Biatlon világbajnokság

Ekholm hibátlan lövészettel alázta a mezőnyt

  • VNA

A hibátlan lövészetet teljesítő svéd Helena Ekholm sikerével ért véget a biatlon világbajnokság 15 km-es női egyéni versenye.

Szerdán a hölgyek 15 km-es egyéni versenyével folytatódott az oroszországi Hanti Majszijszkban zajló biatlon világbajnokság. Bár a verseny előtt főként a német versenyzőket (Neuner, Henkel) tartották esélyesesnek a győzelemre, a lövészet alaposan átrendezte a 96 fős mezőnyt. Az élmezőnyből (sőt összességében az egész mezőnyből is) egyedüliként a remekül koncentráló Helena Ekholm tudott hibátlan maradni a lőállásban, aki mind a 20 célt eltalálta.

A svédek (korábban Helena Jonsson néven versenyző) biatlonosa ezzel pályafutása második egyéni világbajnoki címét szerezte meg. Mivel az egyéni versenyben a többi számmal ellentétben a lövőhiba nem büntetőkört (hanem egy perces időbüntetést) von maga után, így a lövészetben nyújtott teljesítménynek fokozott jelentősége volt. A hideg és szeles szibériai pályán az esélyesek közül sokan hibáztak, így sem az összetett Világkupát vezető finn Kaisa Mäkäräinen (28. hely), sem a kilenc hibával záró német Andrea Henkel (46. hely) nem tudott bekerülni a legjobb tíz közé. A mezőny egyik legjobb sífutójának számító Magdalena Neuner az öt hiba ellenére is remekül szerepelt és végül nem sokkal maradt le a dobogóról.

A bronzérmet szerző Vita Szemerenko eredetileg csak tartalék volt az ukrán csapatban, egyik társa viszont az utolsó pillanatban volt kénytelen visszamondani az indulást, így indulhatott el végül. Az ukrán biatlon csapatnak ráadásul ez volt az első érme ezen a világbajnokságon.

Női egyéni verseny (15 km):
1. Helena Ekholm (SWE) 47:08,3 (0)
2. Tina Bachmann (GER) +2:15,8 (2)
3. Vita Szemerenko (UKR) +2:52,1  (3)
4. Nagyezsda Scardino (BLR) +3:01,7 (1)
5. Magdalena Neuner (GER) +3:16,6 (5)
6. Marie Dorin (FRA) +3:49,4 (3)