica Olic. "Ma este sokkal nagyobb esélyünk volt, végig mi irányítottunk, ezért sokkal fájóbb, mint a két évvel ezelőtti vereség. A Bayern 2010-ben 2-0-ra kikapott az Intertől a fináléban (a rendes játékidőben).

"Keményen küzdöttek, 0-1-nél rohantak előre, és egy szöglet után egyenlítettek, nagyon kár érte. Két perc volt hátra, a Chelsea-nek addig helyzete sem volt. Nagyon szerencsétlenek voltunk ma, de gratulálnunk kell a Chelsea-nek" - tette hozzá a horvát csatár.

"Mindannyian összetörtünk. Veszítettünk, de egyértelmű, hogy mi voltunk a jobb csapat. Ezt még nem tudom felfogni. Egy pillanat alatt összetörtek álmaink, a meccsen, majd a büntetőknél is vezettünk" - mondta Jerome Boateng.

A bajorok vezetőedzője, Jupp Heynckes nem tudott duplázni az 1998-as diadal (a Real Madriddal) után. "Ott voltunk a cél előtt a csapattal. Kegyetlen tud lenni a futball, de nem segít, ha ezen kesergünk. Túl sok helyzetet puskáztunk el, és nem is értjük, hogy hagyhattuk ki lehetőségeinket. Egy olyan csapat ellen, mint a Chelsea, általában nincs ennyi esélyed. Ha a 83. percben gólt szerzel, akkor azt az előnyt már illik megtartani."

Kollégájáról, Roberto Di Matteóról ezt mondta a Heynckes: "Ha én lennék a klubtulajdonos, három évre szóló szerződést kínálnék neki."

"A Chelsea-nek momentuma sem volt. Ha egy meccsen ennyi helyzeted van, akkor azokat értékesítened kell. Ezen úszott el a döntőnk" - fogalmazott Uli Hoeness, a Bayern München elnöke.

"Ez egy rémálom, az öltözőben síri a hangulat. Mintha egy pocsék filmet néznénk. Mi voltunk a jobbak, mindenki látta, hogy megérdemeltük a siket" - kontrázott rá Christian Nerlinger sportigazgató.

"Ilyen a labdarúgás. A múltban már sok példa volt arra, hogy nem a jobb csapat emeli fel a kupát a végén. Nehéz szavakba önteni ezt a csalódást, de az élet nem kizárólag a fociról szól" - szólt az öt percig hős Thomas Müller.

"Minden mellettünk szólt. Három meccslabdánk volt, de semmire sem mentünk ezekkel. Kívülről nézve lehetetlenségnek tűnt, hogy ma a Chelsea hagyja el győztesen a pályát" - így Manuel Neuer, akin nem múlt semmi, kifogta Juan Mata büntetőjét, sajátját pedig bevágta Petr Cechnek.

A döntőt a helyszínen nézte végig Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya. "A vereség ellenére gratulálok a Bayernnek a nagyszerű BL-meneteléshez. A müncheniek remek élménnyel ajándékoztak meg minket, különösen a Real Madrid ellen. 120 percig ők voltak a favoritok, a futball néha brutális."

Összefoglaló a tizenegyespárbajjal

Bajnokok Ligája
Döntő
Bayern München-Chelsea 1-1 (0-0, 1-1, 1-1) - 11-esekkel: 3-4
München, Allianz Aréna, 62 500 néző, v.: Pedro Proenca (portugál)
gólszerzők: Drogba (88.), illetve Müller (83.)
sárga lap: Cole (81.), David Luiz (86.), Drogba (93.), Torres (120.), illetve Schweinsteiger (2.)
 
Chelsea: Petr Cech - Jose Bosingwa, David Luiz, Gary Cahill, Ashley Cole - Frank Lampard, John Obi Mikel, Ryan Bertrand (Florent Malouda, 73.) - Salomon Kalou (Fernando Torres, 84.), Juan Mata - Didier Drogba.
 
Bayern München: Manuel Neuer - Philipp Lahm, Jerome Boateng, Anatolij Timoscsuk, Diego Contento - Bastian Schweinsteiger, Toni Kroos - Franck Ribery (Ivica Olic, 97.), Arjen Robben, Thomas Müller (Daniel van Buyten, 86.) - Mario Gomez.