NB I visszatekintő

Pruknert az agyvérzés, Mezeyt a nagy érzés kerülgette

  • Göbölyös János
Címkék:

Meddig lehet ezt még húzni? A kérdésre minden bizonnyal csak a Videoton futballistái tudják a választ, bár ami Kispesten történt, abból inkább arra lehet következtetni, hogy ők is bizonytalanok. A bajnokavatást persze nem odázhatják el a végsőkig, s bár nem hétköznapi sikerről van szó, minden bizonnyal szerdára marad az ünnep. Ami végérvényesen eldőlt, az a Szolnok utolsó helye, a második kieső pozíció viszont még mindig legalább három esélyes. A véghajrát a dobogóért folyó tülekedés teszi még izgalmassá, no meg azok a nem várt, és sokszor megmagyarázhatatlan fordulatok, nyilatkozatok és döntések, amelyek a 27. fordulót is színesítették.

Szivics kifakadt

KTE-Ereco-Győri ET 3-3 (1-1)
Vezette: Szilasi Szabolcs
Gólszerző: Vujovics (6.), Tököli (47.), Foxi (77.), illetve Dinjar (35.), Pilibaitis (81. - tizenegyesből), Dudás (88.)

Így kell ezt csinálni, belecsapni a közepébe, aztán lesz, ami lesz. A fordulót két azonos pontszámmal rendelkező csapat nyitotta, a tét pedig az volt, hogy a győztes számára gyakorlatilag értelmetlenné válnak a kieséssel kapcsolatos kérdések. A Kecskemét és a Győr ennek megfelelően kezdte a találkozót, helyzet itt, helyzet ott, aztán a 6. percben már fel is állhattak középkezdéshez a felek. A villámrajt és a vezető gól érdekes módon a hazaiakat feszélyezte jobban, az ETO pedig addig-addig gyakorolta a támadásvezetést, amíg Gyagya lába besegített Dinjarnak, és egyenlő lett az állás. A második félidőt is hasonló elánnal kezdték a játékosok, a korai Tököli-gól után hol az egyik, hol a másik kapu előtt alakult ki helyzet, a dráma azonban az utolsó negyedórára maradt. A kecskemétiek úgy gondolták, hogy a Foxi-bomba romba dönti a győrieket, aztán mégis őket viselte meg jobban az utolsó tíz perc. Kellett ehhez egy - Szivics szóhasználata szerint - kamu tizenegyes, egy parádés emelés Dudástól, majd a legvégén egy kihagyott Ceolin-ziccer, és vége is lett a meccsnek. A két edző közül érthetően Csertő Aurél dolgozta fel könnyedebben a történteket, kollégája leragadt az ETO második góljánál, és azt a bíró nyakába varrta, majd tovább fűzve mondandóját, felterjesztette Nobel-díjra Szilasit. Kár, mert a fegyelmi bizottság éppen az ilyen nyilatkozatokra harap, bár úgy gondolom, ebben az esetben a grémiumnak inkább le kellene nyelnie, hogy Völgyi megetette a játékvezetőt.

Negatív motiváció

Zalaegerszegi TE-MTK Budapest 1-0 (0-0)
Vezette: Fábián Mihály
Gólszerző: Turkovs (57.)
Zalaegerszegen mindenki teszi a dolgát, nem szól bele a másikéba, ezért működik igazán jól a klub - mondta Csank János azután, hogy újabb három évre övé lett a ZTE kispadja. A szerződéshosszabbítás időzítése szokatlannak tűnhet, hiszen a csapat az utóbbi időben enyhén szólva is rapszodikus teljesítményt nyújt, a bajnokságban az utóbbi öt mérkőzéséből csak egyet nyert meg, a Kecskemét pedig simán kiütötte a kupából. Mindezek ellenére a vezetők bíznak az edzőben, ami csak nálunk szokatlan, máshol általában természetes. Edzőkérdés az MTK-nál sincs, pedig ott aztán lehetne keresni a bajok okát. A csapat a Zete ellen szintén betlizett, igaz, a gólhelyzetek ezúttal is kimaradtak, Pál például az utolsó öt percben akár fordíthatott volna az eredményen, ha pontosabban céloz, és ha nem Vlaszák áll a kapuban. Maga a mérkőzés egyébként a fővárosi kék-fehérek tavaszi produkcióját idézte: gyenge volt. Ez persze a legkevésbé a hazai szurkolókat foglalkoztatta, hiszen a győzelemmel a Zalaegerszeg számára ismét járhatóvá vált a dobogóig vezető út. Garami József nyilatkozata viszont azt sejteti, hogy közel a vég, mármint a búcsú az NB I-től. A szerdai mérkőzés mindenesetre vízválasztó lesz, a Haladás ellen csak a győzelem jelenthet mentőövet az MTK számára, és még akkor sem biztos, hogy révbe ér a csapat. A bentmaradást egyébként különös módon ,,honorálja” a klub, kiesés esetén senki nem szerződhet el a Hungária körútról, azaz másodosztályúként kell kijavítani a bukást. És még mondja valaki, hogy nem létezik negatív motiváció…

