Férfi kézilabda BL

Jobban kell védekeznünk idegenben - Lékai Máté

A Szeged idegenben fordítana a Flensburg ellen

  • Maruzsa István

A Pick-Szeged egygólos hátrányból próbál fordítani a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában Flensburgban vasárnap este. A különbség mindenképp ledolgozható, de a német csapat hazai mérlege nem a mieink mellett szól. Lékai Mátéval, a Szeged és a magyar válogatott irányítójával mégis megpróbáltuk megkeresni, hogy miben lehetünk jobbak.

Mindkét együttes kerete beszűkült a szezon során. A Szeged hosszú idő óta valódi jobbszélső nélkül játszik, míg a Flensburg eleve négy kulcsembere nélkül utazott el a múlt héten Magyarországra, és még az idejövők közül is kidőlt Tobias Karlsson tüdőgyulladás miatt. Nagyjából azonosak voltak tehát a feltételek, és ez esélyt kínált a mieink számára a jó eredményhez.

Az első félidőben a kezdéstől eltekintve ennek megfelelően is alakultak a dolgok, taktikus játékkal háromgólos előnyt szerzett a Szeged a szünetig. A második játékrészben sokáig maradt ez a különbség, de aztán fáradni kezdtek a hazaiak, fordított a Flensburg, és hiába volt többször is lehetőségük a mienknek, hogy visszavegyék az irányítást, rendre hibáztak a pontenciális fordulópontokat rejtő pillanatokban. Kívülről úgy tűnt, a rutin döntött ebben a periódusban a vendégek javára, Lékai Máté szerint viszont nem csak ebben kell keresni az okot.

Lékai Máté a 2011-es férfi kézilabda világbajnokságon japán ellen tör kapura.

"A második félidőben a védekezésünk nem volt olyan határozott, mint az első félidőben" - kezdte az irányító. "Több gólt is úgy kaptunk, hogy emberelőnyben voltunk, ami kicsit megroppantott minket, és ebből nem tudtunk felállni. Biztos közrejátszott ebben a Flensburg nagyobb nemzetközi rutinja, habár nálunk is van jónéhány olyan játékos, akik már megfordultak ebben a sorozatban."

A vége tehát egygólos, 27-26-os vereség lett, és a mérkőzés után Skaliczki László megemlítette a nyilatkozatában, hogy úgy látta, egyes pillnatokban az egyéni érdekek a csapatéi elé kerültek. Lékai szerint "a mester elmondta erről a véleményét hétközben, de én személy szerint nem érzem magamon, hogy a személyes érdekeimet a csapat elé helyezném, amit természetesen nem is szabad, de erről persze csak a magam nevében tudok beszélni."

A Tisza-partiakra mindössze két nappal a BL-mérkőzés után bajnoki várt, amelyet talán a vártnál is könnyebben, 12 gólos különbséggel nyertek a PLER ellen. A Szeged irányítója szerint van most ekkora különbség a két csapat között, hiszen a Tromos jelentősen meggyengült az előző szezonhoz képest, de a fiatal tehetségek idővel újra jó csapatot alkothatnak Pestszentlőrincen. A Pick számára pedig minden bizonnyal jót tett az önbizalomnövelő diadal...

A visszavágóra a nyerő taktikát Lékai Máté a következőképpen írta le: "Mindenképp jobban kell védekeznünk idegenben, és úgy érzem, hogy ugyan ők sincsenek sokan, de mi sem, így mindenképp a gyors lerohanásokat kell erőltetnünk, mert a felállt fal ellen nehezebb dolgunk van. Pláne, ha visszatérnek a sérültjeik, és még jobban összeáll a védekezésük. A Flensburg számára mindenképp pozitív az eredmény, amit Szegeden elértek, főleg ennyi játékossal, de biztos, hogy ők sem veszik még százszázalékosra a továbbjutásukat, úgyhogy nagyon komoly összecsapásra készülhetnek hazai pályán."

A különbség ugyebár egygólos, ami akár könnyen ledolgozhatónak is tűnhet, a Flensburg otthonában nyerni viszont kevesek kiváltsága. Ebben a szezonban mindössze három csapatnak sikerült, Magdeburgnak, a Füchse Berlinnek és a Kielnek a Bundesligában, miközben a BL-ben a Ciudad Real is kikapott Szilágyi Viktoréktól. Akik ráadásul eggyel már biztosan többen lesznek, mint Szegeden, hiszen a dán Tomas Mogensen visszatérhet térdszalagsérüléséből. A mieink viszont éppenhogy eggyel kevesebben, mivel Vadkerti Attila a múlt héten porcleválást szenvedett a térdében, amit már meg is műtöttek. Az ő kiesése tehát tovább csökkenti Skaliczki László variációs lehetőségeit, de Lékai Máté szerint ezen már nem múlik olyan sok.

"Körte (Vadkerti beceneve - a szerk.) sérülését nagyon sajnáljuk, és biztosan hiányozni fog a belső posztokról, hiszen ott folyamatosan váltottuk egymást, de a terhelést elosztjuk majd egymás között, és nem egy játékosra hárul majd nagyobb teher."

Ahogy említettük, a német együttesben kevesebb lesz a hiányzó, mint az odavágón, de így sem lesznek teljesértékűek. Az átlövőik közül Carlén és Djordjics továbbra is harcképtelenek, míg a már emlegetett Karlsson egyáltalán nem tudott edzeni a tüdőgyulladása miatt, így valószínűleg ő sem lesz a pályán.

Ennek is köszönhető, hogy a flensburgiak egyáltalán nem bízzák el magukat a visszavó előtt. Mocsai Tamás, a magyar válogatott Németországban játszó átlövője szerint "jó alapot építettünk fel az első mérkőzésen, de még csak a párharc felén vagyunk túl. A Szegedet nem szabad lebecsülnünk, mert nagyon kellemetlen ellenfél tud lenni."

Hasonlóan vélekedett Ljubomir Vranjes vezetőedző is, aki meglepődött az első találkozó kezdetén. "A hazaiak az első negyedórában sok technikai hibát követtek el, amiből nem indulhatunk ki. Főleg, ha tudjuk, hogyan nyertek a magyarok idegenben a Csehov ellen. Az az eredmény sokat elmond a képességeikről."

A svéd szakember annyira koncentrál a vasárnap esti mérkőzésre, hogy csapata hivatalos honlapjának sem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy továbbjutás esetén kivel jászana szívesen a negyeddöntőben. "Ezzel még nem foglalkozunk. Ha túl sok lépéssel előre figyelünk, akkor biztos, hogy hasra fogunk esni."

Reméljük, nem haragszik meg a mester, de mi abban bízunk, hogy az utóbbi félmondata valósul meg. Ehhez valószínűleg egy végig szoros meccs kellene a Szegednek, ami az utolsó tíz perc előtt nem dől el, és akkor a véghajrá akár a mieink továbbjutását is hozhatja.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágó:

Flensburg Handewitt - Pick-Szeged 19:30 (az első mérkőzésen: 27-26)