Hatharom / Blog / Bejegyzések
Szuperliga rájátszás, 7. forduló (2017. május 21.)
Véget ért a szerb bajnokság. A Partizan 27. alkalommal lett bajnok, így ők játszhatnak a Bajnokok Ligája selejtezőjében. Az Európa...

 

Véget ért a szerb bajnokság. A Partizan 27. alkalommal lett bajnok, így ők játszhatnak a Bajnokok Ligája selejtezőjében. Az Európa Ligában a Crvena Zvezda, a Vojvodina és a Mladost indulhat. Kiesett a Novi Pazar és a Metalac. A másodosztályból (Prva Liga) a szabácsi FK Mačva története során először feljutott a szuperligába, és 10 év után újból az élvonalban játszhat az FK Zemun.

 

PLAY-OFF

Crvena Zvezda - Radnički Niš 4:0 

Mindenképpen nyernie kellett a Zvezdának ahhoz, hogy egyáltalán beleszólása legyen a bajnoki címért vívott küzdelembe, semmiképpen nem volt szabad hibázniuk. Ezt nagyon is jól tudták a Rajko Mitić stadionban, ennek megfelelően rendkívül feszülten és görcsösen játszott a házigazda az első félidőben. Ugyan a 18. percben már vezettek Boakye góljával (1:0), de ezen kívül sok mindent nem tudtak felmutatni azon kívül, hogy kétszer is telibe találták a keresztlécet (először Boakye, majd a félidő vége felé Ristić), ráadásul itt (még) a Radničkinak is jutott egy helyzet, Mrkić távoli lövésénél kellett nagyot védenie Kahrimannak. A második félidőre már összeszedte magát a hazai csapat, a 48. percben már meg is szerezték a második gólt, egy súlyos védelmi hiba után Boakye megszerezte a labdát és belőtte. (2:0) A Radnički egyre inkább beszorult a térfelére. Adžić passzolt Boakyénak, ő Donaldhoz továbbította, a holland játékos rálőtt, a kapus nagyot védett. Megint Adžićnál volt a labda, most fölélőtt, nem sokkal később Plavšić lövése találta telibe a keresztlécet. A 60. percben aztán Boakye kapta középen Anđelković passzát, egyet igazított rajta, majd belőtte, ezzel mesterhármast szerzett. (3:0) A negyedik gólra a 90. percig kellett várni - az eltelt időben túl sok minden nem történt azon kívül, hogy kis híján öngólt lőtt a nišiek egyik védője, végül kicsorgott a labda az alapvonalon -, Anđelković passzát az érkező Petković lőtte be.

A mérkőzés után lemondott Milan Rastavac, a Radnički Niš vezetőedzője. A lemondása okát nem hozta (egyelőre) nyilvánosságra, az utódlásáról még nincs hír.

A meccs egyik jelenete: Boakye lövését próbálja megakadályozni a niši Ljubisavljević, a háttérből Živković figyel

 
Posted by FK Crvena zvezda on Sunday, May 21, 2017

 

 

