Australian Open

Murray lesz Djokovics ellenfele a döntőben

A brit Andy Murray lesz a szerb Novak Djokovic ellenfele az Australian Open férfi egyesének vasárnapi döntőjében, miután pénteken négy szettben, 3 óra 46 perc alatt nyerte a spanyol David Ferrer elleni elődöntőt.

Andy Murray harmadik GS-döntőjére készülhet

Andy Murray nyilatkozata:

"Ferrer egy egészen elképesztő teniszező, rendkívül keményen dolgozik, nagyon megterhelő volt ellene játszani. Az esti meccseken egészen mások a körülmények, mint napközben, ezért kezdtem nehezen az elején, minden pontot ellenfelem diktált. Szerencsére a második szettben már elkaptam a fonalat, és az én akaratom érvényesült. Egy Grand Slam-elődöntőben mindig történik valami, ami kizökkent, ez ma sem volt másképp.
Nagyon sokat futottunk mindketten, igazi erőmeccs volt. Most csak egy egy jeges fürdőre vágyom. Az első döntőmet Federer ellen játszottam, de most sokkal felkészültebbnek érzem magam. Novak jó barátom, sokat edzettünk együtt Perthben, de ez egy brutális összecsapás lesz. Sokat segít ez a fantasztikus hangulat, és a szurkolóim támogatása."

Az ötödik helyen rangsorolt brit teniszező a pénteki elődöntőben óriási küzdelemben, 3 óra 46 perc alatt, négy szettben verte a negyeddöntőben a világelső Rafael Nadalt búcsúztató, hetedikként kiemelt Ferrert. A talán hajszállal esélyesebb Murray kezdte rosszabbul az eldődöntőt, bár brékelőnybe került, spanyol ellenfele gyorsan visszavette, majd fordított, és hozta az első szettet. A brit a második játszmában sem vette fel igazán a ritmust, futnia kellett az eredmény után, de a rövidítésben kiegyenlített. A harmadik szettben már egyértelműen Murray volt a jobb, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva 42 perc alatt elintézte az egyre inkább elfáradó Ferrert. A negyedik felvonásban a feltámadó spanyol 2-0-ról 3-2-re fordított, és ismét rövidítés következett, ahol viszont semmi esélye sem volt Murrayvel szemben.

A 23 éves skót származású Murray pályfutása harmadik Grand Slam-döntőjére készülhet, tavaly ugyanitt elbukott Roger Federer ellen, a 2008-as US Openen pedig szintén a svájci akadályozta meg első GS-trófeája megszerzésében.

Az Australian Open hivatalos oldalának újságírója sárga-fekete ruhája miatt egy darázshoz hasonlította David Ferrert, mint a Grand Slam-elődöntősök legrosszabb rémálmát megtestesítő esélytelen játékost, aki utolsó véréig fut az eredmény után. Ezt most megtapasztalta Andy Murray is, de egy biztos, a döntőben végig kiegyensúlyozott teljesítményre lesz szüksége a szerb Djokovics ellen, ha magasba akarja emelni élete első Grand Slam-serlegét.

Férfi egyes, elődöntő:
Murray (brit, 5.)-Ferrer (spanyol, 7.) 4:6, 7:6 (7-2), 6:1, 7:6 (7-2)

Döntő (vasárnap): Murray (brit, 5.) - Djokovics (szerb, 3.)

Korábban:
Női páros, döntő:
Dulko, Pennetta (argentin, olasz, 1.)-Azarenka, Kirilenko (fehérorosz, orosz, 12.) 2:6, 7:5, 6:1