Australian Open

Nadalt legyőzte Ferrer és a sérülése

A világelső egész mérkőzésen combizomhúzódással küszködött

Rafael Nadal honfitársával, David Ferrerrel játszott az Australian Open negyeddöntőjében, és már a harmadik játék után ápolást kellett kérnie combsérülés miatt. Ez rá is nyomta a bélyegét a mérkőzésre, nem tudta felvenni a tempót, minden adogatójátékában veszélyben volt, így Ferrer, aki jól és pontosan játszott, simán győzte le a világelsőt.

Nadal betegen érkezett az év első Grand Slam tornájára, és panaszkodott is arra, hogy nem jó az erőnléte, az edzéseken is elfárad, nem bírja a tempót. Ennek ellenére a Marin Cilic elleni nyolcaddöntőben már jó formát mutatott, azaz nem igazán volt előjele annak, hogy bajba kerülhet Ferrer ellen. A második számú spanyol természetesen bármikor bárkire veszélyes tud lenni fantasztikus lábmunkájának és jó alapvonaljátékának köszönhetően, de mégiscsak a világelsőről beszélünk.

Aztán váratlanul szenvedősre sikerült Nadal számára az első két játék, állandóan kérdő tekintettel nézett a nagybátyja és egyben edzője, Tony Nadal felé (az egész meccsen nagyüzemben ment egyébként a coaching, azaz a teniszben többnyire tiltott edzői segítségnyújtás). Elvesztette az első adogatását, és bár rögtön visszavette a bréket, a térfélcserénél ápolást kért. A korábbi megfázásos-influenzás betegségéből kiindulva orvosi segítségnyújtásra gondolhattunk, de végül kiderült, hogy combizomhúzódásról van szó.

Ferrer és Nadal az Australian Openen

Az ápolási szünet után Ferrer megint azonnal el tudta venni Nadal adogatását, utóbbi azonban nem adta fel. 5-3 után megint sikerült neki a visszabrék, de a saját szerváját megint nem tudta hozni, 6-4-gyel Ferreré lett a szett.

Nadal röviden értékelte a történteket:
"Nehéz nap ez a számomra, nem tudtam ennél többet nyújtani, és David nagyszerűen játszott. Nem kötelességem elmondani, hogy mit éreztem a pályán, de nyilvánvalóan nem voltam a legjobb formámban. Már a találkozó elején éreztem, hogy gondjaim vannak, aztán nemsokára véget is ért a meccs."

MTI

A második játszmában látszott némi remény a világelső visszajövetelére, ő tudott előbb brékelőnyt szerezni, de gyorsan el is bukta, ahogy a szettet is, sima 6-2-re. Ekkora hátrányból már reménytelennek látszott a feltámadás Nadal állapotában, és el is maradt. Bár a fogadójátékokban többször is nyomást tudott gyakorolni Ferrerre, a saját szerváinál látványosan kínlódott, alig tudta terhelni a bal lábát. Végül a harmadik játszmát is elveszetette 6-3-ra, eldőlt tehát, hogy nem lesz egyszerre mind a négy Grand Slam címvédője, de még a Federer-Nadal álomdöntő is elmarad.

Kár érte, nagy meccs lehetett volna, ahogy az egészséges Nadal és Ferrer találkozója is.

Australian Open, negyeddöntők:

Férfiak:
Ferrer (spanyol, 7.)-Nadal (spanyol, 1.) 6:4, 6:2, 6:3
Murray (brit, 5.)-Dolgopolov (ukrán) 7:5, 6:3, 6:7 (3-7), 6:3

Kedden játszották:
Djokovic (szerb, 3.)-Berdych (cseh, 6.) 6:1, 7:6 (7-5), 6:1
Federer (svájci, 2.)-Wawrinka (svájci, 19.) 6:1, 6:3, 6:3

az elődöntőben: Djokovic-Federer, Murray-Ferrer

Nők:
Clijsters (belga, 3.)-Radwanska (lengyel, 12.) 6:3, 7:6 (7-4)
Zvonarjova (orosz, 2.)-Kvitova (cseh, 25.) 6:2, 6:4

Kedden játszották:
Wozniacki (dán, 1.)-Schiavone (olasz, 6.) 3:6, 6:3, 6:3
Li (Li, kínai, 9.)-Petkovic (német, 30.) 6:2, 6:4

az elődöntőben: Wozniacki-Li, Clijsters-Zvonarjova