FK Partizan - Mladost 5:0

Négy-nullás győzelem ide, mesterhármas oda, a fenti győzelem sem segített a Zvezdának. A Partizannak már a döntetlen is elég volt (lett volna), de az ulica Humskában biztosra akartak menni. A Mladostnak gyakorlatilag a statiszta szerepe jutott, a Partizan végig uralta a mérkőzést, az történt, amit ők akartak. Ráérősen kezdtek, az első helyzet pedig már megizzasztotta a lučani védőket: Vulićević beívelését Đurđević fejelte rá, a kapus nagyot védett, a labda visszapattant Đurđevićhez, ő a széléről visszakotorta középre, de ott Kosovićot már blokkolták a védők. Az első gól itt is (mint a fenti mérkőzésnél) a 18. percben érkezett, Kosović ívelt előre Jankovićnak, ő egy remek mozdulattal beküldte középre, az érkező Leonardonak csak be kellett sétálni vele a kapuba. (1:0) Egyszer a Mladost is megmutatta magát, Gavrić lőtt kapura, nem volt valami erős, a kapus simán védett. A Partizan támadott tovább, Janković küldött kapura éles szögből egy szabadrúgást (a kapus védte), Leonardo lövését lábbal hárította Čančarević, aztán a 37. percben Jevtović 20 méteres bombájánál már kapitulált. (2:0) A második félidőben folytatódott tovább a belgrádi fölény, Leonardo és Gavrić huzakodtak a 16-oson belül, végül a brazil rálőtt, a kapus nagyot védett. Kicsivel később Mihajlović lőtt fölé. Majd a 65. percben egy kontratámadásból szerzett gólt a Partizan. Leonardo indult meg, majd Đurđevićnek passzolt. Đurđević felszáguldott a kapuig, ott - nagyon önzetlenül - visszaadta a labdát Leonardonak, a brazil pedig a kifutó kapus felett átemelve belőtte. (3:0) Nem kellett sokat várni a negyedikre: a 70. percben a Mladost elvesztette a labdát, Leonardo már indulatott is a kapu felé. Még egy apró kézmozdulattal figyelmeztetni is tudta a mellette érkező Jankovićot, hogy maradjon le, nehogy lesre menjen, majd odapöccintette a labdát a fiatal montenegróinak, ő pedig bevágta. (4:0) Az immár bajnokcsapatot ünneplő szurkolók pedig fantasztikus, látványos koreográfiába kezdtek: körben a pálya körül fáklyákat gyújtottak, tűzgyűrűbe vonva a stadiont. Így nézett ki:

 

A stadionon belülről ilyen látványt nyújtott:

 

...ha pedig valaki kívülről szemlélte a stadiont, ez a kép fogadta:

 

A 81. percben az utolsó gól is megérkezett: Leonardo küldte előre a labdát, Kosović megkapta, megindult felfelé és vagy 18 méterről rálőtte. A labda a kapus kezéről a kapufára, onnan a hálóba vágódott. (5:0) Levezetésképp még egy óriási helyzetet összehoztak a hazaiak, de Đurđević elől a legutolsó pillanatban, a gólvonalról mentett egy védő. A Partizan pedig bajnok lett, történelme során 27. alkalommal. 

 
Posted by Fudbalski klub Partizan on Monday, May 22, 2017

 

Kellett ehhez az is, hogy a Zvezda markából az utolsó pillanatban kicsússzon az első hely. De az biztos, hogy nem érdemtelenül nyerte el a bajnoki címet a Partizan. Az elmúlt évek súlyos anyagi és morális problémái gyötörték a csapatot, egymás után több edzőváltás is volt, és most úgy néz ki, hogy Marko Nikolić vezetésével összerázódott a csapat. A korábban az Anzsi Mahacskalában csak pislákoló Leonardo már-már klasszis teljesítményt nyújt, Đurđević tehetsége vitathatatlan és a már-már leírt/elfeledett Ostojić is egyre kimagaslóbbat nyújt. 

A mérkőzés összefoglalója:

Itt meg lehet nézni a teljes 90 percet, ide kattintva pedig a bajnoki ceremóniát. A csapat pedig ezután egy nyitott tetejű buszon ünnepelt Belgrád utcáin a szurkolókkal.

 
Posted by Fudbalski klub Partizan on Monday, May 22, 2017

 

 

Napredak - FK Voždovac 1:1

Néhány bátortalan vendégpróbálkozás után - mindössze Petrović távoli lövése volt veszélyes, de végül fölément - szinte végig a Napredak támadott és irányította a mérkőzés menetét. Folyamatosan támadtak, Sekidika először túlbonyolított egy helyzetet, de később már az utolsó pillanatban mentett a kapus a beívelésekor. Aztán a 33. percben egy szöglet után meg is szerezték a vezetést: Šljivićtől került a labda N'Diayéhoz, a szenegáli csatár pedig belőtte. (1:0) Később Sekidika szerelte a vendégek egy játékosát, megindult felfelé, beívelt, az érkező Vukanović fölélőtt. A félidő végén egy kapitális hibát sikerült megúsznia a Voždovacnak: a kapus ki akarta dobni a labdát a mezőnybe, de az a tőle pár lépésre ácsorgó N'Diayéba vágódott, óriási szerencséjük volt a belgrádiaknak, hogy a labda végül kicsorgott az alapvonalon. A második félidőnek a legvégére tért magához a Voždovac, addig viszont a Napredak rendületlenül támadott. Egy előreívelt labdát nagyon rosszul talált el Vukanović, később viszont már ő kényszerítőzött a vendégek kapuja előtt Kasalicával, utóbbi lövését végül blokkolta a kapus. Két látványos hazai akció jött egymás után, az elsőnek a végén N'Diaye lőtt mellé, a másodiknál Šarac küldte mellé. Végül a vendégek is összeszedték magukat, először Ješić lövése ment fölé, majd a 89. percben Filipović lövését még kifejelte egy védő, a labda pont a három perccel azelőtt beállt Marković elé esett, Marković pedig kihasználta az alkalmat és kiegyenlített. (1:1)

