Labdarúgó-vb 2014

A sörgyárak mozgatják a szálakat a háttérben

  • VNA

Sört forgalmazó szponzorainak engedve kötött kompromisszumot a 2014-es labdarúgó-vb szervezőivel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség.

Bár kezdetben ellenkeztek a brazil szervezők, most úgy tűnik, beadják a derekukat, és mégis lehetővé válik, hogy a 2014-es labdarúgó világbajnokság ideje alatt lehessen alkoholt vásárolni a stadionokban. Erre utal legalábbis az a vb-re vonatkozó törvénytervezet, amely brazil források szerint már jóváhagyás előtt van, és heteken belül hivatalosan is aláírásra kerülhet. A jelenlegi szabályozás szerint alkohol a stadionok területén belül csak bizonyos éttermekben és ott is csak speciális licensz birtokában árusítható - ezt a rendszert pedig a FIFA sör-szponzorai gőzerővel támadták az utóbbi hónapokban.

Amennyiben az új szabályozás valóban életbe lép, az nem csak a vb-stadionokra vonatkozik majd, hanem Brazília valamennyi labdarúgó-létesítményére. A komoly módosításért cserébe a brazil szervezők is „kértek valamit” a FIFA-tól, így a vb-ideje alatt is megmarad az általuk eddig is alkalmazott jegyértékesítési rendszer, amely szerint a diákok és nyugdíjasok olcsóbban juthatnak belépőhöz. Ezen elv mentén a 2014-es világbajnokság szervezői azt tervezik, hogy hozzávetőlegesen 300.000 jegyet is fél áron adnak majd el.