Légiósaink

Hat magyar gól és gólpasszok Európában

Sikeres hétvégén vannak túl az Európában légióskodó magyar labdarúgók. Buzsáky Ákos bombagólt szerzett a Premier League-ben, Hajnal Tamás gólpasszokat osztogatott az Európa Liga felé menetelő Stuttgartban, Szalai Ádám harmadik találatát lőtte idén a Mainzban, Vadócz Krisztián először volt eredményes a NEC-ben. Betalált a kapuba Futács Márkó, Kovács Péter és Nagy Dániel is.

ANGLIA

A Premier League hétközi fordulójában Bogdán Ádám egy félideig állta a Bolton kapujában a Newcastle rohamait, több nagy védést bemutatva, de végül 2-0-ás verséget szenvedett a Wanderers. A 34. körből a Bolton Wanderers-Tottenham Hotspur mérkőzést a Spurs FA-kupa meccse miatt május 2-re halasztották.

A sérült Gera Zoltán és a beteg Fülöp Mártont nélkülöző West Bromwich Albion szerdán kiütéses vereséget szenvedett a Manchester City vendégeként, szombaton ugyanakkor 1-0-ra legyőzte a Queens Park Rangerst, amelyben Buzsáky Ákos ezúttal a kispadon kapott helyet és Mark Hughes nem is cserélte őt be a mérkőzésen.

Buzsáky a 33. forduló egyik legszebb gólját szerezte

Buzsákyék a hét közben 3-0-ra verték a Swansea-t, a harmadik gólt a válogatott középpályás szerezte távoli lövésből.

A Championshipben a Futács Márkót foglalkoztató Portsmuth kedden kikapott a Millwalltól (0-1), a támadó a szünetben állt be. Szombaton gólzáporos mérkőzésen nyerte az utolsó két helyezett párharcát a Portsmouth, amelyben a győztes találatot a 76. percben beállt Futács szerezte. A Pompey ezzel három fordulóval a másodosztály alapszakaszának vége előtt 7 pontra jött fel a még bennmaradó helyen álló Bristol mögé, azaz matematikailag még nem esett ki, bár a bennmaradásra továbbra sincs sok esélye.

Gulácsi Péter hétfőn még padozott a Hull Cityben a Middlesbrough ellen (2-0), szerdán anyaegyesülete, a Liverpool visszarendelte a fiatal kapust az FA-kupa-elődöntőre Pepe Reina és Doni eltiltása miatt. A Vörösök szombaton a városi rivális Everton legyőzésével bejutottak a fináléba.

Futács gólja 2:10-től látható:

NÉMETORSZÁG

Szalai Ádám harmadik gólját lőtte a szezonbanKedden, a Bundesliga 30. fordulójában Hajnal Tamás két gólpasszal segítette győzelemhez a Stuttgartot az Augsburg otthonában. A kezdőként szereplő középpályás egygólos hátrányban a 24. percben egyből Taschi fejére csavart egy szögletet, aki a hálóba bólintott. A 34. percben adott még egy gólpasszt, átadása után Harnik került ziccerbe, aki nem hibázott. Hajnalt a 76. percben cserélték le.

A Mainz-1. FC Köln mérkőzésen a kezdőcsapatban helyet kapó Szalai Ádám a 18. percben büntetőt harcolt ki, miután eljátszotta, hogy Jemal szabálytalankodott vele szemben. A második félidőben a csatár állította be a 4-0-ás végeredményt, Soto passzát váltotta közelről gólra, Szalait a 81. percben hozta le az edzője, Stieber Zoltán nem volt a keretben.

Szalai találata:

Hétvégén, már a 31. fordulóban a VfB Stuttgart hátrányból fordítva könnyed, 4-1-es sikert aratott a Werder Bremen felett, a 80 percet kapó Hajnal szögletei után két gólt is szerzett csapata a gyenge brémaiak ellen.

A Mainz Münchenben rabolt egy pontot a gyengén teljesítő Bayerntől, Szalai Ádám végig pályán volt, Stiebert nem nevezték.

