EURO 2012

Xavi a csehek ellen jubilál, Ribéry visszatér a válogatottba

Xavi Hernández századszor öltheti magára a spanyol válogatott mezét a csehek ellen, míg Franck Ribéry a tavalyi vb óta először léphet pályára a francia csapatban. De izgalmas mérkőzésre van kilátás Olaszország vendégjátékán Szlovéniában és az osztrák-belga találkozón is.

Xavi a válogatottban - Fotó: AFP

A magyar-hollandon kívül öt Európa bajnoki-selejtezőt rendeznek Európában pénteken. Közülük talán a legérdekesebb az Európa- és világbajnok spanyol válogatott Csehország elleni összecsapása lesz. A mérkőzés különlegességét az adja, hogy 100. fellépését fogja ünnepelni Xavi Hernández. A középpályás 2000-ben mutatkozott be a nemzeti csapatban, ahol legtöbbször eddig Andoni Zubizarreta (126) szerepelt eddig a válogatottban, őt Iker Casillas (117), valamint Raúl követik (102). Az ünnepi hangulat ellenére Vicente Del Bosque nem számít könnyű mérkőzésre.

EURO 2012, Selejtezők

Ausztria–Belgium

Bécs, Ernst Happel Stadion, 20.30 (A-csoport)

Szerbia–Észak-Írország
Belgrád, Marakana, 20.30 (C-csoport, zárt kapuk mögött)

MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 20.30 (E-csoport)

Szlovénia–Olaszország
Ljubljana, SRC Stozice Stadion, 20.45 (C-csoport)

Luxemburg–Franciaország
Luxembourg, Josy Barthel Stadion, 21.00 (D-csoport)

Spanyolország–Csehország
Granada, Los Carmenes Stadion, 22.00 (I-csoport)

Ők a legnagyobb ellenfeleink, remek fizikai és technikai adottságaik vannak. Nagyon erős a cseh csapat, az egyik legjobb együttes az utóbbi évek európai futballjában” – mondta a kapitány.

Petr Cech külön párharcra készül a spanyol válogatott támadója, Fernando Torres ellen.

Mindig megvert a csapatával, amikor a pályán találkoztunk az utóbbi években, remélem, pénteken fordítva lesz” – bizakodott a csehek 79-szeres válogatott kapusa.

Az I-csoportban a spanyolok három mérkőzés után 100%-osan állnak, a csehek pedig három ponttal lemaradva követik őket.

A tavaly vb-n tanúsított viselkedése miatt három mérkőzésre eltiltott Franck Ribéry most térhet vissza a francia csapatba, amely idegenben lép pályára Luxemburg ellen. A francia futballista elmondása szerint tanult az esetből.

Néhány ember csalódott bennem, akiktől szeretnék elnézést kérni. Sokat jelent számomra, hogy újra itt lehetek. Nagy ambíciódolgozik bennem, hogy az elvesztegetett időt jóvá tegyem. Laurent Blanc mindenben támogat és hisz bennem. A nemzeti csapat közel áll a szívemhez, a hazámért akarok játszani” – jegyezte meg lelkesen a 27 éves szélső.

A C-csoportban rangadót rendeznek, hiszen a második helyen álló szlovén válogatott a listavezető olasz csapatot fogadja. Amennyiben a hazaiaknak sikerülne otthon tartani a három pontot, úgy utolérnék riválisukat a tabellán és elölről kezdődhetne a versenyfutás. Ha viszont Prandelli csapata idegenben tudna nyerni, gyakorlatilag fél lábbal már a 2012-es Európa bajnokságon érezné magát.

Az A-csoportban ismét összecsap a tavalyi emlékezetes 4-4-es mérkőzés után Ausztria és Belgium. A két együttes Németország mögött a második helyet célozhatja meg, igaz ebbe még Törökországnak is lesz beleszólása. A jelenleg a csoport második helyén álló osztrákok elsősorban a langaléta Marc Jankóban bízhatnak, aki a Twentében eddig 14-szer volt eredményes a szezonban. A bécsi mérkőzés az előjelek szerint igazi háromesélyes csata lesz.