Műugrás

Visszavonul a négyszeres olimpiai bajnok Kuo Csing Csing

  • VNA

Nem vállalja a londoni olimpián történő részvételt a kínaiak négyszeres olimpiai bajnok műugrója, Kuo Csing Csing. A 29 éves klasszis azonban így is celeb maradhat a Föld legnépesebb országában.

Kou Csing Csing a kínaiak négyszeres olimpiai bajnoknője
Alig másfél évvel a londoni olimpia kezdete előtt bejelentette visszavonulását a műugró sport elmúlt évtizedének egyik legnagyobb klasszisa, a kínai Kuo Csing Csing. A tízszeres világbajnok, emellett pedig négyszeres olimpiai bajnoknak is számító sportoló az egyik kínai hírügynökségnek nyilatkozva jelentette be döntését. A még mindig csupán 29 esztendős versenyző már korábban is gondolt a visszavonulásra, eredetileg a pekingi játékok után szerette volna abbahagyni az élsportot. Ezt a döntését aztán a két aranyérmet hozó kínai olimpia után felülbírálta és még a római világbajnokságon is duplázott, hiszen három méteren, valamint a három méteres szinkron versenyszámban is győzött. „Egyértelművé tette számunkra, hogy nem szeretne többet edzeni és versenyezni sem, így nem lesz ott a londoni olimpián. Mostantól már nem tagja a nemzeti válogatottnak, mi pedig elfogadjuk és tiszteletben tartjuk a döntését” – nyilatkozta a hírt fájó szívvel kommentálva a kínai válogatott edzője, Zhou Jihong.

A nagy világcégek reklámjaiban is rendszeresen szereplő (ld. lenti videó) Kuo utoljára a 2009-es nemzeti bajnokságon versenyzett, ahol pályafutása ötödik bajnoki címét is begyűjtötte. „Úgy érzem, hogy mindent elértem pályafutásom során, a londoni olimpia abszolút nem foglalkoztat. Meg kell adni az esélyt más tehetségeknek is a bizonyításra” – nyilatkozta Kuo az egyik shanghaji újságnak. A Kínában nemzeti hősnek számító Kuo magánélete is rendszeres téma az ázsiai országban, a műugrás egyik korszakos egyéniségének számító versenyző így a medencék világán kívül is a figyelem középpontjában marad. Annál is inkább, mert egyes hírek szerint idénre tervezi esküvőjét a Hong Kongi Olimpiai Bizottság elnökének (Timothy Fok) fiával, Kenneth Fok-kal, amely az év esküvője címre is esélyes lehet a világ legnépesebb országában.