A másodosztályban Király Gábor szerdán győzött Lázok János Duisburgja ellen (2-1), a kapus védte a müncheni hálót, a másik oldalon Lázok neve nem szerepelt a keretben.

Vasárnap hátrányból felállva a véghajráig vezetett, de végül pontokat vesztett a Bochum otthonában az 1860 München Királlyal a kapuban. A Duisburg egy nappal korábban legyőzte az Alemannia Aachent (2-0), Lázok nélkül. 

A Hamburg második csapatát (Regionalliga) erősítő Nagy Dániel büntetőből gólt lőtt a Lübecknek, de ez csak a szépítésre volt elég, a HSV II 4-2-re kikapott.

OLASZORSZÁG

A Serie B-ben a Sampdoria 2-0-ra nyert a Berscia ellen. A genovaiaknál Laczkó Zsolt végig a pályán volt, az ellenfélnél Vass Ádám 69. percet kapott, Feczesin Róbert padozott. Simon Ádám nem került be a Bari keretébe, együttese 4-1-es vereséget szenvedett a Hellas Verona otthonában.

Filkor Attila csapatának, a Livornónak a Pescara elleni mérkőzése félbeszakadt, miután a magyar játékos csapattársa, Piermario Morosini szíve a 31. percben a pályán leállt, újra kellett éleszteni és kórházba kellett szállítani, később a kórházban elhunyt. A tragédia miatt az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) törölte az összes hátralévő mérkőzést a hétvégéről az égisze alá tartozó bajnokságokban.

SPANYOLORSZÁG

Pintér Ádám klubja, a Real Zaragoza kedden háromgólos vereséget szenvedett a Sevilla otthonában, a magyar játékost a szünetben cserélték le. Pintérék vasárnap 1-0-ra diadalmaskodtak a Granada felett, a középpályás sárga lapos eltiltása miatt nem szerepelt a találkozón.

HOLLANDIA

A NEC 2-1-re nyert az Excelsior otthonában a 29. forduló keddi nyitómérkőzésén. A nijmegeniek második gólját Vadócz Krisztián szerezte. A középpályás először volt eredményes a bajnokságban. A NEC-ben Babos Gábor védett, Vadócz végig a pályán volt, Szélesi Zoltán a 72. percben állt be.

Vadócz első gólját lőtte a bajnokságban

Vadócz gólja 5:28-tól látható:

Szerdán Németh Krisztián csapata, az RKC Waalwijk 2-1-re győzött a PSV Eindhoven ellen. A magyar válogatott támadó kezdőként 77 percet kapott a hazaiaknál, a második találat előtt ő adta a gólpasszt. Az egykori MTK-s csatár 10. mérkőzést vívta a holland együttesben, 3 gólja mellett 3 gólpassza is van már.

Németh asszisztja 6:15-től:

Csütörtökön 3-0-ra nyert hazai pályán a Horváth Gábort végig a soraiban tudó ADO Den Haag.

A hétvégén hazai pályán szenvedett 4-2-es vereséget a Nijmegen a Heerenveentől. Babos Gábor, Vadócz Krisztián és Szélesi Zoltán egyaránt végigjátszotta a meccset, a NEC 2-0-ás vezetésről kapott ki. A Den Haag a Vitesse otthonában kapott ki 1-0-ra, Horváthtal a soraiban. Az Eredivisie 30. fordulójának zárómérkőzése, a Heracles-Waalwijk találkozó döntetlent hozott (1-1), a vendégek keretében nem volt ott Németh Krisztián. A csatár már a PSV ellen is sérülten futballozott, így elővigyázatosságból pihentették.

BELGIUM

Juhász Roland csapata, az Anderlecht 4-1-re nyert a Gent otthonában a belga labdarúgó-bajnokság felsőházi rájátszásának 3. fordulójában. A 200. mérkőzésén szereplő válogatott védőt a második félidőben le kellett cserélni kisebb sérülés miatt. A címvédő Genk a Kortrijk ellen győzött, Köteles Lászlóval a kapuban és Tőzsér Dániellel a kispadon, az ellenfélnél nem nevezték Czvitkovics Pétert.

