Tennis Classics

Wimbledoni bajnokok ragadnak ütőt Budapesten

  • MTI/63

Szombaton Budapesten rendezik meg a Tennis Classics elnevezésű viadalt, amelyen három korábbi klasszis teniszező, Goran Ivanisevic, Richard Krajicek és Jevgenyij Kafelnyikov is pályára lép a Papp László Sportarénában.

A péntek esti, fővárosi sajtótájékoztatón elhangzott: a horvát és a holland wimbledoni bajnok, valamint a Roland Garroson és az Australian Openen is győztes orosz játékos mellett két mai nagyágyú, a francia Gael Monfils, továbbá a spanyol Fernando Verdasco összecsapását is megtekinthetik a hazai teniszrajongók.

A szervező, Taróczy Balázs"Nagyszerű meccsekre számítok, bízom abban, hogy a közönség is élvezni fogja a holnapi játékot" - fogalmazott Taróczy Balázs, az esemény versenyigazgatója.

A szombati gála 15 órakor kezdődik, elsőként Krajicek mérkőzik Fabrice Santoróval: a cseh származású holland óriás 1996-ban diadalmaskodott Wimbledonban és összesen 17 tornagyőzelem fűződik a nevéhez. Ellenfele a francia Santoro, aki tavaly az Australian Openen fejezte be aktív pályafutását, és igazi labdazsonglőr. Vele kapcsolatban mondta az amerikai Andre Agassi: "bárkivel szívesen teniszezek, kivéve Santorót..."

A második meccsen Ivanisevic csap össze Kafelnyikovval. A horvát szervakirály - aki már másodszor látogat el a Tennis Classicsra - három elveszített wimbledoni finálé után (1992, 1994, 1998) 2001-ben győzött, ezzel ő az eddigi első és egyetlen teniszező, aki szabadkártyásként nyert az angol nyílt bajnokságon. Ivanisevic egy hosszú sérülésből tért vissza, sokan már leírták, és kezdett úgy bevonulni a tenisz históriájába, mint a legjobb teniszező, aki soha sem nyert Grand Slam-tornát. Aztán - elsősorban ágyúlövéshez hasonlatos szerváinak köszönhetően - beverekedte magát a döntőbe, ahol ötszettes csatában felülkerekedett az ausztrál Patrick Rafteren.

Kafelnyikov két GS-tornát nyert, az elsőt 1996-ban a párizsi Roland Garroson, majd három évvel később az Australian Openen is diadalmaskodott. Emellett olimpiai aranyérmet harcolt ki a sydneyi ötkarikás játékokon és 2002-ben tagja volt a Davis Kupában győztes orosz válogatottnak. Mára kissé terebélyesebb lett, de mint Taróczy említette: "ma is fantasztikusan játszik."

A harmadik felvonásban a Monfils-Verdasco összecsapást láthatja a publikum. Monfils, aki múlt vasárnap megnyerte a stockholmi tornát, jelenleg a tizedik a világranglistán, de volt már hetedik is.

"Nagyon bízom abban, hogy jól szerepelek a hátralévő versenyeken és beverekszem magam az évzáró londoni Mesterek Kupája mezőnyébe" - mondta a francia teniszező.

A program zárásaként egy Monfils, Bahrami-Verdasco, Santoro párosmeccset láthat a közönség.

Taróczy elmondta, hogy beiktatott egy különleges összecsapást is:  Morvai Viktória, egy szlovákiai magyar kislány az iráni Manszur Bahramival, a teniszvilág nagy nevettetőjével játszik egy komoly derbit. Viktória tízesztendős, és a negyedik a 12 évesek között a szlovák rangsorban. Nick Bollettierihez jár az akadémiára, Marija Sarapova szerint pedig óriási tehetség.

"Ígérem, jól fogok játszani" - mondta a kislány kissé megszeppenve pénteken.

Goran Ivanisevic legendás győzelme Wimbledonban (2001):