Vívás

Csak a ranglistavezető indulása biztos - Kovács Tamás

  • MTI

A cataniai világbajnokság után legalább az ötödik helyen kellene állnia a nemzetközi rangsorban az olimpiára igyekvő magyar férfi kardválogatottnak - véli a fegyvernem élére január közepén kinevezett Kovács Tamás.

Kovács Tamás - Fotó: mob.huA Magyar Olimpiai Bizottság eddigi sportigazgatója - aki 1980 és 2007 között főtitkári, szövetségi kapitányi és technikai igazgatói feladatokat látott el a vívószövetségben - ezt a londoni részvételi esélyekkel összefüggésben jelentette ki az MTI érdeklődésére hétfőn, annak apropóján, hogy kedden kezdi el tevékenységét régi-új munkahelyén.

"A férfi válogatott tagjaival már találkoztam, nekik "igét hirdettem", azaz közöltem velük, mit várok el tőlük, hogyan zajlanak majd az edzések, mihez kell tartaniuk magukat. A korábbiakhoz képest nagyobb rendet szeretnék, több lesz a központi edzés, az edzőtábor, és igyekszünk megfelelő partnereket találni. Február közepétől március közepéig például a kínaiakkal közösen készülünk, többek között Budapestre jön az olimpiai bajnokuk ki. Már a lengyelekkel is kapcsolatban állunk, és az olaszokkal is fogok hasonló együttműködésről tárgyalni a padovai Luxardo versenyen." - nyilatkozott a szövetségi kapitány, aki leszögezte, hogy nála csak a hazai ranglista első helyezettje számíthat biztos indulásra a világversenyeken, a többiekről ő dönt, az egyéniben és csapatban mutatott eredményesség mellett többek között az elvégzett edzésmunka, hozzáállás alapján is.

"Korábban is jártam már el hasonló módon. A szöuli olimpia előtt például Csongrádit Lacit a hetedik helyről tettem be a csapatba, és nyertünk, az 1999-es világbajnokság előtt pedig Király Hajni helyére raktam be a párbajtőr-válogatottba Tóth Hajnalkát, és világbajnokok lettünk" - tette hozzá.

A férfi kardozók az április 1-jén kezdődő egyéves kvalifikációs időszakig Plovdivban, Padovában, Budapesten - a Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix-n -, valamint Moszkvában versenyeznek, Olasz- és Oroszországban csapatküzdelmek is lesznek.

"Utóbbi kettőn kellene a jelenlegi tizedik helyről előrelépni, hogy aztán élesben már kedvezőbb sorsolást kapjunk. Aztán következik Athén, Madrid, New York, majd a sheffieldi Eb dupla és októberben a cataniai vb tripla ponttal. Ennek a sorozatnak a végén legalább az ötödik helyen kellene állnunk. Azután, 2012 elején már csak két fontos verseny lesz, melyeken nem szabad hátrébb csúsznunk. Előre persze léphetünk" - ismertette a válogatottra váró programot a szakvezető, hozzátéve, hogy ő szeretné, ha az egyéni országos bajnokságot nem decemberben, hanem a világbajnokság előtt, szeptemberben bonyolítanák le.

A női kardozókkal kapcsolatban megjegyezte, esetükben hosszabb távban érdemes gondolkodni. Mivel a londoni játékokon nem lesz csapatverseny, a 2016-os rióin viszont jelen állás szerint igen, érdemes felépíteni egy ütőképes válogatottat. A rövid távú célkitűzés az, hogy egyéniben sikerüljön a jövő évi olimpiára kvótát szerezni, a realitást tekintve ez egy versenyzőnek jöhet össze. A jelenlegi keret a férfiaknál 10, a nőknél 11 fős.

Kovács Tamás az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Nemcsik Zsolt csapatbeli szerepeltetését illetően azt mondta: most három versenyen - a plovdivin, a padovain és a budapestin - kap lehetőséget egyéniben arra, hogy megmutassa, milyen állapotban van, s azután dől el, szerephez juthat-e a válogatottban. A szövetségi kapitány megjegyezte: az elmúlt negyven évben gyűjtött tapasztalataiból kiindulva kijelenthető, hogy a mégoly sikeres magyar kardozók sem igazán szerepeltek eredményesen kései olimpiáikon.

"Mindig is magas hőfokon kellett égni a játékokon, s ez még inkább igaz lehet a mai felgyorsult kardvívásban" - jegyezte meg Kovács.

A kapitány említést tett még Decsi Tamásról, akinek szerinte az önbizalmát kell helyreállítani, annál is inkább, mert a vívása mindig is arra épült.
Kovács Tamás a novemberi, párizsi világbajnokság után lemondott Nébald Györgyöt váltja a szövetségi kapitányi pozícióban.