NBA

Blake Griffin az év újonca

  • VNA

Nem született meglepetés az NBA-ben, így az év újonca díjat a 2010/11-es bajnokságban a Los Angeles Clippers játékosa, Blake Griffin érdemelte ki.

A várakozásoknak megfelelően a Los Angeles Clippers játékosát, Blake Griffint választották meg az év újoncának az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA). Az idei szezonban mérkőzésenként 22,5 pontot és 12,1 lepattanót átlagoló játékos a szavazásra jogosult 118 embernél egyaránt a lista élén szerepelt, így David Robinson 1990-es sikere után az első olyan kosaras lett, akit egyhangúlag szavaztak meg az év legjobb újonc játékosának. A mindössze 23 esztendős, a 2009-es drafton 1/1-esként kiválasztott Griffin hatalmas zsákolásairól várt ismertté, olyannyira, hogy már az idei All-Star gálán is szerepet kapott, utoljára ez újoncként még 2003-ban (a kínai szavazók által vastagon támogatott) Jao Mingnek sikerült.

Ezen az eseményen ráadásul nem is volt különösebben megilletődve, hiszen végül egy autó átugrásával megspékelt látványos repülésével a zsákoló bajnokságot is megnyerte. Griffinnek nem indult jól az NBA karrierje, hiszen a 2009/10-es évadot egy komoly sérülés (a térdkalácsa ment tönkre) miatt teljes egészében ki kellett hagynia, így újonc státuszát most másodévesként is megőrizte. Az év újonca szavazáson a washingtoni irányító John Wall végzett a második helyen, megelőzve a Sacramento Kingsben szereplő DeMarcus Cousinst.