Kosárlabda Euroliga

Óriási meglepetés: az Olimpiakosz legyőzte a Barcelonát!

  • Barcsai Róbert

Az Euroliga mai, második elődöntőjén eldőlt, hogy az Olimpiakosz lesz a CSZKA Moszkva ellenfele a vasárnapi döntőben, a görögök ugyanis hatalmas meglepetésre 68-64 arányban legyőzték a spanyolok kirakatcsapatát, a Barcelonát.

Olimpiakosz-Barcelona uroliga elődöntő

Az Euroliga 2012-es kiírásának második elődöntőjén az volt a tét, hogy a Barcelona, vagy az Olimpiakosz jut-e a döntőbe a CSZKA Moszkva után?
A mérkőzést a görögök kezdték jobban, akik három perc elteltével már 8-0-ra vezettek, ezt követően az Olimpiakosz előnye már kilenc pont is volt a negyed vége felé, ám az eredmény végül 17-11 lett. Az előzetesen esélytelenebbnek tűnő Olimpiakosz sztárja, Vaszilisz Szpanulisz 8 pontot szerzett az első negyedben, ezzel nagyban hozzájárulva az előny megszerzéséhez. Ezzel szemben a Barcelona az egész játékrész alatt szenvedett, a dobásiak általában pontatlanok voltak, ráadásul sok labdát is elpasszoltak a katalánok.

A második negyedet aztán jobban kezdték a spanyolok, akik szépen lassan ledolgozták hátrányukat, 16 perc elteltével Navarro egy duplával előbb egyenlített, majd a következő támadásnál egy tripla értékesítésével először jutatta előnyhöz csapatát. A negyed egy hihetetlenül szép jelenettel végződött, amikor Szpanulisz és Dorsey játszott össze, utóbbi pedig egy alley-ooppal zárta a negyedet. A félidei szünetre végül 33-29-es Olimpiakosz előnynél vonulhattak a csapatok, ám a Barcelona játéka mindenképpen sokat javult az első negyedhez képest, ám a támadások továbbra sem működtek, míg a görögöknél Vaszilisz Szpanulisz kissé elveszítette a fonalat.

A szünet után megint lassabban kezdett a Barcelona, a katalánok ugyanis volt, hogy 39-31 arányban is égtek, ám időben kapcsoltak Navarróék, aki ezt követően 43-41-re kapaszkodtak fel, ám a vezetést ekkor sem sikerült átvenniük. Ebben az időszakban a görögöknek támadásban szinte semmi sem sikerült, ráadásul a Barcelona rengeteg támadólepattanót gyűjtött, ám még ennek ellenére is csak egy ponttal, 18-17-re nyerte a játékrészt a spanyol gárda.

A záró játékrész tehát három pontos Olimpiakosz előnnyel kezdődött, amelyre gyorsan rá is pakoltak még párat a görögök, hiszen nyolc és fél perccel a vége előtt már 56-49 állt az eredményjelzőn. Ekkor ismét ébredt a Barcelona, akik előbb Navarro tripláját, majd Sada dupláját követően  két pontra módosították a különbséget. Ha már szóba kerültek a hárompontosok, akkor azt is meg kell említenünk, hogy a Barcelona a mérkőzés ezen pontján 3/16-os triplamutatót tudott felmutatni. A végjátéknak a szinte az egész mérkőzésen vezető Olimpiakosz vághatott neki 63-58-as előnnyel, amely első sorban Richard Dorsey támadólepattanóinak volt köszönhető, aki rendszeresen ily módon javította a csapattársak hibáit. A Barcelona ezt követően négy büntetőből hármat értékesített, ám ekkor jött Vaszilis Szpanulisz, aki egy óriási triplával 66-61-re növelte a görögök előnyét bő egy perccel a vége előtt. Ezután N’Dong állhatott négyszer a büntetővonalra, három dobást értékesített így két pontra hozta fel a Barcát, ám ez sem volt elég, mert Richard Dorsey a másik oldalon kétpontost értékesített, de az ezt követő szabaddobást kihagyta. 16 másodperc volt hátra a mérkőzésből, amikor a Barcelona dobhatta be a labdát, viszont ez a kísérlet sikertelen volt, majd ezután a görögök is kihagytak két büntetőt, ám a Barcelona már nem tudott pontot szerezni, így 68-64-es eredménnyel az Olimpiakosz jutott be másodikként az Euroliga fináléjába.

Euroliga, eldődöntő
Olimpiakosz-Barcelona 68-64 (17-11, 16-18, 17-18, 18-17)
Legjobb pontszerzők
Olimpiakosz: Szpanulisz (21), Printezisz (14), Papanikolaou (9), Dorsey (8)
Barcelona: Navarro (18), N’Dong (10), Lorbek (9), Vazquez (8)