 

Vojvodina - FK Javor 1:0

Az utolsó fordulóra kicsit feléledt a Javor és kis szerencsével akár elhozhattak volna Újvidékről egy pontot. A meccs elején a hazaiak domináltak, Meleg lövésénél védett nagyot a kapus, aztán Trujić szabadrúgásánál is jó reflexszel mentett. Volt aztán egy vitatható jelenet (illetve elég egyértelmű volt...), egy hazai támadásnál Stamenićet körülvették a védők, aztán Tomanović gyakorlatilag kézzel vette le a labdát (jó, hogy meg nem paskolta még egy kicsit tenyérrel), az egész Karađorđe stadion felhördült, de a bíró szerint nem történt semmi, továbbot intett. Az ivanjicaiak is összehoztak egy támadást, Sević lövését védte Rockov, aztán a túloldalon Malbašićét hárította Đogatović. A második félidő már jóval kevesebb, de annál emlékezetesebb akciót hozott. Malbašić kétszer is kapura lőtt, mindkettőt védte a kapus, Jovančić osztott ki Tomanovićnak egy kötényt és lőtt fölé, aztán a 75. percben akár meg is szerezhette volna a vezetést a Javor. Tripkovićot buktatta a kapus, a bíró egyből a tizenegyespontra mutatott. Mitošević állt a labda mögé, de Rockov jó irányba mozdult és sikerült kivédenie a lövést. Az egyetlen gól a 88. percben esett, Spremo küldött egy óriási bombát a hosszú sarokba. (1:0)

A mérkőzés egy jelenete: az ivanjicai Maričić (33), megindul, valószínűleg pont azután, hogy abbahagyta Lakičević (14) mezének a cibálását; mögötte a csapattársa Ilić (lila 31) figyel, a vajdasági Stamenić (31) feszülten várja, hogy közbe kell-e avatkozni

 
Posted by FK Vojvodina - ФК Војводина on Monday, May 22, 2017

 

 

A play-off végeredménye:

1. FK Partizan 58 pont

2. Crvena Zvezda 55 pont

3. Vojvodina 43 pont

4. Mladost 36 pont

5. Radnički Niš 32 pont

6. Napredak 30 pont

7. FK Voždovac 27 pont

8. FK Javor 22 pont

 

 

OSZTÁLYOZÓ CSOPORT

Čukarički - FK Rad 0:1

Lendületes, akciódús, helyzetekben bővelkedő találkozó volt, az első félidő elején egymást érték a támadások. A hazaiaktól Ožegovićot állította meg először a kapus, aztán egy Rad-kontránál Guzina száguldott fel és lőtt rá, a kapus védett, majd Radivojević lőtt fölé. A másik oldalon Ožegović akarta volna a labdát egy oxforddal a kapuba küldeni, a védők végül tisztáztak. Ezen a szakaszon erősebben játszott a Čukarički, több helyzetük is volt, először Milojević lőtt fölé, majd Ožegović passzolt - védők gyűrűjéből - Kajevićnek, a montenegrói játékos fölélőtte. A 38. percben viszont a Rad szerezte meg a vezetést (egyúttal a győzelmet jelentő gólt), Radivojević passzolt Rodićnak, Rodić cselezett, majd középre adta a labdát, az ott érkező Guzina pedig belőtte. (0:1) Hajtott a Čukarički, a félidő végéig még két helyzetük volt, Ožegovićot szerelte egy védő roppant látványosan, majd Milojević távoli lövésénél védett nagyot Filipović kapus. A második játékrészben is főleg a házigazdák tartották a labdát. Egyből Ožegović próbálta ki, hogy működnek-e még Filipović reflexei (működtek), aztán egy Rad-akció jött, Rodić vitte fel a labdát, majd hátraadta az érkező Radivojevićnek, aki aztán fölélőtt. Nyomult tovább a Čukarički Bogosavac küldte előre a labdát, Radonjić elől az utolsó pillanatban mentett a kapus. Utána Kajević cselezett, de nem tudta kinek adni a labdát, nagyon összezárt a Rad védelme, végül Radonjićhoz sikerült továbbítania, a kapus védett. Egy támadás erejéig feljutott a Rad a hazaiak 16-osáig, Lutovac lőtt mellé, aztán már loholni kellett vissza a saját térfelükre, mert a Čukarički egyre jobban hajtott az egyenlítésért. Mehmedović ugrasztotta ki Šarićot, Šarić teljesen egyedül indulhatott meg a labdával, a védők csak döbbenten nézték, Šarić pedig belelőtte a kapusba. Egy szögletnél Kopitović fejelt méterekkel mellé, egy szabadrúgást Docić küldött túl magasra. Kajevićnek a végén két lehetősége is lett volna egyenlíteni, de egyszer melléfejelt egy szögletet, utána egy lövést küldött csak pár centivel mellé.

