Tenisz

Nadal reformokat vár az ATP-től

  • VNA

A világelső Rafael Nadal sem elégedett a mostani világranglista rendszerrel és a profi teniszszezon rövidítését javasolja.

A spanyol Rafael Nadal teniszezik a Roland Garroson
Változásokat sürget a férfi tenisz világranglista jelenlegi éllovasa, a spanyol Rafael Nadal. A jelenleg is zajló Roland Garroson még versenyben lévő spanyol játékos szombaton nyilatkozott arról, hogy szerinte a férfi profi teniszt irányító ATP-nek mit kellene változtatnia. Nadal szerint a világranglista rendszerének módosítására, valamint a tenisz szezon további rövidítésére is szükség lenne. „Ha azt szeretnénk, hogy a játékosoknak hosszabb legyen a pályafutásuk, akkor szükség van arra, hogy a versenynaptár rövidüljön” - mondta a szombaton a horvát Antonio Veic legyőzése után a kilencszeres Grand Slam-győztes Nadal. A spanyol éljátékos a sűrű menetrend miatt úgy érzi magát, mint ha „már vagy száz éve” az ATP-sorozatban szerepelne.

A spanyol világelső azt is elmondta, hogy szerinte a mostani egy éves ciklus helyett a világranglista rendszerét két éves ciklusra alapozva kellene kidolgozni, ily módon meg lehetne akadályozni azt, hogy a sérülésből visszatérő játékosok nagyon hamar hátracsússzanak a rangsorban. „A jelenlegi rendszerben elég, ha csak egy-két hónapot kihagysz, máris nagyon visszaeshetsz a rangsorban” - mondta a Roland Garros ötszörös győztese, aki idén hatodik címének begyűjtésén dolgozik. Nadal elsősorban az argentin Juan Martin del Potro esetét hozta fel példaként, aki 2009-ben a US Open győztese volt és hiába volt tavaly januárban még az ötödik a rangsorban, csuklósérülése miatti egy éves kihagyása okán az egy évvel későbbi rangsorban már csak a 485. helyet foglalta el, így most csak a 25. kiemeltje volt a tornának, így már a harmadik fordulóban összeakadt Novak Djokoviccsal. „A két éves ciklus esetén nem csúsznál vissza az ötszázadik helyre, hanem maradnál akkor is a TOP20-ban, ha akár egy évet is ki kell hagynod” - indokolta ötletét Nadal.