Torna

Vagyok olyan optimista, hogy az olimpiai elvárás doppingként hasson - Berki Krisztián

megosztom

Berki Krisztián már javában készül az Európa-bajnokságra, ahol bemutatja olimpiai gyakorlatát is. A Felix Promotion menedzseriroda ennek kapcsán készített interjút a világbajnok tornásszal.

- Három hét múlva Eb, hogy áll a felkészülés?

- Múlt héten volt az utolsó verseny az Eb előtt, ahol a 6,9-es, vagyis a legerősebb gyakorlatomat tudtam megcsinálni. Ez nagyon jól sikerült, hiszen 16,05-öt kaptam rá, ami viszonylag erős pontszámnak számít. Az elmúlt évek alatt nem is kaptam ennyire magas pontszámot. Így azt mondanám, hogy egyelőre jól állunk. Kisebb hibákat kell még kijavítanunk, meg hát a csuklómnak kell kibírnia, mert még mindig szenvedek az ínhüvelygyulladástól.

- Már az olimpiai gyakorlattal készülsz?

- Nagy valószínűség szerint igen, mert ennél csak egy tizeddel tudnék erősebb gyakorlatot csinálni. Nem biztos, hogy ez megérné a kockázatot, hiszen azzal még nem is versenyeztem, és az olimpiára jó lenne olyan gyakorlattal kimenni, amit már kipróbáltam versenykörülmények között. Két gyakorlatunk van, az egyik a tavalyi világbajnoki, ez 6,7 erősségű. Azt fogom használni a selejtezőn, az erősebbet pedig a döntőben.

Berki Krisztián a magyar tornászválogatott edzésén 2012-ben.

- Ott lesz a kontinenstornán a nagy ellenfeled, Louis Smith?

- Igen, úgy néz ki benne lesz az Eb-csapatban. Kíváncsi leszek rá, hiszen a kínai világkupán ugyan nyerni tudtam előtte, viszont nem csinált tiszta gyakorlatot, volt egy kis hibája. Én sem voltam még a legjobb formában, ezért is lesz érdekes, hogy sokkal jobb formában mire leszünk egymás ellen képesek. Nyilván nagyon jó lenne ismét megverni, és felállni a dobogó tetejére, de nem ez az elsődleges cél. A lényeg, hogy mindkét gyakorlatot szépen csináljam.

- Miben vagy jobb nála?

- Ő azért lett ilyen jó lovas, mert iszonyatosan jó fizikai erőnléttel rendelkezik. Hozzám képest sokkal lassabban lovagol, lassabban csinálja a páros körzéseket és a többi elemet is. Ez így szerintem nagyobb erőt vesz igénybe. Ennek köszönhetően ő valamivel anyagerősebb gyakorlatot tud összerakni. Egy, illetve két tized a különbség a gyakorlataink között. Ami viszont mellettem szól, az a látvány része, vagyis az előadásmód. Sokkal szebb és feszesebb az én technikám a lovon, így hiába van neki két tized előnye a kiinduló pontszámnál, ezt be tudom hozni rajta az előadásmódon.

- Mennyit készülsz naponta az Eb-re, illetve az olimpiára?

- Szinte az egész napomat edzéssel töltöm. Délelőtt 9-től fél 12-ig edzek, utána hazamegyek pihenni. Délután 3-ra pedig megyek vissza a csarnokba 5-ig edzeni, utána pedig még 6-ig gyúrnak minden edzés után. Elég hosszú napokat zárok, de egyáltalán nem érzem azt, hogy ez teher lenne, hiszen mégiscsak egy olimpiára készülünk. Ha véletlenül fél órával többet kell eltöltenem a teremben, akkor ez van, vállalnom kell.

- A közvélemény gyakorlatilag az egész magyar csapat legnagyobb aranyérem esélyeseként tart téged számon. Ez teher neked inkább, vagy motiváció?

- Szerencsére vagyok annyira pozitív ember, hogy ez ne visszahúzó erőként hasson rám. Nem stresszként élem meg ezt a dolgot. A legviccesebb ebben az egészben az, hogy ez lesz életem első olimpiája, és máris aranyérmet várnak tőlem. Ez elég érdekes dolog, viszont nagyon örülök neki, hogy ennyi ember látja bennem a lehetőséget. Ez egy plusz lökés nekem, inkább doppingként hat rám. A lényeg, hogy csináljak két tökéletes gyakorlatot, a többi pedig már a pontozókon fog múlni.

megosztom