Kosárlabda

Újra a Panathinaikosz nyerte az Euroligát

  • VNA

A görög Panathinaikosz csapata nyerte meg idén is a férfi kosárlabda Euroliga sorozatot, miután a döntőben 78-70-re győzött a Maccabi Tel Aviv ellen.

Vasárnap Barcelonában véget ért a férfi kosárlabda Euroliga sorozat, ahol a döntőben a görög Panathinaikosz ellenfele az izraeli Maccabi Tel Aviv volt. A görög csapat kezdte jobban a találkozót, amely az első negyed után hét ponttal (22-15) vezetett, igaz a Tel Aviv a második negyedben feljavult, így a nagyszünetben csupán három pont volt a különbség a csapatok között. A harmadik felvonás elején ugyan az addig pontnélküli center, Schortianitisz első pontjai az izraeli vezetést jelentették, de a 18 pontot szerző Mike Batiste vezette Panathinaikosz ezt követően ismét magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, így tizenegy pontos vezetéssel várhatta a befejező negyedet. Ebben sikerült végül megtartani az előnyt (bár 1:20-al a vége előtt már csak öt volt közte), így az elődöntőben a Montepaschi Sienát legyőző görögök végül 78-70-es sikerrel zárták a finálét. A bronzmérkőzésen a 17 pontos Lavrinovic vezette Siena a Real Madrid ellen győzött 80-62-re.

A Panathinaikosz a klub történetében hatodszor nyerte meg az Euroliga sorozatot, így a címeket tekintve utolérte a CSKA Moszkvát és már csak a 8 sikerével csúcstartó Real Madrid áll előtte. A döntő legértékesebb játékosa a 16 pontot szerző és emellett 9 gólpasszt is kiosztó Dimitris Diamantidisz lett, aki ezzel az Euroliga négyes döntők történetében mindössze a második olyan játékosa lett, aki másodszor is kiérdemelte ezt a címet. Érdekesség, hogy Diamantidisz már az alapszakasz során is a megkapta az MVP címet az idei Euroliga kiírásban.

A mostani siker azt is jelenti egyben, hogy az európai klub kosárlabda egyik meghatározó edzője, Zeljko Obradovic immáron a nyolcadik Euroliga győzelmét szerezte. A korábban a Partizan (1992), a Badalona (1994) és a Real Madrid (1995) kispadján is Európa trónjára jutó szerb mester ugyanis a Panathinaikosz legutóbb öt Euroliga sikerében (200, 2002, 2007, 2009, 2011) egyaránt főszereplő volt.