Öttusa

Újabb kvótákért mennek Tibolyáék Rómába

  • MTI

A magyarok számára olimpiai válogató lesz a jövő heti, római öttusa-világbajnokság, melyen a kvótával még nem rendelkezők tovább gyűjtögethetik kvalifikációs pontjaikat.

A londoni játékokra jelenleg Kasza Róbert és Marosi Ádám, valamint Tóth Adrienn és Kovács Sarolta rendelkezik részvételi joggal, de a magyar szövetség szeretné, ha bővülne a lista. Így ugyanis lenne lehetőség a választásra, és sérülés, betegség esetén sem kerülne szorult helyzetbe a sportág. Az olimpiára egy nemzetből nemenként két öttusázót lehet nevezni, ezért van különös jelentősége a vb-szereplésnek. Az év második legjelentősebb sportági eseményén az első három helyezett közvetlen kvótához jut. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány tájékoztatása szerint a kvalifikációs hely nem tolódik, azaz akkor sem kap a negyedik helyezett londoni részvételi jogot, ha az első három közül az egyiknek korábbról már van kvótája. Előfordulhat, hogy egyetlen újabb hely sem talál az olasz fővárosban gazdára, ha ez így lesz, a június 1-jén lezárt kvalifikációs listáról kerülhetnek majd többen a játékokra nevezhetők közé.

Tibolya Péter, Kasza Róbet és Marosi Ádám ünnepli az öttusa-világbajnokság váltójában szerzett bronzérmet

"A jelenlegi helyzet alapján szinte minden előzetes kvótavárakozásunk teljesülni látszik, Demeter Bence, Tibolya Péter és Gyenesei Leila is az élcsoportban van a ranglistán" - rögzítette az aktuális helyzetet a szakvezető.

A várható további kvótaszerzések miatt van jelentősége annak, ki hogyan szerepel a világbajnokságon, ez ugyanis segíthet a kapitánynak, hogy majd döntsön az olimpiai résztvevőket illetően. Már csak azért is, mert az idei eddigi versenyszezon nem teljesen úgy alakult, ahogy várta.

A férfiaknál Kasza megnyerte a budapesti fedettpályás viadalt, azután viszont térdműtéten esett át, s Rómában bizonyíthat újra. Marosinak van egy negyedik helye az első Világkupáról és egy tizedik a harmadikról, a hazairól, ő nagyjából hozta, ami elvárható tőle. Tibolya és Demeter viszont visszafogottabb eredményekkel kezdte az évet, aztán előbbi az áprilisi, százhalombattai fordulón harmadik lett, utóbbi pedig egy hétre rá, az oroszországi Rosztovban - kissé gyengébb mezőnyben - kilencedik.

A nőknél valamivel tisztábbnak tűnik a kép, mivel a kvótával rendelkező Tóth és Kovács tavaly egyéniben Európa-, illetve világbajnoki ezüstöt szerzett, de Pálvölgyi Miklós hangsúlyozta, hogy Gyenesei várható kvótaszerzése miatt náluk is válogató a vb.

Mivel a hagyományos versenynek ezúttal külön tétje van a magyarok számára, ezért előzőleg nem indul csapat a vegyes váltóban. Hétfőn és kedden a női és férfi váltóversenyt rendezik, szerdán lesz a vegyes váltó, amit a magyarok kihagynak.

"Így mindenkinek két nap pihenője lesz a hagyományos verseny előtt" - indokolta a döntést a kapitány.

A szakvezető azt is elmondta, hogy az eredetileg tervezett három helyett négy női versenyző utazik Rómába, Kovács, Tóth és Gyenesei mellé bekerült a válogatottba Cseh Krisztina is, aki ráadásul a váltóban mindjárt szerephez is jut.

"Tóth Adri a múlt hetet kihagyta, láza volt, valami vírus megtámadta, ezért ő az elején nem versenyez. A hagyományos versenyben viszont már ott lesz, reméljük, össze tudja addigra szedni magát. Ott már a csapatnak is tagja lesz, és Cseh Kriszta szerepel majd kizárólag egyéniben" - mondta a kapitány.

A férfiaknál Kasza hagyja ki a váltót. A hagyományos csapat összeállítása Rómában dől el.

Az egyéni versenyek selejtezőjét csütörtökön és pénteken rendezik, a döntőkre pedig szombaton és vasárnap kerül sor.

A magyaroknak nem lesz egyszerű megismételni tavalyi sikereiket, a moszkvai vb-ről ugyanis két arannyal, három ezüsttel és egy bronzzal tértek haza. Ezúttal azonban ez talán nem is olyan fontos, lényegesebb lenne azt látni, hogy a potenciális olimpiai résztvevők továbbra is a közvetlen élmezőny tagjai.

Öttusa-világbajnokság
A program
május 7., hétfő - női váltó
május 8., kedd - férfi váltó
május 9., szerda - vegyes váltó
május 10., csütörtök - női selejtező
május 11., péntek - férfi selejtező
május 12., szombat - női döntő
május 13., vasárnap - férfi döntő
 
A magyar csapat:
férfiak:
váltó: Marosi Ádám, Tibolya Péter, Demeter Bence
hagyományos verseny: Marosi, Tibolya, Demeter, Kasza Róbert
nők:
váltó: Kovács Sarolta, Gyenesei Leila, Cseh Krisztina
hagyományos verseny: Kovács, Gyenesei, Tóth Adrienn, Cseh (egyéni induló)