FIFA

Vilmos herceg szerint el kell halasztani az elnökválasztást

  • MTI
megosztom

Előbb menesztették, majd egy óra múlva visszahelyezték hivatalába Chuck Blazert, az Észak- és Közép-Amerikát, valamint a karibi térséget tömörítő konföderáció (CONCACAF) főtitkárát, miközben Vilmos herceg - aki az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) elnöke - csatlakozott azokhoz, akik szerint a szerdai elnökválasztást el kellene halasztani a nemzetközi szövetségben (FIFA).

Az egyesült államokbeli Blazer azzal váltotta ki feletteseinek haragját, hogy úgy nyilatkozott: szerinte a karibi vezetők megvesztegethetők, és összejátszottak az elnöki posztra jelentkezett, de már visszalépett katari Mohamed Bin Hammammal, akinek a FIFA-tagságát a CONCACAF-zóna elnökéével, Jack Warnerével együtt felfüggesztettek vasárnap korrupció gyanúja miatt.

A Warner helyét átvevő barbadosi Lisle Austin kedden este közölte: azonnali hatállyal meneszti Blazert, ám a szervezet jogászai jelezték: ehhez nincs joga, lévén csak ideiglenes elnök, és a munkáltatói jogokat nem gyakorolja. Így aztán a főtitkár maradhat hivatalában.

Az angol szövetség ügyvezető elnöke, David Bernstein már a hét elején bejelentette: szerencsésnek tartaná, ha szerdán mégsem lenne elnökválasztás a korrupciós gyanú miatt rendezetlen FIFA-ban, most pedig az FA elnöke, Vilmos herceg állt ki ezen javaslat mellett.

A szerdára tervezett elnökválasztás csak akkor marad el, ha a 208 küldött háromnegyede erre szavaz. Egyedüli jelölt a már 1998 óta elnöklő, 75 esztendős Joseph Blatter.

megosztom