A hétvégén vendégsikert hozott az Anderlecht-Genk mérkőzés (1-3). Juhász az Anderlecht, Köteles a Genk csapatában volt végig a pályán, Tőzsér Dániel pedig utóbbi együttes cseréi közül nézte végig a mérkőzést. A Kortrijk-Standard Liége összecsapás 1-1-el ért véget, Czvitkovics a hazai cserék közül nézte végig a mérkőzést.

OROSZORSZÁG

A Premjer Liga rájátszásának 9. fordulójában a listavezető és címvédő Zenit 2-0-s győzelmet aratott a CSZKA Moszkva ellen. Huszti Szabolcs a 68. percben Bisztrov helyére állt be a szentpéterváriaknál. Dzsudzsák Balázs kezdő volt a Dinamo Moszkvában egykori csapata, az Anzsi Mahacskala ellen. A magyar szélsőt a 90. percben cserélték le a Vlagyimir Rikov góljával 1-0-ra megnyert találkozón.

Dzsudzsákék szerdán 2-1-re nyertek a Volga Novgorod ellen az Orosz Kupa elődöntőjében, ezzel bejutottak a döntőbe. A fővárosiak ellenfele a Rosztovot 2-0-ra legyőző Rubiny Kazany lesz a fináléban. A kezdőként szereplő magyar szélsőt a szünetben cserélte le edzője. A Volgában Gaál Miklóst nem nevezték.

A második ligában Priskin Tamás csapata, az Alanyija 2-1-es vereséget szenvedett az Uraltól a rájátszás 7. fordulójában. A magyar csatárt nem nevezték a mérkőzésre.

AUSZTRIA

Szabics Imre csapata, a Sturm Graz szerdán hosszabbítás után 4-2-es vereséget szenvedett az Osztrák Kupa negyeddöntőjében a másodosztályú Hartbergtől. A válogatott csatár végig a pályán volt. Az utóbbi tíz tétmeccséből mindössze kettőn győző Sturm vezetősége csütörtökön meneszette Franco Foda vezetőedzőt.

Szabicsék szombaton a hajrában szerzett góllal mentettek pontot a Salzburg ellen hazai pályán az osztrák Bundesliga 30. fordulójában. Szabics Imre nem került be a Sturm keretébe, ahogy Waltner Róbert sem volt ott a Ried otthonában kikapó Mattersburgban. Sáfár Szabolcs állt a Wacker Innsbruck kapujában, amely 1-1-re végzett az Admira Wackerrel.

EGYÉB BAJNOKSÁGOK

A francia másodosztályban a Monaco 2-0-ra nyert a Metz vendégeként, Koman Vladimirral a soraiban. A hercegség csapata már kilenc forduló óta veretlen a Ligue 2-ben.

1-1-es döntetlent játszott az Ístanbul Buyuksehir otthonában az Eskisehirspor a török bajnokság rájátszásának Európa Liga-csoportjának első fordulójában. Elek Ákos nem került a vendégek keretébe. Elek hét közben a kupában a kispadra fért oda, az Eskisehirspor az Antalyaspor 3-0-ás legyőzésével elődöntőbe jutott.

Izgalmas hajrá után szerzett egy pontot Vanczák Vilmost végig a soraiban tudó Sion a Servette otthonában (2-2) a svájci bajnokság 29. fordulójában. A Honvédtól a télen szerződtetet Danilo 56 percet kapott. A Sion szerdán Vanczákkal és Danilóval kiesett a kupából, 1-0-ra kikapott a Luzerntől az elődöntőben.

2-1-re nyert a Strömsgodset a Brann otthonában a norvég bajnokság 4. fordulójának vasárnap esti mérkőzésén. Korcsmár Zsolt a Brannban, Kovács Péter pedig a Stömsgodsetben volt kezdő, és előbbi végigjátszott a mérkőzést, utóbbit pedig lecserélték ugyan a 62. percben, de ő szerezte a győztes gólt a találkozón, amely három gólt hozott,