Női kézilabda-vb

Szerdán jönnek a negyeddöntők, immár mások olimpiai reményeiért

  • Maruzsa István

Magyar idő szerint szerdán délutántól rendezik a Brazíliában zajló női kézilabda-világbajnokság negyeddöntőit. Sajnos a nyolcaddöntő eredményei után már a hajszálnyi reményünk is eltűnt arra, hogy a magyar válogatott részt vehessen a tavaszi olimpiai selejtezőkön. Mostantól tehát tényleg azért érdemes nyomon követni a tornát, hogy megtudjuk, melyik válogatott a világ legjobbja.

Három meccs tűnt előzetesen neccesnek a mi szempontunkból, végül mind a három rosszul is alakult számunkra. Montenegró nem tudott mit kezdeni a latin kézilabdával Spanyolország ellen, és tulajdonképp sima vereséget szenvedett. Svédország az egész tornán küszködött, és az egyébként szintén nem parádézó Franciaországtól ki is kapott. Románia pedig a legtöbb tekintetben alulmúlta a várakozásainkat, miközben Horvátország jócskán felül, így kettejük mérkőzésén, ha nehezen is, de megszületett a nyolcaddöntők legnagyobb meglepetése, és déli szomszédaink jutottak tovább, nem a keletiek.

Oroszország-Franciaország
szerda, 14:45 Sport 1
Egy kicsit furcsa, hogy a 2009-es világbajnokság döntőjének visszavágóját brazil idő szerint délelőtt játsszák, de ha már a sorsolás így hozta, nem baj, ha nem borítják fel a többi együttes programját a nap rangadójának kedvéért a szervezők. Oroszország eddig minden tekintetben hibátlanul szerepelt, ahogy az utóbbi jó néhány évben, ezúttal is látszik, hogy Jevgenyij Trefilov elképesztő precizitással kihegyezte csapata játékát a vb-re. Franciaország magabiztos vezetésről kapott ki Brazíliától a csoportkörben, és bár ez volt Olivier Krumbholz tanítványainak egyetlen veresége, a játékuk nem tűnik olyan kiforrottnak és hatékonynak, mint az ellenfélé, ezért meglepő lenne, ha nem Oroszország jutna az elődöntőbe.

Dánia-Angola
szerda, 17:30 Sport 1
A dánokat jócskán meglepte Japán az előző körben, és őszintén szólva csak a szerencséjüknek köszönhetik, hogy továbbjutottak. Védekezésben nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy az ázsiaiak általában töltés nélkül is tüzeltek, és jellemzően kapkodó játékukhoz ezúttal némi pontosság is társult, támadásban pedig megpróbáltak hasonló gyorsasággal játszani, mint az ellenfél, ahelyett, hogy kidolgozták volna az akcióikat, de ettől épp ők váltak pontatlanná. Végül óriási szerencséjük volt a hajrában, háromgólos hátránynál, hogy a japánok dél-koreai mestere saját játékosának ziccerénél kért időt, ami egyrészt azt eredményezte, hogy nem nőtt a különbség, másrészt egy kicsit meg is fogta Japánt. Így egyenlíteni tudtak, a hosszabbításban pedig rutinjuknak köszönhetően behúzták a meccset, még ha csak egy góllal is.

Angola és Dél-Korea mérkőzésén küzdenek egymással a játékosok a női kézilabda-világbajnokságon Brazíliában 2011 decemberében

Angola győzelme a csoportkörben látottak alapján Dél-Korea ellen kisebb meglepetés, mint amekkorának előzetesen tűnt volna. A kelet-ázsiaiak az egész tornán gyengélkedtek, de valószínű, hogy a biztos olimpiai részvételük tudatában ezt a világbajnokságot inkább az építkezésnek szentelték, míg az afrikai együttes több tagja is élete formájában játszik. Németh András, a Hypo mestere, korábbi magyar szövetségi kapitány is felhívta a figyelmet a náluk felbukkant fiatal tehetségekre, akik repítik a válogatottjukat. Nehéz megmondani, hogy kitart-e a lendületük a következő mérkőzésre is, de azért ha szoros meccsen is, a profibb, szervezettebb dánok sikerére számítunk.

Norvégia-Horvátország
szerda, 20:15 Sport 1
Az Európa-bajnok norvégoktól minimálisan elvárható eredmény, a horvátoktól azonban bravúr a negyeddöntős szereplés. Bár a németek elleni vereségnél ez még nem feltétlenül látszott, a skandinávok fokozatosan felpörögtek, ahogy a torna előrehaladt, és a jövő évi Eb-házigazda Hollandia ellen már nagyon sima győzelmet arattak. Horvátország a vb eddigi részében kiegyensúlyozottan kemény ellenfele volt mindenkinek, a csoportjukban Dánia ellen ez egy négygólos vereséghez volt elég, Svédország ellen azonban már egy góllal nyerni tudtak, ahogy Románia ellen is a nyolcaddöntőben. A norvégok azonban minden eddigi ellenlábasuknál magasabb szintet képviselnek, így már az sem tűnik valószínűnek, hogy megszoríthatják őket. Sima norvég továbbjutás várható.

Spanyolország-Brazília
szerda, 23:00 Sport 1
Ha minden igaz, egy elképesztően látványos és izgalmas mérkőzés zárja majd a negyeddöntők sorát. Két latinos, védekezésben és támadásban egyaránt gyors, sokmozgásos, egyéni kvalitásokra építő játékot óriási szívvel játszó csapat csap majd össze. A braziloknak eddig hatalmas lendületet adott a hazai pálya, Franciaország ellen is fel tudtak állni nagy hátrányból, a többi ellenfelüket pedig nagyobb gond nélkül győzték le. A spanyolok sem tűnnek verhetetlennek Amorimék számára, noha az ibériai válogatott is javuló formát mutat, ahogy a világbajnokság halad előre. A kérdés, hogy vannak-e már olyan szinten, hogy a nagyon akaró, jól megszervezett, és néha kivételes képességeket megvillantó házigazdák. Szerintünk legfeljebb a nyolcaddöntőben elképesztőt nyújtó kapusuk, Silvia Navarro, de őt beszámítva is a brazilokat várjuk az elődöntőbe.