Tenisz

Djokovics világelső lesz, de még nem most - Federer

A salakszezonra megint Nadal fölényét jósolja a korábbi világelső

Roger Federer szerint Novak Djokovicsnak még sok lehetősége lesz arra, hogy a tenisz világranglista élére kerüljön, de a most következő hetekben megint Rafael Nadal lehet a legjobb, hiszen a salakszezon legnagyobb tornái jönnek. A saját eddigi idényével elégedett, és nagyon készül az idei Roland Garrosra.

Spanyol újságírók faggatták Roger Federert a teniszszezon alakulásáról, kiemelve belőle Novak Djokovics szárnyalását. A szerb teniszező idén még nem veszített mérkőzést, ennek köszönhetően pedig már öt tornagyőzelmet tud felmutatni. Ő volt a legjobb az idei első Grand Slam-tornán Ausztráliában, és a rangos Indian Wells-i és miami versenyen is.

Federer egyetért abban a napokban nyilatkozó Rafael Nadallal, hogy egyszer a szerb lesz a világ legjobbja. "Novak rengeteget fejlődött a tavalyi US Open óta. Ott volt esélye nyerni, és bár kikapott Nadaltól, jól dolgozta fel a vereséget. Most kerül a legjobb korba, ki tudta használni a lehetőségeit, és még mindig sok van előtte, előbb-utóbb világelső lehet. Korábban nem tudott előnyt kiharcolni magának, de mostanában nagyon jól játszik."

Roger Federer és Novak Djokovics a 2011-es dubaji tenisztorna díjátadóján

A dicsérő szavak ellenére a jelenleg a világranglista harmadik helyén álló svájci szerint a következő hetek Nadalról fognak szólni. "A salakszezon Rafa specialitása" - mondta a spanyol világelsőről.

Ennek ellenére természetes ő maga sem feltartott kézzel indul a közeljövőben rendezendő tornákon, amelyek közül a madridi és a római Masters 1000-esek (a Grand Slamek után a legrangosabbak) lesznek az elsők.

"Mindegyik 1000-es verseny nagyon nehéz. Kemények az ellenfelek, és csak egy valaki nyerhet. Fizikailag és szellemileg is megterhelőek ezek a tornák, és a formaidőzítésen múlik minden. Az idényem eddigi részével viszont elégedett vagyok, talán csak Dubajban nem játszottam jól, de ott nem voltak számomra ideálisak a körülmények. A monacói torna óta pedig keményen készülök Madridra, Rómára és a Roland Garrosra."

Az újságírók arról is kérdezték Federert, hogy nem csökkent-e a lelkesedése a tornagyőzelmek elmaradása és a ranglistán történt visszalépése miatt. "Az hiszem, ha valaki eléri azt a szintet a teniszben, ahol én jártam, Grand Slameket nyer és világelső lesz, az rengeteg energiát és motivációt kap. Az, hogy ilyen sokáig ilyen magas szintet tudtam fenntartani, elképesztő. Soha nem volt tehát bajom a motivációmmal. Egyszerűen élvezem, amit csinálok" - válaszolta.

Végül arra is megkérték, hogy hasonlítsa össze a saját maga és Rafael Nadal közötti párharcot a Real Madrid és a Barcelona közöttivel.

"Először is óriási különbség, hogy a focit sokkal többen figyelik, mint a teniszt. Ott sokkal feszültebb és agresszívebb a légkör, mint a mi sportágunkban. Különböző tehát a helyzetünk. Mi is mindig megpróbáljuk a legjobbunkat nyújtani, de Rafa és én is mindig igyekeztünk, hogy jó legyen a kapcsolatunk, mert nekünk és a tenisznek is ez tesz jót."