Őrült húsz perc Szolnokon

Szolnoki MÁV.Ferencváros 2-3 (2-3)
Vezette: Berger József
Gólszerző: Zsolnai (22.), Zsolnai (45.), illetve Pölöskey (20.), Schembri (23.), Rósa (42. - tizenegyesből)

Mint ahogy negatív szenzáció is akadt ebben a fordulóban, méghozzá Szolnokon. Nem a végeredmény, még csak nem is a Tisza-parti csapat immár matematikailag is biztos kiesése okozott váratlan és megmagyarázhatatlan pillanatokat, hanem azok a kapitális hibák, amelyek az első húsz percben ziccerek sorát és végül a Fradi vezető gólját eredményezték. A már-már kabaréba illő jeleneteket a hazai védelem írta és adta elő, de egy-egy főszerep azért a vendégcsapat csatárainak is jutott. Ez az időszak egyébként tökéletesen tükrözte azt a dekoncentráltságot, amit a Szolnok esetében a kiesés elkerüléséért vívott egyre reménytelenebb harc, a Fradinál pedig a a barátinak jóindulattal sem nevezhető öltözői hangulat indukált. Utóbbit Prukner László próbálta tompítani azzal, hogy Heinzet és Abdit a padra ültette, a két légiós ugyanis az egyik hétközi edzésen állítólag összekapott, amit az érintettek természetesen cáfoltak. A közönség jól szórakozott az első felvonás alatt, s mivel a ferencvárosi gólok mellett két Zsolnai-fejes után is át kellett írni az eredményjelzőt, a helyi publikumnak is jutott tapsolnivaló. A nem csak megmosolyogtató, de izgalmasnak is nevezhető félidő után rendezte (hátsó) sorait a Szolnok, sőt, ha korábban már kétszer bejött, a hazai játékosok továbbra is a hirtelenszőke csatár fejére próbálták ívelgetni a labdát, a védők azonban idejében kapcsoltak, és vagy ők, vagy Haber hatástalanította a helyzeteket. A máltai kapus két perccel a vége előtt tette fel a koronát teljesítményére, amikor Zsolnai immár megszokott fejesét védte hatalmas bravúrral, megmentve csapatának két pontot, esélyt adva ezzel a dobogós helyezés megszerzésére.

Kioltották egymást

Kaposvári Rákóczi-DVSC-TEVA 0-0
Vezette: Kassai Viktor
Kaposvárott annyiban volt élesebb a helyzet, hogy mindkét csapat az éremszerzés reményében lépett pályára, és ez előzetesen rangadó szintre emelte a Debrecen vendégjátékát. A színvonal nem is esett, mert nem volt honnan… Egyik fél sem mert a minimálisnál több kockázatot vállalni a támadójátékban, így aztán néhány erőtlen lövési kísérleten túl semmi nem mozgatta meg a kapusokat. Amikor már mindenki a szünetre készült, Coulibaly megpróbált valami színt vinni a szürkére sikeredett produkcióba, a kapufa azonban - Kovács Zoltánnal ellentétben - a helyén volt. A folytatásban annyi változás történt, hogy ha lehet, még inkább vigyáztak a csapatok az egy pontra, bár ha olykor lehetőségük adódott, megpróbáltak hármat csinálni belőle. Tipikus egygólos mérkőzés volt, csak hát az az egy sem jött össze. Kulcsár állt ehhez a legközelebb, de a kaposvári kapus lábbal védett, majd a másik oldalon Oláh lövése után suhant el a labda néhány centiméterrel a léc fölött. A döntetlennel továbbra is megmaradt mindkét csapat számára az éremesély, ám mivel rajtuk kívül még három együttes pályázik hasonló pozícióra, a hátralévő fordulókban a szombatinál több kell, a Kaposvárt és a Kondás-féle Debrecent is a saját, eddig megszokott eredményes játéka juttathatja a dobogóra.

