Sakk

Karpov és Anand expresszvonaton remiztek

  • MTI
Címkék:
megosztom

Különleges akcióval népszerűsítette kedden sportágát - és a spanyol gyorsvasutat - Viswanathan Anand, a jelenlegi és Anatolij Karpov korábbi sakkvilágbajnok.

Az indiai és az orosz nagymester a Madrid és Valencia között közlekedő expresszvonaton ült asztalhoz, és nemcsak egymással mérkőztek meg, hanem 5-5 különböző ellenféllel szimultán partikat is vívtak menet közben.

"Érzékelhető, hogy ez a szerelvény nagyon gyorsan megy. A táblák közötti mozgásnál figyelnem kellett, hogy megtartsam az egyensúlyomat" - mondta a 41 éves Anand, aki a 300 km/órás sebesség mellett öt mérkőzéséből négyet megnyert, egy 74 éves rivális ellen azonban meg kellett elégednie a döntetlennel.

Az 59 esztendős Karpov ugyanakkor mind az öt meccsén győzött, ráadásul ehhez mindössze 24 percre volt szüksége.

"Első alkalommal játszottam táblákon egy vonaton. Korábban a barátaimmal már sakkoztam utazás közben, de azt vakon csináltuk. A mozgó vonat új kihívások elé állítja az embert" - fogalmazott.

Az első - egymás elleni - játszmát a felek még az indulás előtt játszották a madridi Atocha pályaudvaron, majd miután 95 perc alatt végigvonatozták a két város közötti 350 kilométeres utat, egy zárómeccs is lezajlott közöttük Valenciában, a Joaquín Sorolla állomáson. A két villámparti végeredménye két remivel 1-1 lett.

"Bár barátok vagyunk, amikor az ember a sakktábla előtt ül, mindig nyerni akar" - mondta Karpov, Anand pedig hozzátette, hogy az egész esemény alatt nagyon jól szórakozott. Hogy a két sztár mennyiért vállalta a keddi "rapid-sakkórákat", arról nem szól a jelentés.

megosztom