Kosárlabda Euroliga

Thriller az első elődöntőn – a CSZKA jutott tovább

  • Barcsai Róbert

Pénteken délután öt órakor került megrendezésre az Euroliga 2012-es Final Fourjának első elődöntője, ahol a CSZKA Moszkva a Panathinaikosszal mérkőzött meg. Habár a meccset jobban kezdték a görögök, az idegek harcát jobban bírták az oroszok, így a thrillerbe illő végjátékot követően a moszkvaiak jutottak be elsőként a döntőbe.

CSZKA Moszkva-Panathinaikosz kosárlabda Euroliga elődöntő

Az Euroliga isztambuli Final Fourjának első mérkőzésén két hatszoros kupagyőztes csapott össze, a CSZKA Moszkva és a Panathinaikosz. Az oroszok előzetesen toronymagas favoritnak számítottak, ám a címvédőt sem lehetett leírni, így kiváló összecsapásra készülhettek a nézők.

A meccset nagy meglepetésre a Panathinaikosz kezdte jobban, ugyanis a CSZKA gyenge védekezésének köszönhetően a görögök könnyű pontokhoz jutottak, főleg a festékből. Szűk három és fél perc telt el az első negyedből, amikor a Pana már 11-2-re vezetett, ráadásul az oroszok két sztárja, Nenad Krstic és Andrej Kirilenko neve mellett egyaránt két-két személyi hiba virított. A címvédő a későbbiek során tovább tudta növelni az előnyét, ugyanis kiválóan védekeztek, ráadásul a pálya másik oldalán továbbra is könnyedén szereztek pontokat. A CSZKA az első negyedben nyolc triplából csak egyet értékesített, így a görögök 29-15-ös előnyből várhatták a folytatást.

A második játékrészre az oroszok rendezni tudták soraikat, és nagyon kemény védekezést mutattak be, amelynek az lett az eredménye, hogy a görögök rengeteg labdát adtak el, ráadásul a dobásaikat sem tudták értékesíteni, hiszen kilenc perc után még mindig csak három pontot dobtak a negyedben. Mindezek ellenére a Moszkvának sem volt túl könnyű dolga, akik 15 perc után csupán öt értékesített mezőnykísérlettel rendelkeztek, azonban a rengeteg büntetőnek köszönhetően bő egy perccel a félidő előtt már 32-32 állt az eredményjelzőn, a szüntetet pedig 34-32-es előnyből várhatta az esélytelenebbnek titulált Panathinaikosz.

A szünet után gyors tempóban startoltak a felek, és az egész harmadik negyedre jellemző volt, hogy a két együttes fej-fej mellett haladt. A CSZKA először a mérkőzés során 23.5 perc után tudott vezetni, ám az oroszok jó kedvét egyből elrontották a görögök egy triplával. A negyed zárása megint a Panathinaikosznak sikerült jobban, akik 55-51-es előnyben várhatták a folytatást, elsősorban a harmadik játékrészben hat pontot szerző Diamantidisznek köszönhetően.

A görögök lendülete a záró játékrész elején is kitartott, ugyanis Mike Batiste büntetőinek köszönhetően 57-51-re is vezetett a Panathinaikosz, azonban a CSZKA még időben ébredt, és egy 7-0-s rohamot indítva át is vették a vezetést. A negyed közepére mindkét együttes bekeményített védekezésben, három percen keresztül senki sem tudott betalálni, a csendet pedig az oroszok tudták megtörni. A végjátékra egypontos Panathinaikosz-előnnyel készülhettek a csapatok, 38 másodperccel a vége előtt viszont Milos Teodosic duplájával már a CSZKA vezetett 65-64-re, majd a görögöknél Jasikevicius hibázott dobást. A litván játékos ezt követően szabálytalankodott, Ramunas Siskauskas viszont csak egy büntetőt tudott értékesíteni, azonban a lepattanót megszerezték az oroszok. Ezt követőn Milos Teodosic állhatott a büntetővonalra, aki óriási meglepetésre mindkét szabaddobást kihagyta, így nyolc másodperccel a vége előtt 66-64-nél a Panathinakosz saját kezébe vehette a sorsát, azonban a támadás vége labdaeladás lett, így a moszkvaiak jutottak elsőként az Euroliga döntőjébe.

A második elődöntőben a Barcelona az Olimpiakosszal csap össze 20:00 órától.

Euroliga, elődöntő
CSZKA Moszkva-Panathinaikosz 66-64 (15-29, 17-5, 19-21, 15-9)
Legjobb pontszerzők
CSZKA Moszkva: Kirilenko (17), Shved (15), Teodosic (12), Krstic (8).
Panathinaikosz: Jasikevicius (19), Batiste (11), Diamantidisz (10), Kaimakoglu (10).