NB I visszatekintő

Nem szerencsés, ha idegenek öntik el a bajnokságot - Egervári Sándor

  • Göbölyös János
Címkék:

Az elmúlt hétvégén elkezdődött az OTP Bank Liga 2011-2012-es szezonja, és hétfőnként mi is górcső alá vesszük az NB I legutóbbi játéknapját. Az értékeléshez segítségül hívjuk a válogatott szövetségi kapitányát, Egervári Sándort, aki a hatharom.hu-nak hétről-hétre elmondja a véleményét az aktuális fordulóról.

Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetésgi kapitánya
A magyar válogatott szakmai stábja szokás szerint folyamatosan figyelemmel kíséri a magyar bajnokságot is, amikor idejük engedi, és nem külföldön pásztázzák a kerettagokat, személyes tapasztalatokat gyűjtenek az NB I-es mérkőzésekről. Egervári Sándor, Kenyeres Imre és Csábi József az első fordulóban is ellátogatott egy-egy pályára, hogy aztán a hét elején közösen megbeszélje a látottakat. A szövetségi kapitány készséggel állt a hatharom.com rendelkezésére, ám mielőtt gyorsjelentést adott volna a fordulóról, megjegyezte, tartózkodik attól, hogy bármelyik csapatot vagy játékost külön értékelje, negatív vagy pozitív kritikát fogalmazzon meg róluk, pozíciójánál fogva ez nem lenne etikus. Az általános véleményét azonban szívesen megosztja olvasóinkkal, és ezentúl - segítőivel felváltva - rendszeresen elmondja tapasztalatait az adott fordulóról, illetve arról a mérkőzésről, amelyet a helyszínen látott.

"Az elmúlt évtizedekhez hasonlóan ebben a bajnokságban is lesznek váratlan, általános meglepetést kiváltó eredmények és olyan csapatok, amelyek pozitív vagy negatív irányban kitűnnek a mezőnyből. Ilyen volt például az elmúlt szezonban Paks és az MTK szereplése, mindkét csapat alaposan átírta azt a forgatókönyvet, amire előzetesen számíthattunk tőle. Így lesz ez az idén is, lesznek olyanok, akik a várakozáson alul szerepelnek, de nyilván olyanok is, akik kellemes meglepetést szerezve akár a bajnokság meghatározó szereplőjévé válhatnak. Már ez a forduló is produkált érdekes eredményeket, ide sorolom a Pápa győzelmét Újpesten, amit személyesen is láttam. Számomra nem is elsősorban a három pont megszerzése okozott meglepetést, hanem az a vendégcsapat által mutatott markáns, jól felépített támadójáték, természetesen stabil védőmunkával megalapozva, ami végül is meghozta a sikert. Ha a Lombard ezen az úton halad tovább, és képes lesz a jövőben is a szombatihoz hasonlóan fegyelmezetten futballozni, akkor meghatározó csapata lehet a bajnokságnak."

Egervári Sándor néhány gondolat erejéig kitért az átigazolási időszak eseményeire is, azt kérdeztük tőle, mi a véleménye arról, hogy a klubok az idén is bevásároltak külföldiekből, akik között - szerintünk - a korábban tapasztaltakkal ellentétben most többen meghatározó kerettagokká válhatnak.

"Valóban nagy volt a mozgás ebből a szempontból, azt viszont korai eldönteni, hogy ezek a labdarúgók tényleg tartósan kiemelkedő teljesítményre képesek-e Magyarországon. Összességében egyébként az a véleményem, és ezt már régóta hangoztatom, hogy nem szerencsés, ha folyamatosan idegenek öntik el a bajnokságot. Sajnos, folytatódik a tendencia, ha jól számoltam, eddig harmincnyolc légiós érkezett a nyáron, ha ez a kedvezőtlen jelenség megmarad, európai elsők leszünk ebben a tekintetben. És ez nem jó. Nem, mert sokszor elhangzott már mástól is, de nekem sem változott a véleményem, a legtehetségesebb magyar fiatalok háttérbe szorulnak, pedig az akadémiai rendszerből már kikerültek olyan játékosok, akiket ha rendszeresen foglalkoztatnának, eredményesen folytathatnák pályafutásukat, sok örömet szereznének a szurkolóknak. Természetesen a klubok, a tulajdonosok joga eldönteni melyik utat választják, melyik játékos-politikának adnak nagyobb teret, én csupán annyit jegyeznék meg, hogy sem az U21-es, sem pedig a felnőtt válogatottnak nem tesz jót, ha a legértékesebb fiatal magyar labdarúgók fejlődése lelassul, vagy rosszabb esetben megtörik a légiós dömping miatt."

A kapitány mellett természetesen az egyes klubok edzői is nyilatkoztak a hétvége eseményeiről, a legérdekesebbekből gyűjtöttünk össze egy csokrot.

Komjáti András (Vasas) a súlyos vereségről: ,,Nem ezt vártam, de a történteken változtatni már nem lehet”.
Sisa Tibor (Kaposvár) egyszerű magyarázata a pontosztozkodásról: ,,A labdarúgás ilyen, ha be tudtunk volna egyet még valahogy birkózni, akkor meg lehetett volna ez a mérkőzés. Így viszont döntetlen, és ha döntetlen, akkor azt kell mondanom, hogy igazságos”.
Prukner László (Ferencváros) a baljós előjelekről: ,,Tegnap Rósa Dénesnek eltört a keze, ma Jovanovicnak a bemelegítésnél szétment a bokája, ilyen "apróságok" is befolyásolják a dolgokat”.
Tomiszlav Szivics (Kecskemét) tanácstalansága, kritikája és feladata: ,,Izgalmas mérkőzésen vagyunk túl, deja vu érzésem van, de nem tudok arra magyarázatot adni, hogy miért nem tudjuk megverni a Paksot. Az első két kapott gólra a reakciónk a megye kettes szintet ütötte meg. Passzolni még meg kell tanítani a játékosokat, a jövő héten ez elég sokat lesz téma az öltözőben”.
Aczél Zoltán (Haladás) az elkésett cseréről: ,,Halmosi cserelapja már meg volt írva, fél perc múlva jött volna a csere, e helyett sajnos kiállították”. 
Csank János (Zalaegerszeg) csapata mélypontjáról: ,,A bekapott két gól után azon gondolkodtam mit kellene tenni, közben jött a harmadik is, amit nem is láttam”.

A forduló összes eredményét, a tabellát, a göllővőlistát megtekinthetitek itt.