Kézilabda

Az FTC kiáll a Veszprém mellett himnusz-ügyben

  • MTI
megosztom

Az FTC vezetősége kiáll az MKB Veszprém csapata mellett, amely ellen az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) eljárást indított, mivel hazai nemzetközi találkozók előtt a helyi közönség elénekli a magyar himnuszt.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, veszprémi országgyűlési képviselő (Fidesz) és Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) szombaton jelezte: levelet írnak az EHF-nek, és magyarázatot kérnek, miért nem lehet elénekelni a Himnuszt kézilabda-mérkőzések előtt.

 "A Ferencvárosi Torna Club vezetői elfogadhatatlannak tartják azt a szabályozást, amely megtiltja, hogy egy nemzetközi mérkőzés előtt a szurkolók elénekeljék hazájuk himnuszát" - tudatta az  vasárnapi közleményében a fővárosi egyesület. "A Fradi összes sportolója és vezetője ezúton szeretné kifejezni erkölcsi támogatását az MKB Veszprém kézilabdacsapatának és az együttes összes szurkolójának. Amennyiben az EHF pénzbüntetéssel sújtaná a veszprémi csapatot, az FTC kész anyagi segítséget is nyújtani."

A veszprémiek lehetséges büntetése több millió forintig terjedhet. Az ügyben a kontinentális szövetség illetékes bírósága jár el, s a klub már elküldte írásban a védekezését.

Ez EHF szabályzata csak klubrendezvények előtt tiltja a himnuszok lejátszását, illetve eléneklését. A szövetség érvelése szerint a találkozók előtti ceremónia feszes időrendje erre nem ad időt.

A klub, valamint a Veszprém Kézilabda Fan Club az EHF eljárás hatására arra kérte a szurkolókat, hogy ne énekeljék el a Himnuszt a Bajnokok Ligája-mérkőzéseken.

megosztom