Felépült a Siófok, romokban a Pápa

Lombard FC Pápa–Siófoki BFC 0-1 (0-0)
Vezette: Iványi Zoltán
Gólszerző: Csermelyi (80.). Kiállítva: Dlusztus (53.), illetve Graszl (75.)

Pápán két olyan csapat találkozott, amelynek győzelmére mostanában nagy tétben nem érdemes fogadni. Kettejük közül inkább a Lombard játssza az utóbbi időben a totógyilkos meccseket, igaz, a Siófok eredménysorában is található egy-egy nem odaillő pontszerzés. A vendégeket némileg megnyugtatta, hogy az MTK veresége miatt egy sikertelen pápai fellépés után sem kerülhettek volna a vonal alá, és ez meg is látszott a játékukon. Tökéletesen hatástalanították a hazaiak akciógyanús kezdeményezéseit, bár arra már nem igazán futotta erejükből, hogy állva hagyják a Lombard-védelmet. Hogy ne fulladjon unalomba az első félidő, arról először a Siófok gondoskodott, Novák amúgy veszélytelennek tűnő szabadrúgása után úgy pattant meg a labda az ötösön, hogy Szűcsöt a kapufa mentette meg a góltól. Nem sokkal később Molnárnak kellett bravúrral védenie egy közeli Palkó-fejest, és ezzel véget is ért az első játékrész. A folytatás a hazaiak számára hozott szinte elviselhetetlen pillanatokat, az elsőt Dlusztus kiállítása, a másodikat pedig az akkor már szintén tíz emberrel futballozó Siófok gólja okozta. A vezetést ráadásul az eddig inkább epizódszereplőként foglalkoztatott Csermelyi szerezte meg, s mivel rajta kívül már senki nem volt eredményes, a mérkőzés eldőlt. Véber György pedig mérgében tette majdnem ugyanezt, hiszen a három ponttal együtt a nemrég még erős középcsapat pozíciót is elveszítette a Lombard, izgalmassá téve magának (is) a hátralévő mérkőzéseket.

Oross volt a szerencsevadász

Szombathelyi Haladás.Vasas-Híd 3-0 (2-0)
Vezette: Solymosi Péter
Gólszerző: Oross (31.), Oross (35., 90.)

A Haladásnak is óriási szüksége volt egy idegnyugtató győzelemre, főként azután, hogy az Újpest két fordulóval ezelőtt megszakította a nyolcmeccses hazai nyerő szériáját. A Vasas ezzel szemben azzal a tudattal utazott Szombathelyre, hogy - ki gondolt volna erre fél évvel ezelőtt - egy győzelemmel bővítheti a dobogóra esélyes csapatok táborát, és ezzel akár Európa Ligát érő helyen fejezheti be a bajnokságot. Az angyalföldiek ennek szellemében kezdték a találkozót, az első félórában szinte esélyt sem adtak arra, hogy a Haladás felvegye az ellenfelek számára eddig jobbára követhetetlen hazai ritmust. A kihagyott vendéghelyzetek után mégis megérkezett a nem várt ütemváltás, a fordulatban pedig Oross Márton játszotta a főszerepet. Mindössze négy perc kellett neki ahhoz, hogy szertefoszlassa a Vasas érmes reményeit, és egyúttal megnyugtassa a szombathelyi szurkolókat. A mérkőzésen ezután az történt, amit Aczél Zoltán már az első perctől elképzelt, a Haladás irányította a játékot, az ellenfél védekezett, és próbálta elkerülni a súlyosabb vereséget. Az edző nyilván érezte, hogy Oross kellően belőtte magát, ezért pályán hagyta a csatárt, aki újabb góllal, s így klasszikus mesterhármassal köszönte meg a gesztust. A végeredmény sima győzelmet sejtet, bár maga Aczél ismerte el a lefújás után, hogy szerencse is kellett a sikerhez. A biztos bennmaradáshoz hiányzik még ugyan egy-két pont, ennyi azonban három forduló alatt benne van a Haladásban, csak az a kérdés, mikor jön ki belőle.

