Nemzetközi foci

Japán a fő favorit a pénteken kezdődő Ázsia Kupán

  • MTI
megosztom

Szakértők szerint a tavaly nyári világbajnokságon nyolcaddöntős japán válogatott a favorit a pénteken kezdődő és január 29-ig tartó katari Ázsia Kupán, melyen 16 csapat küzd a végső sikerért. Mellettük az ausztrál és a dél-koreai-válogatottat várják az elődöntőbe, de Szaúd-Arábiát és Irakot sem szabad leírni.

Négy éve az iraki válogatott nyerte meg a tornát

A háromszoros győztes Kék Szamurájokat már csak azért is tartják nagy esélyesnek, mert legtöbb játékosuk remek formában futballozott az elmúlt hónapokban, a vb után kinevezett olasz Alberto Zaccheroni irányításával pedig tiszteletet parancsoló eredményeket értek el, például a legerősebb összeállításban pályára lépő Argentínát is legyőzték barátságos találkozón 1-0-ra.

"A jelenlegi kerettel nincs okunk félni egyetlen ellenfelünktől sem" - mondta Zaccheroni, aki hozzátette, minimális céljuk az első három hely valamelyikének megszerzése.

A negyeddöntőbe jutásért Japánnak a B csoportban Jordánia, Szíria és Szaúd-Arábia lesz az ellenfele. Érdekesség, hogy a japánokat 2007-ben éppen utóbbi ország válogatottja győzte le az elődöntőben, a portugál Jose Peseiro által irányított szaúdiak azonban az elmúlt években elmaradtak a várakozásoktól, 1990 óta először nem sikerült kijutniuk a tavalyi vb-re.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) világranglistáján legelőkelőbb helyet (26.) elfoglaló ausztrálok szintén esélyesnek számítanak, de a gárda gerincét változatlanul 30 év fölötti futballisták alkotják. A kontinensnyi ország együttese négy évvel ezelőtt szerepelt először az ázsiai tornán, akkor a negyeddöntőben búcsúzni kényszerült. Ausztrália a C csoportban India, Bahrein és a Koreai Köztársaság ellen harcolhatja ki a továbbjutást. A következő szakaszba a papírforma alapján még a kétszeres győztes, a dél-afrikai vb-n nyolcaddöntős dél-koreaiak léphetnek, akik 51 év után ismét aranyérmet akarnak szerezni.

A címvédő Irak már a csoportkörben erős ellenfelekkel találkozik, az ősi rivális Irán mellett a vb-t is megjárt Koreai NDK, valamint az Egyesült Arab Emírségek alakulata szerepel a D csoportban.

A torna pénteki nyitómérkőzésén a házigazda Katar Üzbegisztánnal találkozik, s előbbiek az Ázsia Kupa hibátlan lebonyolításával azt is megmutathatják majd, hogy a FIFA nem érdemtelenül adta nekik a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. Az A csoportban Kína és Kuvait szerepel Katar és Üzbegisztán mellett.

A 15. alkalommal sorra kerülő labdarúgó Ázsia Kupa történetének legsikeresebb országai Irán, Szaúd-Arábia és Japán, melyek egyaránt három alkalommal diadalmaskodtak a kontinenstornán. A Koreai Köztársaság kétszer nyert, míg Kuvait, Izrael és a legutóbb győztes Irak egy-egy sikert könyvelhetett el eddig.

Az Ázsia Kupa eddigi győztesei:
1956: Koreai Köztársaság
1960: Koreai Köztársaság
1964: Izrael
1968: Irán
1972: Irán
1976: Irán
1980: Kuvait
1984: Szaúd-Arábia
1988: Szaúd-Arábia
1992: Japán
1996: Szaúd-Arábia
2000: Japán
2004: Japán
2007: Irak

megosztom