NBA

Zsinórban hatodszor nyert a 76ers

  • Molnár Dávid

Forgalmas estét hozott az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 17. játéknapja, mely 11 mérkőzést tartogatott a kosárlabda szerelmeseinek. A Philadelphia sorozatban hatodszor győzedelmeskedett, míg Derrick Rose 31 ponttal vezette győzelemre a Bullst a Timberwolves otthonában. Nyert a címvédő Dallas is, idegenbeli sikerével 50%-os mutatóra tett szert először a szezon során. Az LA Lakerst Kobe Bryant 48 pontja vezette győzelemre a Phoenix ellen, és a Clippers bukásának köszönhetően pedig ismét vezetik csoportjukat.

Folytatta jó sorozatát a Philadelphia 76ers, ezúttal a Sacramento Kings ellen nyújtottak meggyőző teljesítményt és nyertek 112-85-re. A hazaiak legeredményesebb játékosa, Elton Brand 21 ponttal, és 14/10-es dobási mutatóval abszolválta a mérkőzést, emellett 10 lepattanót is összegyűjtött, valamint 2 asszisztot is kiszórt társainak. A Philadelphia 7-2-es mérlegével vezeti az atlanti csoportot, és a 2000-2001-es szezon óta ez a legjobb szezonnyitánya a franchise-nak – akkor Allen Iverson vezetésével 10-0-val kezdte meg az idényt a Philly, később nagydöntőt is játszottak.
Derrick Rose 30 pont fölé jutott a Bulls színeiben, és csapata idegenben harcolta ki a győzelmet a Minnesota Timberwolves otthonában. Az első negyed domináns és magabiztos játéka után kevesen gondolták volna, hogy ez a mérkőzés a végére még szoros lesz, azonban a cserepadról érkező Ricky Rubio tüzet lehelt a hazaiakba, és a középső két negyedet 57-46-ra hozta a Timberwolves, mellyel 5 pontra csökkentette az első negyed 16 pontos hátrányát. A fordításra azonban már nem futotta, mivel Rose is magához tért az utolsó játékrészre, végül pedig szezoncsúcsot érő 31 ponttal zárta a mérkőzést, 11 assziszttal és 3 lepattanóval.

Remek formában a 76ers - Fotó:nba.com

A Miami Heat hosszabbításban kapott ki a Golden State Warriors otthonában. LeBron Jamesék az utolsó negyedet elszórakozták, és 12 pontos előnyt adtak le a hajrázó Warriorsszal szemben, amivel rendes játékidőt követően 96-96-ot mutatott az eredményjelző, jöhetett tehát a hosszabbítás. A Golden Statenél négyen is eljutottak a 20 pontig, és ketten dupla-duplát értek el: David Lee és Dorell Wright egyaránt 20 ponttal zártak, előbbi 14, utóbbi pedig 10 lepattanót is összegyűjtött. A ráadásban a Warriors gyorsan előnybe került, azonban az utolsó másodpercekre már csak 3 pont volt a különbség a két csapat között – ekkor azonban Bosh szabálytalankodott, a büntetődobásokat pedig a cserepadról is 24 pontig jutó Nate Robinson értékesítette, mellyel kialakult a 111-106-os végeredmény. Ez volt a Miami második veresége a szezon során, és talán a legváratlanabb ellenféllel szemben maradtak alul.
A címvédő Dallas Mavericks játékosai kezdik elkapni a fonalat, bár a Detroit Pistons elleni győzelmet nem szabad semelyik csapatnak sem túlértékelni. Ettől függetlenül a Dallas először a szezon során 50%-os mutatón áll (5 győzelem, 5 vereség), és tekintve, hogy hogyan kezdték az idényt, ez máris komoly előrelépést jelent 2011 bajnoka számára. Nowitzki bizonyult ismét a Mavericks legjobbjának 18 ponttal, 10 dobási kísérletét kilenc alkalommal siker koronázta.
„Ez egy idegenbeli siker, amiben még nem volt részünk, szóval nagyon fontos számunkra. Nem igazán tudtunk eddig igazán lendületbe kerülni, de remélhetőleg tudunk erre a győzelemre építeni” - értékelt Rick Carlisle, a dallasiak trénere.

Russel Westbrooknak másodjára már sokkal jobban ment a Memphis Grizzlies ellen. December 28-án találkozott egymással az Oklahoma City és a Memphis, és akkor Westbrook egy dobási kísérlete sem ért pontokat a Thundernek, ezúttal azonban pont az eredményességével vetette észre magát a Thunder irányítója, aki 30 ponttal repítette győzelemre csapatát. Westbrook mellett Durant további 22 ponttal és 11 lepattanóval járult hozzá a 100-95-ös vendég sikerhez.
A második negyed döntött a Portland-LA Clippers rangadón, amikor is a hazaiak 30-21-re nyerték a játékrészt. A meccs többi negyede mind szoros részeredményt hozott, azonban az első félidő előtt összeszedett 7 pontos hátrányt nem sikerült ledolgozniuk Chris Pauléknak. Paul igen gyenge meccset tudhatott le, mindössze 11 pontra futotta tőle, 9 kísérletéből csak 4 eredményezett pontokat. Hiányzó pontjait Billups, Butler és Griffin igyekeztek pótolni, azonban a hazaiaknál a kezdő öt összes tagja 10 pont fölött zárt, és ezzel a ponttermeléssel hosszú távon nem tudták felvenni a versenyt a vendégek. A Portland 7-2-es mérlege így továbbra is a második legjobb nyugaton a csoportrivális Oklahoma City mögött.

Kobe Bryanték kihasználták a Clippers bukását, és Phoenix elleni sikerükkel visszaelőzték őket a csoportban. A Lakers legendája újabb okot adott arra, hogy neve sokáig fennmaradjon az NBA-ben: 48 pontot szerzett a csapata 99 pontjából, úgyhogy majdnem a felét egymaga termelte. Kétpontos kísérletek terén 31/18 volt a mérlege, hárompontos dobás egy sem sikerült neki, azonban a büntetődobások közül csupán egyszer vétett a 13 alkalomból – mindemellett pedig 5 lepattanót és 3 asszisztot is összeszedett nem mindennapi pontgyártása mellé. A Lakers 99-83-ra nyert, és sorozatban harmadik győzelmüknek köszönhetően visszavették a vezetést a csoportban.
A játéknap legszebb pillanatának díját ezúttal a Jason Terry és Brandan Wright duónak adjuk oda – előbbi magas labdáját Wright bal kézzel húzza le a 2 pontért.

 

NBA 17. játéknap
Washington Wizard – Toronto Raptors 93-78
Charlotte Bobcats – Houston Rockets 70-82
Philadelphia 76ers – Sacramento Kings 112-85
Detroit Pistons – Dallas Mavericks 86-100
Memphis Grizzlies – Oklahoma City Thunder 95-100
Minnesota Timberwolves – Chicago Bulls 100-111
Milwaukee Bucks – San Antonio Spurs 106-103
Utah Jazz – Cleveland Cavaliers 113-105
Portland Trail Blazers – Los Angeles Clippers 105-97
Golden State Warriors – Miami Heat 111-106 h.u.
Los Angeles Lakers – Phoenix Suns 99-83