Jelenet a mérkőzésről: Ožegović (51), Docić (5) és Mladenović (33)

 

 

Radnik - Borac 2:2

Szakadó esőben kezdett a két csapat, a vendégeken ráadásul ott volt még az a nyomás is, hogy semmiképpen nem volt szabad kikapniuk, hogy elkerüljék a kiesésnek még az árnyékát is. Ehhez képest a Radnik szerezte meg a vezetést már a 9. percben, Trifunović fejelt egy beívelést a kapuba. (1:0) A gól felébresztette a Boracot, megindultak a Radnik kapuja felé, Milovanović az utolsó pillanatban mentett szögletre egy čačaki támadó elől, a szögletet aztán Mihajlović fejelte mellé. Aztán a 28. percben sikerült az egyenlítés, Tiago szabadrúgása a kapufáról pattant be. (1:1) A gól lendületet adott a vendégcsapatnak, Sajčić iramodott meg a kapu felé, rá is lőtt, a kapus elkapta. Aztán Mihajlović forgatta meg úgy a védőjét, hogy az valószínűleg beleszédült, majd Tiagonak passzolt, a brazil jócskán mellélőtt. Közben elállt az eső, ez lehet, hogy jót tett a Radniknak, mert gyorsan össze is hoztak egy támadást, Adamović lőtt rá, a kapus védett. Az első félidőt Adamović lövése zárta, a másodikat pedig Adamović lövése nyitotta, ezúttal fölé. Aztán az 53. perctől 10 emberre fogyatkozott a vendégcsapat, Drašković megkapta a második sárgáját, le kellett mennie a pályáról. Ez semennyit sem szegte a Borac kedvét, Sajčić lövését úgy védte lábbal a kapus, Mihajlović is próbálkozott (mellé), Jovanovićnak két helyzete is volt, az első lövése alig ment mellé, aztán meg az oldalhálót találta el. Tiago bombalövése is mellément, aztán kisütött a nap és ez meghozta a Borac szerencséjét is, a 75. percben Jovanović vitte fel a labdát és adta be középre, Mihajlovićnak csak meg kellett pöccintenie és már bent is volt a hálóban. (1:2) A Radnik egy gyors támadással válaszolt, Adamović lövése milliméterekkel ment mellé. Aztán akár 1:3 is lehetett volna, Anđelković lövésénél nagyot mentett a kapus. A mérkőzés végére két Radnik-támadás maradt, Kyeremeh lövését védte a kapus, a labda Milovanovićhoz pattant, ő is rálőtt, de a labda elkerülte a kaput. Radović is rálőtt, az övét is védte a čačaki kapus. Aztán a 85. percben sikerült kiegyenlítenie a hazaiaknak, Zlatanović kapta a labdát, rálőtt és be is talált. (2:2) A Boracnak viszont tökéletesen megfelelt a döntentlen, így ha nehezen is, de sikerült az élvonalban maradniuk.