Küzdősportból is jeles

Paksi FC-Újpest FC 2-1 (1-0)
Vezette: Kovács J. Zoltán
Gólszerző: Vayer (41.), Böde (85.), illetve Lázár (64.)
Pakson ilyen problémák nincsenek, a csapatból most már rendszeresen kijön az a munka, amit Kis Károly szisztematikusan kitervelt és begyakoroltatott játékosaival. Van persze úgy, hogy kevésbé látványos a teljesítmény, ám éppen az emeli ki az együttest a Videotont kísérő élmezőnyből, hogy ha kell, kiszenvedi a sikert. Az Újpest hármas győzelmi szériával érkezett a mérkőzésre, az esély mégsem a lilák mellett szólt, hiszen nyerniük még soha nem sikerült Pakson. Most sem, pedig közel álltak hozzá, annak ellenére, hogy egy remek Vayer-fejes után hátrányba kerültek. A második félidő elején két sérülés okozott némi zavart a Paks játékában, először Bartha majd Vayer dőlt ki a sorból, nem sokkal ezután viszont Lázár dőlt rá egy maga elé fejelt labdára, és egyenlített. Nyílt volt a mérkőzés, mindkét csapat megszerezhette volna a győztes gólt, ezt azonban a védők minden áron megakadályozták, ha kellett a küzdősport elemeit is alkalmazva. Éger egy ilyen megmozdulás után semlegesítette Ahjuperát, s mivel a földre vitel gólhelyzetben, a tizenhatoson belül történt, az újpestiek jogosan reklamáltak büntetőt. A vége előtt öt perccel szerzett Böde-fejes tett pontot a nyitott kérdésekre, egyrészt arra, hogy a Paks továbbra is az ezüstérem első számú esélyese, másrészt az Újpestnek ismét a középmezőny sűrűjéből kell folytatnia a bajnoki hajrát.

Késik az elkerülhetetlen

Budapest Honvéd-Videoton FC 2-2 (2-2)
Vezette: Andó-Szabó Sándor
Gólszerző: Zelenka (31.), Ivancsics (43.), illetve Alves (10.), Gosztonyi (13.)

Mivel a Paks nem tette meg azt a szívességet, hogy a Videoton bajnokként érkezhessen Kispestre, a fehérváriakra várt az a feladat, hogy a Honvéd legyőzésével biztosítsák be az aranyérmüket. A Bozsik Stadionba indított szurkolói buszok, a székesfehérvári ünnepi előkészületek, a mérkőzést megelőző nyilatkozatok mind-mind azt sejttették, hogy lezárul a hónapok óta tartó ,,Melyik fordulóban lesz bajnok a Videoton?” című tippjáték. S, hogy ezt maguk a játékosok is komolyan gondolták, az szűk negyedóra alatt kiderült, Alvesék úgy rohanták le a kispestieket, hogy azok köpni-nyelni nem tudtak. A két gyors gól után azonban lassított a tempón a Vidi, és erre tökéletesen ráérzett a Honvéd, amely - jobb híján - eddigi leghatásosabb fegyverével, a pontrúgásokkal próbálkozott. De hogy! Először balról Zelenka, majd jobbról Ivancsics bolondította meg Bozsovicsot, aki a cseh lövésénél lemaradt, a következőnél pedig leragadt. Ezzel aztán mindkét csapat letudta a meccset, egyik sem tette kockára a pontszerzést, bár ha Alves nem akar a gólkirályi címe mellé gólszépség-versenyt is nyerni, akkor ma már új bajnoka van a magyar futballnak. A Honvéd-drukkerek szórakoztatásáról Danilo gondoskodott, ám mivel ezt nem góllal tette, maradt az iksz, és a hűtőben a pezsgő. Ha a Videoton célja a második félidőben az volt, hogy szerdán hazai közönség előtt koronáztassa meg magát, akkor tökéletesen sikerült a terve, bár ez esetben valahogy üzenni kellett volna a Fehérváron gyülekező szurkolóknak, hogy keressenek másik vasárnap esti programot. Jó néven vették volna…

Alves (középen) eldönthette volna a bajnoki arany sorsát a Honvéd ellen

MESTERI MONDATOK:Tomiszlav Szivics (Kecskemét) véleménye a tizenegyesről, és üzenete a játékvezető-bizottság elnökének: "Kamu tizi volt, szégyellheti magát az az ember, aki fütyült. Kíváncsi vagyok, hogy Vágner úr mit szól majd a büntetőhöz, és bocsánatot kér-e, netán Nobel-díjat ad neki, hogy meg tudta csinálni".

