Torna-vb

A magyar csapat szerint összejött Berkinek a 85 százalék

  • MTI
megosztom

A magyar csapat számításai szerint Berki Krisztián teljesítette nyújtón és gyűrűn a 85 százalékot, azaz ez nem lehet akadálya az olimpiai indulásnak.

A helyszínről, a Tokióban zajló olimpiai kvalifikációs vb-ről származó nem hivatalos információt a nemzetközi szövetség (FIG) nem erősítette meg, elképzelhető, hogy a hivatalos eredményre keddig, vagy akár a szerenkénti döntők végéig kell várni.

A magyar csapat háromféle számítást is elvégzett, s mindhárom esetben az jött ki, hogy a lólengés világbajnoka elérte, s ha kicsivel is, de túllépte a 85 százalékos határt.

A férficsapat egyébként a 21. helyen végzett, így nem lesz érdekelt a válogatottak döntőiben, lovon azonban olyan jól teljesítettek a magyarok, hogy ha lenne szerenkénti csapatverseny, akkor lólengésben ők lennének az aranyérmesek.

Nagyon örülök annak, hogy két döntősünk is lesz lovon, illetve annak is, hogy ezen a szeren ennyire jól teljesítettek a fiúk” – mondta Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke. „Nem emlékszem pontosan, de biztos vagyok abban, hogy legalább 10 éve nem volt olyan, hogy két finalistánk legyen lólengésben, ezért Berki Krisztián és Hídvégi Vid teljesítménye komoly siker.”

A jövő évi londoni játékokra úgy harcolhat ki indulási jogot Berki, ha fő szerén, lovon érmet szerez, a másik két szeren - esetében nyújtón és gyűrűn - pedig az összes versenyző által elért pontszám átlagának a 85 százalékát teljesíti. Berki lovon első helyen jutott döntőbe, Hídvégi nyolcadikként lett finalista.

Nem izgultam túlságosan amiatt, hogy meglesz-e a 85 százalék, ugyanakkor nem szeretnék semmit sem elkiabálni, 100 százalékig akkor leszek nyugodt, ha már a kezünkben lesz a hivatalos végeredmény” – nyilatkozta Berki. „Egy biztos, mostantól csak a lólengés döntőjére koncentrálok.”

Kovács István, a férfiak vezetőedzője szintén azt mondta, nem tépelődtek azon, hogy Berkinek sikerül-e olimpiai indulási jogot szereznie. „A vb előtt sem tudtam elképzelni és most sem gondolom, hogy Krisztián lemarad az olimpiáról. Minden erőnkkel a lólengés fináléjára összpontosítunk, biztos vagyok benne, hogy Krisztián megszerzi a kvótát.

megosztom