Római tenisztorna

Djokovics emberfeletti, megint legyőzte Nadalt salakon

  • VNA

Mesés éve van Novak Djokovicsnak, aki salakos borításon Madrid után Rómában is legyőzte a fináléban a világelső Rafael Nadalt.

Novak Djokovics ünnepli a Rafael Nadal elleni győzelmét a római salakpályás tenisztornán.
Vasárnap este rendezték meg a római férfi tenisztorna döntőjét, ahol a madridi fináléhoz hasonlóan ezúttal is Novak Djokovics és Rafael Nadal találkozott egymással. A spanyol fővárosban a világelső Nadal kilenc győzelem után salakos borításon először kapott ki az idén még veretlen Djokovicstól, így mindenki kíváncsian várta, hogy a visszavágónak is tekinthető római döntőben mire mennek majd egymással. Nadalnak a szombati elődöntőben könnyebb dolga volt, hiszen gyorsan végzett Gasquet ellen, Djokovics ugyanakkor alaposan megszenvedett Andy Murray-vel, és csak három óra játék után jutott tovább - úgy, hogy skót ellenfele a döntő szettben a győzelemért is adogathatott.

A finálé elején nem érződött Djokovicson a fáradtság, sőt Nadalon sem az a lázas betegség, ami még csütörtökön kínozta, és ami miatt akkor még a torna feladásán is gondolkozott. A mérkőzés elején mindketten magabiztosan adogattak, az első bréklabdáig egészen a nyolcadik gémig kellett várni, ekkor viszont Nadal adogatásánál a szerb rögtön az első lehetőségét kihasználva került 5-3-as előnybe. A következő gémben azonban Nadal második bréklabdáját kihasználva rögtön visszavette adogatását, így újra nyílt maradt a mérkőzés. A tízedik gém aztán újra csak adogatás-elnyerést hozott, a nagy önbizalommal teniszező Djokovics az első szettlabdáját kihasználva 6-4-el zárta le játszmát.

A második szett elején továbbra is nagy precizitással ütött Djokovics, akinek labdái rendre a vonalat találták el. Rögtön az első Nadal-féle adogatójátéknál aztán volt is bréklabdája a szerbnek, aki harmadik lehetőségéből meg is törte a világelsőt (2-0). Nadal azonban nem véletlenül számít az elsőszámú teniszezőnek jelenleg, a római publikum által most talán kevésbé támogatott spanyol ugyanis a következő gémben visszavette az adogatását, sőt az azt követőben két bréklabdát hárítva egyenlíteni is tudott. Innentől kezdve mindketten hozták az adogatásaikat, az első komolyabb gond a spanyol számára aztán 5-4-es Djokovics vezetésénél jött, amikoris a szerbnek bréklabdája és ezzel több mérkőzéslabdája is volt. Eleinte ugyan még nem tudta azt érvényesíteni, de a negyedik labdát már megoldotta, így 6-4, 6-4 arányban győzött ranglista második helyzettje.

Djokovics ezzel továbbra is őrzi idei veretlenségét (immáron a 37. mérkőzésen is!), és idén már a negyedik torna döntőjében (Indian Wells, Miami, Madrid, Róma) is legyőzte Nadalt. Utóbbi két alkalommal ráadásul a korábban a spanyol felségterületének számító salakon tette mindezt, így egyértelműnek tűnik, hogy ő a legnagyobb esélyese a hamarosan kezdődő salakos Grand Slam tornának, a Roland Garrosnak. Érdekesség, hogy Djokovics korábban még döntőt sem játszott Párizsban (2007-ben és 2008-ban elődöntős volt), most viszont mégis ő lesz a toronymagas favorit.

ATP torna – Róma 2,275 millió euró – döntő

(2) Novak Djokovics (SRB) - (1) Rafael Nadal (ESP) 6-4, 6-4