Barcelona

Messi tovább írja a rekordok könyvét, Guardiola köszönetet mondott

  • MTI

Újabb rekordot döntött meg Lionel Messi, az FC Barcelona aranylabdás futballistája, aki szombat este, a városi rivális Espanyol elleni bajnokin négyszer volt eredményes, amivel - egy fordulóval a vége előtt - már 50 gólos a pontvadászatban. Josep Guardiola, a gárda vezetőedzője utolsó hazai mérkőzésén ült a kispadon.

A Barcelona sikereinek két fő letéteményese:

"Lionel volt a rivaldafényben az egész szezonban, nem lehetek rá féltékeny" - nyilatkozta a találkozót követően Guardiola, akit a Camp Nou 89 044 fős közönsége a "Szeretünk Pep" (T'estimem Pep) felirattal köszöntött és hosszú percekig a nevét skandálta.

A 24 éves Messi az első játékos lett az európai futballban, aki a bajnokságban elérte a félszázas határt. Az eddigi rekordot a román Dudu Georgescu tartotta, aki az 1976/77-es idényben a Dinamo Bucuresti játékosaként 47 bajnoki góllal zárt.

Messi így klubszinten már 72 találatnál jár a szezonban. E tekintetben még szerdán a Málagának lőtt mesterhármasával a német Gerd Müller az 1972/73-as idényben felállított 67 gólos rekordját adta át a múltnak.

"Azt az ajándékot kaptam az élettől, hogy az elmúlt öt évben ezekkel a játékosokkal élhettem. Kivételesnek éreztem magam attól a szeretettől, amit az elmúlt esztendőkben kaptam. Köszönöm mindenkinek, akikkel minden egyes nap együtt dolgoztam" - mondta Guardiola.

A 41 éves szakember - akinek vezetésével a klub egyik legsikeresebb időszakát élte meg - 2008 nyarán vette át a csapat irányítását, azóta három bajnoki címet, két Bajnokok Ligáját, egy Spanyol Király Kupát, három Spanyol Szuperkupát, két Európai Szuperkupát és két klubvilágbajnoki címet nyert az együttessel.

A mostani idényben a Barcelona címvédőként kiesett a BL-elődöntőjében a Chelsea-vel szemben, a bajnokságban pedig a második lett a Real Madrid mögött, de a spanyol Király Kupát még megnyerheti.

Guardiola búcsúztatása: