Előzetes

Könnyednek tűnő feladatok előtt az olasz nagycsapatok

A legnagyobb rangadónak Komanék firenzei vendégjátéka ígérkezik

A tabella éllovasai és a hagyományosan nagynak tekinthető együttesek elkerülik egymást a Serie A 26. fordulójában. A leginkább hasonló játékerőt a Fiorentina és a Sampdoria - Koman Vladimir és Laczkó Zsolt klubja - képviseli a hétvégén találkozó csapatok közül, ennek ellenére nem valószínű, hogy meglepetések nélkül érne véget a hétvége. Rudolf Gergely együttese a Lazióhoz látogat vasárnap délután.

A tabella első nyolc helyén három pont a legnagyobb különbség két csapat között, de az is csak egyszer, az első Milan és a második Napoli között fordul elő. A többi pozíciónál kisebb a differencia, azaz bárki hibázik, gyorsan hátrébb kerülhet, aki viszont ki tudja használni mások bakiját, előrébb léphet. Egymást elkerülik az együttesek, azaz papíron mindegyikük esélyesként lép pályára, de nagyon meglepődnénk, ha ennyi papírforma eredmény születne a hétvégén.

Cassano és Ibrahimovic gólöröme a Milan-Parma Serie A-meccsen

Az éllovas Milan a Chievóhoz látogat, és egyértelmű favoritnak tűnik, lévén az utóbbi években otthon és idegenben is rendre legyőzte a veronai alakulatot. A hazaik mégsem mehetnek ki feltartott kézzel, hiszen az alsóház is elég sűrű ahhoz, hogy gyorsan a kiesőzóna közelében találják magukat. A múlt heti forduló előtt jó pontszerző sorozatban voltak - öt veretlen, közte két győztes mérkőzés -, a Cagliari azonban 4-1-re kiütötte őket. A Milan két döntetlen után 4-0-ra verte a Parmát, hétközben viszont kikaptak a Tottenhamtől a BL-ben. Ennek ellenére jóval erősebbnek tűnnek, és mivel nem nagyon szórakozhatnak el több pontot, valószínűleg oda is fogják tenni magukat. Az eddig is hosszú sérültlistájuk Abbiatival bővült, de a szerdai vereség nem a helyére beálló Amelián múlott, úgyhogy kapusposzton rendben vannak.

Zárójeles megjegyzés: állítólag a védősoruk is erősödik, Philippe Mexes ugyanis továbbra sem akarja meghosszabbítani lejáró szerződését a Romával, és könnyen a piros-feketéknél köthet ki. De persze majd csak nyáron.

A Napoli kicsit kiszámíthatatlan - a Chievótól kikaptak, a Romát legyőzték egyaránt 2-0-ra -, de azért hazai pályán általában elbírnak a Cataniával. Jelenleg ők a Milan legfőbb üldözői, és valószínűleg szívesen meg is tartanák - vagy akár javítanák - ezt a pozíciót. Olasz csapatokhoz méltón az Európa Ligában nem szakadtak meg hétközben, 0-0-ra végeztek hazai pályán a Villareallal. A Diego Simeone edzette vendégek jelenleg a tizenhatodikok, négy ponttal előzik a kieső helyen lévőket. Az elmúlt fordulóban a közvetlen rivális Leccét legyőzték, és meg is előzték, de nem valószínű, hogy idegenben épp most villantanának, hiszen a szezonban eddig egyszer sem nyertek a saját stadionjuktól távol.

Az Internazionalénál már rég elfelejtették, hogy decemberben még - magukhoz képest - a béka feneke alatt voltak, és bár a Juventus elleni rangadót elvesztették, jó formában vannak. Két hete a Romát verték, hétközben pedig a Fiorentinát, utóbbit mérsékelt tempóban is viszonylag magabiztosan. Még ha rá is pihennek a jövő heti Bayern elleni BL-nyolcaddöntőre, akkor is jóval erősebbnek tűnnek a talán erőn felül teljesítve kilencedik Cagliarinál.

A Lazio a Napolihoz hasonlóan az élboly kiegyensúlyozatlan együttesei közé tartozik, de az ő dolguk sem ígérkezik nehéznek az utolsó helyezett Bari ellen. Rudolf Gergely csapatát a szakértők már gyakorlatilag kiesőnek tekintik, és van is erre némi alapjuk, lévén alig van több pontjuk, mint amennyivel a már bennmaradó helyen álló Leccétől le vannak maradva. Az előző körben gólnélküli döntetlent játszottak a Genoával, és egyébként is jellemző rájuk a gólínség. Reméljük, hogy ezen a magyar csatár szereplése segít, de sok esélyt akkor sem adunk nekik.

Az Udinese szintén egy kiesőjelöltet fogad, nekik Vass Ádám Bresciáján kell átlépniük. A mi fiúnk hosszú ideje nem játszott, sajnos nem nem tartjuk valószínűnek, hogy ezúttal fog, de szerintünk akkor sem róla szólna a találkozó, sokkal inkább Di Nataléékról.

A Juventus erőt meríthet az Inter elleni győzelemből, és a január végén igazolt Matri gólerős játékából. Egyelőre úgy tűnik, igazuk lehet a szakértőknek, akik szerint egy jó center hiányzott a legjobban a torinói együttesből. Nos, most már megvan, ideje a Lecce ellenihez hasonló meccseket lendületből behúzni, ha ott akarnak lenni a nemzetközi porondon. Ősszel sikerült nekik, Torinóban 4-0-ra nyertek, már csak a hazainál kicsit visszafogottabb idegenbeli mérleg szólhat ellenük.

A Palermo talán a fogadók legnagyobb rémálma idén az olasz bajnokságban. Az Inter elleni idegenbeli vereség még belefér, de az a csapat, amely legyőzte a Juventus és négyet lőtt a Leccének, csak büntetőkkel jutott túl a Parmán a kupában, és nagy pofont kapott a Fiorentinától hazai pályán, hogy csak az utolsó öt meccsüket említsük. Idegenben ráadásul zavarba szoktak jönni a Bologna ellen is, úgyhogy talán ez az egyik legbizonytalanabb kimenetelű mérkőzés az előttünk álló hétvégén. Ráadásul a hazaiak otthon kifejezetten jók voltak az idén, eddig csak a Milan bírt el velük, az Inter és a Juventus ellen döntetlent játszottak, a Laziót pedig legyőzték.

A Roma nincs épp jó formában - emlegetik is rendesen Ranieri kirúgását -, igaz, nem voltak egyszerűen az utóbbi meccseik. De épp ezért lettek volna fontosak. Kikaptak az Internazionalétól idegenben, és legyőzte őket a Napoli valamint a Sahtar is hazai pályán. A Genoa változatos eredményeket ért el az utóbbi hetekben. A Milan elleni döntetlen dicsőség, a Bari elleni majdnem szégyen, a Sampdoria elleni városi rangadó megnyerése viszont egy fél bajnoki címmel ér fel a szurkolóik számára. Ők készülnek tehát jobb szájízzel a mérkőzésre, a kérdés, hogy a Roma meg akarja-e menteni az edzőjét.

A Fiorentina-Sampdoria ígérkezik a forduló rangadójának, legalábbis a két csapat neve alapján. A Violák kifejezetten szép játékot játszanak az idén, más kérdés, hogy ez nem mindig hoz nekik pontokat. A genovai együttes viszont sokszor csúnyán és ötlettelenül próbálkozik, ez pedig még kevésbé eredményes taktika, mint ellenfelüké. A múlt hétvégén legyőzték a Bolognát, de a Genoa ellen a legkevésbé sem látszott, hogy mi az elképzelésük. Halkan súgjuk Domenico Di Carlónak, hogy van ott a padon két magyar játékos, akik közül Koman Vladimirt mindenképp képesnek tartjuk arra, hogy némi bizalom becsepegtetése után érdemi változást hozzon a csapata támadópontenciáljába. Anélkül ugyanis szinte biztosnak tűnik a vereség firenzében a sokadik balhéja után ismét kreatívan és veszélyesen játszó Mutu és a mindig gólra éhes Gilardino együttese ellen.

A Parma legutóbb beleszaladt a nagykésbe Milánóban, de ez valószínűleg csak méginkább arra sarkallja őket, hogy legyőzzék a Cesenát. Ha ez sikerül, nagy lépést tesznek a bennmaradás felé, egyúttal szinte biztossá teszik a vendégek kiesését. És mi inkább arra tennénk, hogy sikerül, mint hogy nem.

Összegezve a fentieket elmondhatjuk, hogy rengeteg találkozón egyértelműnek tűnik az esélyesek kiléte, úgyhogy kíváncsian várjuk, hogy ki botlik, illetve ki okoz meglepetést.

Serie A, 26. forduló:

Szombaton játsszák:

Bologna-Palermo 18:00
Internazionale-Cagliari 20:45

Vasárnap játsszák:

Lecce-Juventus 12:30
Chievo-AC Milan 15:00
Fiorentina-Sampdoria 15:00
Genoa-AS Roma 15:00
Lazio-Bari 15:00
Parma-Cesena 15:00
Udinese-Brescia 15:00 
Napoli-Catania 20:45

Az állás:
1. AC Milan                    25   44-19    52 pont
2. Napoli                        25   40-22    49
3. Internazionale            25   46-29    47
4. Lazio                          25   32-22    45
5. Udinese                     25   42-30    43
6. Juventus                   25   41-30    41
7. Palermo                    25   44-35    40
8. AS Roma                  24   35-32    39
9. Cagliari                     25   32-27    35
10. Fiorentina               25   28-28    32
11. Genoa                    25   20-22    32
12. Chievo                    25   27-27    31
13. Sampdoria             25   23-27    30
14. Bologna                  24   26-33    29
15. Parma                    25   23-34    26
16. Catania                  25   22-33    26
17. Lecce                     25   26-46    24
18. Brescia                  25   20-33    22
19. Cesena                  25   17-34    21
20. Bari                        25   14-39    15
A Bolognától három pontot levontak.