Férfi kézilabda-vb

Előre a biztos olimpiai selejtezőért!

Van-e bárkinek esélye Franciaország ellen?

  • Maruzsa István

Pénteken kora este utolsó mérkőzését játssza a magyar válogatott a férfi kézilabda-világbajnokságon. A 7. helyért Lengyelország ellen lépünk pályára, és nagy harcra számíthatunk barátaink ellen. A meccs tétje ugyanis az, hogy melyik együttes lehet ott biztosan a 2012-es olimpiai selejtezőtornákon, és melyiknek kell izgulnia a jövő évi Eb-ig ugyanezért. A folytatásban megpróbáljuk kitalálni, hogy mivel győzhetjük le 2007 ezüst-, 2009 bronzérmesét, ejtünk néhány szót az érmek várható sorsáról és az ötkarikás kvalifikációról is.

"Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát..." - szól a két nép testvériességét hirdető régi rigmus. Lehet, hogy pénteken késő este is együtt iszogatnak majd a két csapat tagjai, de nem mindegy, hogy ki kortyolgat örömében és ki bánatában, így nem biztos, hogy túl barátságos összecsapást láthatunk a pályán.

Lengyelország az utóbbi évek teljesítménye alapján éremesélyesként érkezett a világbajnokságra, ehhez képest a legjobb esetben elérhető hetedik hely számukra mindenképp csalódás. Számunkra ugyanakkor már-már megközelíti a bravúr kategóriáját, a legtöbben előre aláírtuk volna az olimpiai kvaliikációs tornát érő eredményt. Két előre kalkulált, mégis fájdalmasan sima vereség után mindkétszer fel tudtunk állni, és a nyerhető mérkőzéseinket hoztuk, így a legjobb nyolc között már mindenképp ott vagyunk.

A magyar válogatott kispadjénak öröme a németek elleni vb-meccsen

Ha úgy alakulnak a dolgok, akár a nyolcadik hely is elég lesz az olimpiai selejtezős tornákon való részvételhez, de akkor már nem csak a saját kezünkben lesz a sorsunk. Ezért nagyon fontos lenne a győzelem, amit megfelelő hozzáállással, koncentrációval és taktikával akár el is érhetünk.

A lengyelek játéka alapvetően a nagy lövőerejű átlövőikre épül, a miénk ezzel szemben a gyors, sok mozgásból és kreatív egyéni megoldásból álló taktikára. A két csapat január elején már találkozott a felkészülés jegyében rendezett Újév Kupán, ahol idegenben tudtunk 31-31-es döntetlent elérni, és ezzel megnyertük a tornát.

Azóta Fazekas Nándorral, Iváncsik Gergővel és Perez Carlosszal bővült a csapatunk, ellenfelünké nem nagyon változott. Ennek ellenére biztosak lehetünk benne, hogy a Norvégia és Németország ellen látott lelkesedésünkre lesz szükségünk a mérkőzésen. Mégiscsak ők rendelkeznek jelenleg erősebb generációval. Amely Bogdan Wenta szövetségi kapitány szerint nagy próbatétel előtt áll, a tét ugyanis a lengyel kézilabda jövője. Ennyire talán nem drámai náluk a kép, de tény, hogy az ő esetükben sem lesz örökéletű ez a nagyszerű generáció.

Az szinte biztos, hogy izgalmasabb lesz a mi mérkőzésünk, mint az Izland-Horvátország találkozó. Annak az ötödik hely a tétje, de mivel már biztos, hogy mindkét csapat ott lesz valamelyik olimpiai selejtezőtornán vendégként, nem valószínű, hogy nagyon megfeszülnének a győzelemért. Főleg a horvátok nem, akik - a németek mellett - talán a legnagyobb negatív meglepetést szolgáltatták azzal, hogy nem jutottak elődöntőbe.

A négy között a címvédő Franciaország a házigazda Svédországgal mérkőzik, és bár a skandinávokat biztosan hajtja majd saját közönségük, nehezen tudjuk elképzelni, hogy éppen ők vernék meg az eddig szinte tökéletes játékot mutató gallokat. Sokkal esélyesebbnek tartjuk erre déli szomszédaikat, Dániát, de nekik is túl kell még jutniuk Spanyolországon. Szerintünk sikerül nekik, feltéve, hogy megtalálják Sterbik Árpád mögött a kaput.

A legjobb négy között az érmeken túl szintén fontos tét a londoni olimpián való részvétel. A világbajnok automatikusan meghívót kap az ötkarikás játékokra, a 2-4. helyezettek pedig házigazdái lehetnek a 2012-ben rendezendő négycsapatos selejtezőknek. Melléjük az 5-7. helyezettek biztosan odakerülnek vendégként, a nyolcadik helyezett sorsa attól függ, hogy a jövő évi Európa-bajnokságon automatikus kvalifikációt szerez-e valamelyik a hat együttes közül. Ez akkor történik meg, ha valamelyikük megnyeri a kontinenstornát vagy ezüstérmet szerez a mostani vb-győztes mögött.

Rajtuk kívül a 2012-es Eb-ről és a 2011-es Pánamerikai Játékokről két-két, az ázsiai és az afrikai kontinenstornákról egy-egy csapat vehet részt a selejtezőtornákon. Ha Magyarország megszerzi a hetedik helyet, akkor biztos, hogy a mostani ezüstérmes által rendezendő tornán leszünk érdekeltek.

A férfi kétilabda-világbajnokság további programja:

Péntek:
18:00 Magyarország-Lengyelország (a 7. helyért)
18:00 Svédország-Franciaország (elődöntő)
20:30 Izland-Horvátország (az 5. helyért)
20:30 Dánia-Spanyolország (elődöntő)

Vasárnap:
14:30 a 3. helyért
17:00 döntő

Az olimpiára egyenes ágon jut ki:
- rendező (Nagy-Britannia)
- a 2011-es vb-győztes
- a 2012-es Eb-győztes
- a 2011-es ázsiai olimpiai selejtező győztese
- a 2011-es Afrika-bajnok
- a 2011-es Pánamerikai Játékok győztese

1. Ha a 2011-es világbajnokságot és a 2012-es Európa-bajnokságot ugyanaz a csapat nyeri, az olimpiára a 2012-es Eb-ezüstérmes egyenes ágon jut ki.

2. Ha a 2012-es Eb-t a 2011-es vb 2-7. helyezettjei közül nyeri valamelyik együttes, akkor az olimpiai selejtezőn helyette a 2011-es vb 8. helyezettje vehet részt.