Csertői Aurél (Győr) burkolt bírálata csapata védekezéséről: "Nem szeretnék ilyen meccseket végignézni, mert bár közönség szórakoztató volt, három gólt rúgni az jó, de azt nem szabad megengedni magunknak, hogy hármat kapjunk".

Véber György (Pápa) elkeseredett nyilatkozata csapata hullámzó teljesítményéről: "Két és fél éve rózsaszín lufiban lebegünk. Azt hiszem, mindenkinek el kell gondolkodni azon, hogy amit felépítettünk, az most romjaiban hever. Csalódott vagyok. Ki kell mondanom, nincsenek győztes típusú labdarúgóim".

Mihalecz István (Siófok) válasza arra, hogy mi kellett a győzelemhez, és megjegyzése Graszl kiállításáról: "Kellett hozzá tíz fegyelmezett játékos, de az egy fegyelmezetlenre sem haragszunk nagyon".

Kis Károly (Paks) egyszerű megjegyzése a csapat céljáról: "Ha már itt vagyunk, megpróbáljuk megtartani a második helyet".

Sisa Tibor (Kaposvár) a sorozatterhelés miatt egyre fáradtabb szűkös keretről: "Megpróbáljuk összekanalazni a játékosokat szerdára".

Csank János (ZTE) a minimális előny okozta izgalmakról: "A végén az egy gól miatt nyíltabb volt a csörte".

Garami József (MTK) a kiesés szélére sodródott csapat közeljövőjéről: "Lejátsszuk a három mérkőzést, és kiderül, mi lesz velünk".

Supka Attila (Honvéd) az első negyedóra kispesti rövidzárlatáról: "Az elején olyan hibákat követtünk el, ami nem volt »betervezve«".

Simon Antal (Szolnok) a ferencvárosi gólokat megelőző hibákról: "llyen húsz percet nem nagyon láttam még, csak álltam a vonal mellett, és néztem, mi történik a pályán".

Prukner László (Ferencváros) a nehezen megszerzett három pontról: "Többször voltam agyvérzés közeli állapotban. Sok csapat megszenvedett már itt, de mi legalább győztünk".

Az NB I állása a 27. fordulót követően

A GÓLLÖVŐ LISTA ÉLMEZŐNYE:
24: Alves (Videoton)
13: Oláh (Kaposvár), Schembri (FTC)
12: Coulibaly (DVSC), Tököli (Kecskemét)
11: Ferenczi (Vasas), Marics (Pápa),
10: Czvitkovics (DVSC), Kenesei (Haladás)
9: Böde (Paks), Rajcomar (ZTE)
8: Bartha (Paks), Montvai (Paks), Némedi (Szolnok), Perics (Kaposvár), Tischler (MTK)
7: Alekszidze (Győr), Lázár (Újpest), Rajczi (Újpest), Remili (Szolnok)
6: Ahjupera (Újpest), Balázs (ZTE), Bárányos (Pápa), Délczeg (Siófok), Foxi (Kecskemét), Heinz (FTC), Litsingi (Kecskemét), Nikolics (Videoton), Simon (ZTE), Tisza (Újpest), Tóth P. (Haladás), Vayer (Paks).

A 28. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA:

05.10. Szolnoki MÁV-DVSC-Teva, Szolnok 17.30
Siófoki BFC-Paksi FC, Siófok 18.00
Vasas-Híd–Lombard Pápa, Illovszky Stadion 18.00
Ferencváros-ZTE FC, Albert Stadion 20.00
05.11. Újpest FC-KTE-Ereco, Szusza Ferenc Stadion 17.30
Videoton-Kaposvári Rákóczi, Székesfehérvár 19.00
Győri ETO-Budapest Honvéd, ETO Park 20.00
MTK Budapest-Haladás, Hidegkuti Stadion 20.00