 

 

Metalac - Novi Pazar 3:0

Hiába ütötte ki a Metalac három góllal a Novi Pazart, még ez sem volt elég a bentmaradáshoz A gornji milanovaci stadion egyébként kongott az ürességtől, mintha a közönség megérezte volna, hogy túl sok köszönet nem lesz ebben a találkozóban... Pedig a 12. percben már vezetett a hazai csapat, egy buktatásért 11-est ítélt nekik a játékvezető, amit Panić be is lőtt. (1:0) A szinte kínosan eseménytelen első félidőben mindössze egy helyzet jutott a Novi Pazarnak, Đoković futott fel, lerázta a védőket, majd rálőtt, a kapus elkapta. A 38. percben egy szögletet Bondarenko csukafejessel továbbított a kapuba. (2:0) A második félidő már valamennyire eseménydúsabb volt, egy Novi Pazar-kontrából Avdić lőtt fölé, majd ugyanezt eljátszotta Petrović is. A Metalac egy szöglet után lőtt kis híján gólt, Nikolić már itt majdnem betalált, aztán a 76. percben már tényleg sikerült is neki, egy óriási novi pazari védelmi hibát követően Tomić megszerezte a labdát, kicselezte a védőket és a középen tökegyedül álldogáló Nikolićnak továbbított, aki köszönte szépen és be is lőtte. (3:0) A Novi Pazartól Muslimović kétszer is próbálkozott, mindkétszer mellélőtt. A hazaiaktól Krkotićnak volt egy helyzete a legvégén, a kapus védett.

Ezzel a Novi Pazar magával rántotta a Metalacot a második vonalba; a gornji milanovaciaknak mindössze egy győzelmet és egy döntetlent sikerült összehozniuk a tavaszi idényben, a Novi Pazar pedig csoda, hogy egyáltalán végig tudta csinálni a szezont, annyira súlyos gondjaik voltak, anyagiaktól kezdve odáig, hogy a felkészülési időszak kezdetekor még vezetőedzőjük sem volt, a csapat vezetősége pedig gyakorlatilag nem létezett.

 

FK Spartak - OFK Bačka 2:1

Szikrázó szabadkai napsütés, igazi vasárnap délutáni kedélyes hangulat jellemezte a találkozót. Az első félidő elég kevés akciót hozott, abból viszont kettő góllal végződött. Még előtte volt két palánkai próbálkozás, mindkettő kimaradt, aztán a 30. percben Glavčić lövését még védte a Bačka kapusa, de a labda Ivanović elé pattant, ő meg belőtte. (1:0) A 45. percben ismét Ivanović szerzett gólt, Stojković előreívelését küldte csukafejessel a hálóba. (2:0) Itt a félidő végén már lehetett is volna 2:1, de Ivković lesen volt, amikor Appiah beívelte a labdát, a bíró érvénytelenítette a gólt. A második félidőben Mudrinski csípett el egy nagyon rosszul sikerült kirúgást, Abaznak továbbította, de egy védő blokkolta a lövését. A mérkőzés hátralévő részében a palánkaiak voltak aktívabbak, először Zečević fejesét védte a kapus, aztán Appiah hagyta ki közvetlen közelről. Itt becsúszott egy szabadkai helyzet, Mudrinski fejelte fölé, aztán a 89. percben összejött a szépítő gól, egy lövést még hárított a kapus, de a labda a gólvonal közvetlen közelében álló Ivkovićhoz pattant, ő pedig könnyedén belőtte. (2:1)

Nemrég valamelyik posztban nyígtam, hogy a Spartak fiatal kapusa, Miloš Ostojić akkora tehetség, hogy ha nem lesz válogatott, akkor nincs igazság a földön. Nos, Ostojić tagja lett a szerb U21-es válogatottnak, amely kijutott az idei lengyelországi EB-re. Van igazság a földön.

Szabadkai öröm a meccs végén: "A kép, ami többet mond 1000 szónál"

 

Slika koja govori 1000 reci

A post shared by FC Spartak (@fcspartaksubotica) on

 

 

Az osztályozó csoport végeredménye:

1. FK Spartak 32 pont

2. Čukarički 32 pont

3. Radnik 25 pont

4. FK Rad 25 pont 

5. OFK Bačka 23 pont

6. Borac 22 pont

7. Metalac 21 pont

8. Novi Pazar 17 pont

 

A végére pedig egy kis extra: a šabaci FK Mačva csapatáról egy fotó, amint a szuperligába való feljutásukat ünneplik.

 

Superligaši! <3

Posted by Fudbalski klub "Mačva" Šabac - zvanična stranica on Sunday, May 21, 2017