Kézilabda

Hallássérültekkel játszott barátságos meccset az FTC-PLER

Csütörtök este barátságos edzőmérkőzést játszott az FTC-PLER Budapest a Magyar Hallássérült Férfi Kézilabda Válogatottal. A rendhagyó találkozó apropója a közelgő hallássérült Európa-bajnokság volt, amelyen két hét múlva a nemzeti együttesünk is képviselteti magát. A Sportkastélyban rendezett összecsapáson a házigazdák magabiztosan nyertek, ám a mérkőzés igazi célja nem is a győzelem volt...

„Egész héten a rájátszásra készültünk, s a programunkba abszolút belefért ez a barátságos edzőmeccs - magyarázta a meghívást Zsiga Gyula. - Kevésbé sportszakmai, mint inkább karitatív célja volt a találkozónak, hiszen ezzel a barátságos összecsapással szerettük volna segíteni a hallássérült válogatott felkészülését az Európa-bajnokságra. Olyan dolgokat gyakoroltunk, amelyet az ellenfelünk kért, reméljük, hogy hozzájárultunk a jó teljesítményükhöz. Fontosnak tartjuk, hogy ezeknek a fiataloknak a körében is nagy népszerűségnek örvend a sportágunk, és örülünk, hogy általuk hazánk is képviseltetheti magát a nemzetközi mezőnyben. Mindenképpen sok sikert kívánunk a szereplésükhöz!”

Decemberben vette át a hallássérült kézilabda szakosztályt a Cseh Zoltán, Magyari Tímea edzőpáros, akik vezetésével a két hét múlva rajtoló Európa-bajnokságra készül a csapat. A szövetségi kapitány, Cseh Zoltán elmondta, a kezdeti tapogatózások után mostanra közel húsz játékossal dolgoznak együtt, akik közül a legjobbak utazhatnak majd az olaszországi kontinensviadalra. Hozzátette, mivel az anyagi lehetőségeik korlátozottak, így keveset tudnak együtt készülni, de azt szeretné, ha játékosai „meghalnának a pályán”.

„Hat nemzet indul az Európa-bajnokságon – mondta a kapitány. - A házigazdák mellett a szerb, a horvát, a német és a török válogatott lesz az ellenfelünk. Az első két ország komolyabb erőt képvisel, a németek valószínűleg mentalitásuknál fogva kemények lehetnek. Elsősorban az a célunk, hogy tisztesen helytálljunk a nemzetközi mezőnyben, de szeretnénk a dobogó közelében végezni.”

Magyari Tímea vezetőedző kiemelte, az alacsony támogatás miatt nincs egyszerű dolga a válogatottnak: maximum heti kétszer tud a csapat együtt készülni, akkor is nagyrészt csak fél pálya áll rendelkezésükre. A játékosok többsége munka mellett jár le edzeni, erején felül teljesítve a pályán.

„Sajnos az anyagi lehetőségeink korlátozottak. A szövetségtől kapott támogatás elég kevés, a játékosoknak önerőből kellett kipótolni az utazás és az indulás költségeit, de van olyan, aki ezt sem tudta kifizetni. Próbálunk minél több támogatót találni, de természetesen ahhoz, hogy kérhessünk, előbb le kell tenni valamit az asztalra.”

Az április 14-21. között, Lignanoban rendezett kontinensbajnokságon elsősorban bizonyítani szeretne a magyar együttes. Jövőre ugyanis hazánk rendezi a következő Siketlimpiát, ám ahhoz, hogy kézilabda versenyeket is rendezzenek, az kell, hogy minimum nyolc nemzet benyújtsa nevezését. Az edzőpáros azt is kiemelte, hogy örömmel tettek eleget a budapestiek meghívásának, hiszen ritkán készülhetnek ilyen erős ellenféllel. A barátságos találkozó jó hangulatban telt, ahol az FTC-PLER játékosai is megismerkedhettek a hallássérült kézilabda világával.