Nyilatkozat

A debreceniek nem a légiósok, hanem Varga Józsi miatt járnak meccsre - Kósa

A debreceni polgármester szerint legkésőbb 2014 márciusában kész lesz az új stadion, de ha minden jól megy, akár egy évvel korábban is befejeződhet az építkezés.

Kósa Lajos volt a Digi Sport Reggeli Start című műsorának a vendége. Debrecen polgármestere sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a 2012-es költségvetésben nincs pénz a Puskás Stadion újjáépítésére, majd az épülő debreceni stadionról is beszélt.

„Ugyan a 2012-es költségvetésben nincs pénz a Puskás Ferenc Stadionra, de az előkészületeket folytatni tudjuk. Meg kell találni rá a forrásokat, mert az nem normális, hogy nincs egy olyan stadionunk, amiben BL-döntőt lehetne rendezni. A debreceni stadion tervezése folyik, a legpesszimistább becslések szerint 2014 márciusra, amennyiben nem lesz semmi gond a közbeszerzésekkel, akkor egy évvel korábban is kész lehet. Sok függ attól, hogy az eljárást hogyan tudjuk lebonyolítani. A teljes összege 12 milliárd plusz ÁFA, ebből biztosan ki fog jönni. Ebben nem csak a stadion van benne, hanem a környékének rendezése is. A város ehhez a telket adja, ami 1.5 milliárd forint.”

Kósa Lajos a saját nevelésű játékosokat favorizálja

A politikus elmondta, hiába volt például bajnoki ezüstérmes a debreceni férfi kosárlabdacsapat, megszűntek, mivel a sok légiós miatt a város lakói nem voltak kíváncsiak a kosarasokra.

„Debrecen költségvetésének 5 százalékát költjük sportra, ebben létesítmény-fenntartás is van. Válság ide, válság oda ez hallatlanul fontos. Amit mi csinálunk, az egy összetett sportprogram, nem is akarjuk abbahagyni. A látványsportoknál szeretnénk olyan keretek között működtetni a csapatokat, hogy az önkormányzat támogatása mellett eltartsák magukat, így tesz a Loki is. Van, amikor lyukra futunk, akkor abbahagyjuk. Volt már ezüstérmes debreceni kosárlabdacsapat, ami azért nem tartotta el magát, mert a debreceniek nem gondolják élsportnak azt, ha játszik a csapatban három délszláv, meg két amerikai. A padon esetleg nyolcadiknak, tízediknek ott van valami magyar, ez mitől debreceni sport? Ugyanez volt a kézilabdában, a zsoldosok nem élnek-halnak a városért. Sokan kérdezték, hogy amikor a BL-ben szerepeltünk, miért nem vásároltunk mindenféle minőségi játékost. Azért nem, mert Varga Józsi miatt mennek ki az emberek. A vasárnapi kezdőcsapatunkban öt saját nevelésű játékos volt. Ezt kell csinálnunk mindenhol, inkább lassabban megyünk előre, de saját nevelésű játékosokkal” - fogalmazott a városvezető.