MLSZ

Marad a 16 csapatos NB I, 2013-tól egycsoportos lesz az NB II

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége több kulcsfontosságú kérdésben is döntött keddi ülésén. Az mlsz.hu beszámolója szerint az elnökség megváltoztatja a hazai bajnokságok versenyrendszerét, de a módosítások csak a 2013-14-es szezonban lépnek életbe.

A döntés szerint a 2013-14-es bajnokságban az NB I változatlanul tizenhat csapatos lesz, két kiesővel, míg a másodosztály egycsoportossá válik, tizenhat csapattal, két feljutóval és három kiesővel. A másodosztályba a háromcsoportossá alakuló NB III bajnokai jutnak fel.

"Az elnökség határozott álláspontja, hogy a versenyrendszer részbeni átalakítása annál előbb hozza meg a remélt eredményeket, minél előbb kerül bevezetésre" - olvasható a beszámolóban, amely kitér arra is, hogy a módosításokra csak az érintett csapatok egyhangú egyetértése mellett van lehetőség.   

A testület meghallgatta és elfogadta  az A-válogatottról és az U21-es csapatról szóló szakmai beszámolókat. Egervári Sándor szövetségi kapitány kiemelte, hogy az elmúlt fél évben a válogatott szakmailag és a világranglistán is előrelépett. Az eredményesség kapcsán a csapat az alapvető célkitűzést megvalósította, az Európa-bajnoki selejtező csoportban az előzetesen elvárt harmadik helyezést érte el, illetve a vb-sorsolás előtt az úgynevezett negyedik kalapból a harmadikba kerültünk.

Az MLSZ Elnöksége ezt követően elfogadta Nyilasi Tibor sportigazgató féléves beszámolóját, amelynek legfontosabb eleme, hogy U17-es és U19-es válogatottunk az elitkör sorsolásakor egyaránt az első kalapba került, ami utánpótlás-labdarúgásunk szép sikerének tekinthető. Csakúgy, mint az, hogy 2011 második felében utánpótláscsapataink 28 mérkőzésből tizenhatszor győztek, hat alkalommal döntetlenre végeztek, és mindössze hatszor szenvedtek vereséget, azaz huszonkét mérkőzésen veretlenek maradtak. Különösen figyelemreméltó,  U16-os és U17-es csapataink 83%-os győzelmi aránya.

Nyilasi Tibor fontos személyi változásról is beszámolt: a Pápára távozó Bene Ferenc munkáját Mészöly Géza folytatja szövetségi edzőként az utánpótlás válogatottaknál.

A szövetség honlapján olvasható beszámolóból az is kiderül, hogy az MLSZ-hez az idei szezonra vonatkozóan 1078 pályázat érkezett a társaságiadó-kedvezményből igénybe vehető támogatásokra, s az összigény 30,6 milliárd forint, amelyből mintegy 20 milliárdnyit el is fogadtak.