Olasz foci

Ki játsszon Balotelli mellett a válogatottban? - lapszemle

  • Bodnár Gergő

Ki lesz Mario Balotelli társa Rossi és Cassano hiányában? Ezt a kérdést tette fel egyik szerdai cikkében a La Gazzetta dello Sport az olasz válogatott Uruguay elleni vereségét követően. Bár Cesare Prandelli együttese nem játszott rosszul a keddi római felkészülési meccsen, de 1-0-ás vereséget szenvedett, így egyre jobban megerősödtek azok a hangok, melyek a válogatott támadójátékát kritizálják.

Abban sok szakíró egyetért, hogy Balotelli biztos pontnak tűnik, de Giuseppe Rossi sérülése és Antonio Cassano kiesése miatt viszonylag gyorsan meg kellene találni a másik kezdőcsatárt. A Gazzetta két alternatívát is felvázolt: az egyik szerint három támadós felállás esetén Osvaldo és Pazzini mögött kaphatna szerepet Balotelli, a másik opcióban pedig Giovinco lenne az irányító, és esetleg Di Natale kezdene a Manchester City csatára mellett. Mindkét esetben a kispadon jutna csak hely Alessandro Matrinak.

Balotelli köré épülne a squadra azzura támadójátéka

Szintén bevethető a kapitány által nagyon jól ismert Alberto Gilardino, aki nem kezdte túl jó formában az idényt klubjában, de Delio Rossi keze alatt megújulhat és visszatérhet az előző évben mutatott teljesítményéhez (a legutóbbi szezonban 12 gólt szerzett a Serie A-ban). Gilardinónak lesz ideje, hiszen Olaszország legközelebb jövő februárban lép pályára az Egyesült Államok ellen.

Persze Pazzini és Osvaldo helye sem biztos, előbbi ugyanis nem brillírozott, de legalább gólt lőtt Lengyelország ellen, a Roma csatára pedig pályafutása során először kezdett a válogatottban, igaz, sem pozitív, sem negatív értelemben nem lehetett kiemelni az Uruguay elleni találkozón. Osvaldo 5.5-es osztályzatot kapott a Gazzettától Matrihoz hasonlóan, Balotelli 6.5-del zárt, a mezőny legjobbja pedig Claudio Marchisio volt a milánói lap szerint.

Az Uruguay elleni felkészülési mérkőzést hasznos találkozónak ítélte a rózsaszínű sportnapilap, amely kiemelte, hogy látszanak a fejlődés jelei Prandelli csapatán. A szövetségi kapitány egyébként kedden harmadik verségét szenvedte el a nemzeti csapat kispadján: korábban vezetésével csak Elefántcsontparttól, illetve Írországtól kapott ki Olaszország.

A Gazzettához hasonlóan értékelt a Corriere dello Sport is, amely a nagyok veresége mellett címlapján számolt be a Ciro Ferrara vezette utánpótlás-válogatott Magyarország elleni sikeréről. A torinói székhelyű Tuttosport viszont arról írt, hogy a válogatott az Eb-sorsolás előtt a második számú kalapba került, így elképzelhető, hogy Olaszország a jövő nyári tornán Spanyolországgal vagy Hollandiával lesz egy csoportban.