Hatharom / Blog / Bejegyzések
Piszkos Fred vicces volt, a brazil nevetséges
Évek múltán majd így emlegetik a 2014-es vb nyitómeccsét: jaaa, amikor kamu tizivel nyertek a brazilok?! Már emlékszem. Látták mi...

Évek múltán majd így emlegetik a 2014-es vb nyitómeccsét: jaaa, amikor kamu tizivel nyertek a brazilok?! Már emlékszem.

Látták mi történt, amikor Fred atomjaira hullott és kiült az arcára méltatlankodás a horvátok 16-osán belül? Corluka lépett a képbe és megszerezte a labdát. Persze ki emlékszik már erre? Nem volt jelentősége, mert a japán bíró megkajálta a brazil csatár komikus alakítását és 11-essel díjazta. Corluka szerepe akkor domborodott volna ki, ha Lovren, aki szilárd bástyaként magasodott Fred mögött, mondjuk hagyja a fenébe a brazil csatárt. Ha nem zár mögötte szorosan, nem érinti meg őt, csak tessék-lássék módon biztosít. Fred akkor is rosszul veszi át a labdát, ami ugyanúgy felpattan előtte és a jobbról érkező Corluka minden bizonnyal könnyűszerrel eltakarítja az útból. Lovrennek az volt a veszte, hogy azt csinálta, amit tanítanak, szorosan fogta emberét. Corluka szintén remekelt a darabban, azonnal besegített társának, na de egyikük sem alakított akkorát, mint Fred. A 30 éves brazil mozdulatában hosszú évek rutinja csillant fel. Nem csak fenékre huppant, de azonnal jelezte a bírónak, hogy hééé, engem itt bántanak, azonnal védjen meg, fújjon csak bele a sípjába, mert itthon vagyok, nekem ez jár. Nisimura Juicsi belenézett Fred riadt szemébe és azt gondolta, igaza van ennek a srácnak, Brazíliában vagyunk, 1-1-re állunk, mi bajom lehet, ha a vendéglátók hóna alá nyúlok? Mire a gondolat végére ért belefújt a sípjába és eldöntötte a meccset.

Amikor Brazília utoljára nyitómeccset játszott világbajnokságon, Ronaldo és Bebeto volt a válogatott két csatára. 1998-ban nem házigazdáé, hanem a címvédőé volt az első meccs, és a skótok ellen 2-1-re nyertek a brazilok. Talán nem nagy kockázat kijelenteni, Ronaldóra és Bebetóra örökre emlékezni fogunk, de Fred hamarosan a feledés homályába merül. Nem azért, mert eljátszotta a nagy halált a horvátok ellen, ezt nála nagyobb figurák is megtették. Mindössze azért, mert a Fluminense játékosa nem olyan kaliberű brazil csatár, akit érdemes lesz "magunkkal" vinni.

Ráadásul Fredből van jobb, Rejtő Jenő vicces figurája, Piszok Alfréd, vagyis Piszkos Fred. Én inkább őt vittem magammal.

Brazília: remek film az Isten városa, megtekintésre javaslom.

Horvátország: Cseh Tamás dala, a Horváthország, amiben az ex-szerelmek kérdéskört boncolgatja a 2009-ben elhunyt énekes.

Isten városa

Horváthország