Biatlon

Kaisa Mäkäräinen közel az összetett VK-hoz

  • VNA

A szlovák Anasztazija Kuzmina nyerte a női üldözéses versenyt Oslóban, az összetett Világkupában a finn Kaisa Mäkäräinen növelte előnyét.

Szombaton kora délután az utolsó előtti futamot rendezték meg az idei biatlon Világkupa sorozatban, ahol Oslóban a nők 10 km-es üldözéses versenyére került sor. A rajt előtt nem sokkal fontos hír jött, hiszen a csütörtöki sprint versenyt megnyerő német Magdalena Neuner betegség miatt lemondta az indulást, így az összetett Világkupáért zajló harc is egyértelművé vált. Neuner ugyanis az utóbbi versenyeken nagyon megközelítette az éllovas Kaisa Mäkäräinent, de megelőznie már a vasárnapi tömegrajtos versenyen nem sikerülhet, hiszen Mäkäräinen a negyedik helyen zárta az üldözéses futamot, így jelentősen megnövelte előnyét riválisaival szemben.

A futamot az olimpiai bajnok szlovák Anasztazija Kuzmina nyerte meg, aki három lövőhibája ellenére is megnyerte a futamot, főleg annak köszönhetően, hogy az utolsó lövészetnél mind az öt korongot eltalálta. Neuner távollétében a 20. helyről induló Mäkäräinen nyugodtan versenyezhetett és a negyedik helynek köszönhetően szinte már behozhatatlan előnye van a Világkupában. A finnek biatlonosa idén nyerte meg pályafutása első Világkupa versenyét, Hanti-Majszijszkban világbajnok lett, most pedig 28 esztendős korára a biatlon sport első finn összetett Világkupa győztese lehet. Ehhez a vasárnapi tömegrajtos versenyben meg kellene őriznie 41 pontos előnyét a VK-ban a Neuner távollétében a második helyre feljött norvég Tora Bergerrel szemben.

Női üldözéses verseny – Oslo (NOR)
1. Anasztazija Kuzmina (SVK) 33:42,5 (3)
2. Darja Domracseva (BLR) +23,1 mp (5)
3. Andrea Henkel (GER) +27,6 mp (3)
4. Kaisa Mäkäräinen (FIN) +45,5 mp (3)
5. Jekatyerina Jurlova (RUS) +59,5 mp (2)
6. Miriam Gössner (GER) +1:11,2 (4)

Az összetett Világkupa állása (1 versennyel a vége előtt)
1. Kaisa Mäkäräinen (FIN) 979 pont
2. Tora Berger (NOR) 938 pont
3. Helena Ekholm (SWE) 935 pont