FIFA-szavazás: Egy német jogász szerint a vesztes pályázók megtámadhatják a döntést

A FIFA szabályzata szerint mindenképp 24 tagnak kell szavaznia a világbajnokságok helyszínérol, így bármelyik vesztes megtámadhatja a ma délutáni döntést. Ezzel tovább nyúlna az egyébként is hosszadalmas vita, ami a szavazást körllengo korrupciós botrányok miatt robbant ki. A pályázatok bemutatása egyébként véget ért, a bizottság jelenleg ülésezik.

FIFAMivel a tahiti Reynald Temariit és a nigériai Amos Adamut kizárták a FIFA végrehajtó bizottságából korrupció miatt, a 24 tagú testület létszáma 22 főre csökkent. Nicolas Rössler német sportjogász szerint a FIFA-szabályzat egyértelmuen kimondja, hogy 24 tagnak kell szavaznia, és ha bármelyikük elveszti a szavazati jogát, haladéktalanul új tagot kell kinevezni a helyére. Mivel ez nem történt meg, bármelyik pályázó a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordulhat. Más kérdés, hogy esetleges jogi győzelmük és egy új szavazás kiírása után nem valószínű, hogy sok esélyük lenne a győzelemre.

A 2018-as pályázatok bemutatása szerdán délután egy óra körül véget ért, és a végrehajtó bizottság összeült a szavazáshoz. Mindkét voksolás addig tart, amíg az egyik pályázó 50 százalék plusz egy, azaz 12 szavazatot nem kap. Ha ez az elso körben nem sikerül, a legkevesebb voksot kapó aspiráns kiesik. Ez addig folytatódhat, amíg végül két kandidáló mérkozhet meg egymással. Ha ekkor is döntetlen helyzet alakul ki, Joseph Blatter elnök szavazata dönt.