Hatharom / Blog / Bejegyzések
Világbajnoki selejtező: Grúzia - Szerbia 1:3
Nem indult túl jól ez a mérkőzés Szerbiának, már a 6. percben megszerezték a grúzok a vezetést. Kolarov akarta - óvatlanul -...

Nem indult túl jól ez a mérkőzés Szerbiának, már a 6. percben megszerezték a grúzok a vezetést. Kolarov akarta - óvatlanul - hazaadni a labdát, de Katcharava ott termett és a kifutó szerb kapus mellett belőtte. (1:0) Megzavarta a szerbeket a hirtelen jött gól, olykor teljes káosz uralkodott közöttük. Kétségbeesetten támadtak, a védelmük teljesen átjárhatóvá vált, a grúzok pedig veszélyes kontratámadásokat vezettek, de egyszer sem sikerült eltalálniuk a kaput. A 19. percben Kazaishvili lövését védte Stojković, a 25. percben a szerb védőknek sikerült megfékezni a hazai támadást, de itt is egy eladott labda okozott zűrzavart. Közben a szerbeknek is volt néhány helyzetük, a 23. percben Rukavina próbálkozott, de végül csak Kverkveliát sikerült a földre küldenie. A 30. percben Kostić nagyon gyenge lövése ment mellé - a grúz kapusnak nem is igen akadt dolga az első félidőben. Három perccel később újra Kostić volt akcióban, de lemaradt Rukavina beíveléséről, Loria kapus aztán szögletre öklözte a labdát, a beívelés után pedig Mitrović elől mentettek a védők. A 35. percben volt egy óriási grúz helyzet. Kazaishvili kapta a labdát, az összes védő lemaradt mögötte, a partjelző nem lengetett lest, Kazaishvili rálőtt, és csak pár centin múlott, hogy végül nem lett 2:0. A félidő utolsó percében egyenlíthetett a szerb válogatott - Kakavadze lerántotta Kostićot a 16-oson belül. A bíró egyből a 11-es pontra mutatott, a büntetőt Tadić belőtte. (1:1)

A második félidő nehézkesen indult. A szerb játékosok hátul gurigáztak a labdával, a grúzok igyekeztek őket letámadni. Az 57. perc hozott némi izgalmat, amikor a szerb kapu előtt támadt kavarodás, de a vendégek szerencséjére a grúzok eltötyögték a helyzetet. Leült a mérkőzés, Szerbiának látszólag fogalma sem volt, hogy mit kellene csinálni, a grúzok pedig nemigen erőltették a dolgot. Néha volt egy-egy veszélyesebb kontrájuk, de nem vitték túlzásba. A 61. percben egymás után három próbálkozásuk is volt, de Stojković mindegyiket kivédte. Aztán a 64. percben végül Mitrović megunta a nyugdíjas tempót. Tadićtól kapta a passzt, megfordult és 16 méterről bombagólt lőtt. (1:2) A gól az iramot nem pörgette fel, a szerbeknek tökéletesen megfelelt az állás, a grúzok meg egy kicsit ilyen "ahogy esik, úgy puffan"-alapon támadgattak meg gurigáztak. Jobban mondva, többet birtokolták a labdát a szerbeknél, de fogalmuk sem volt, hogy mit kezdjenek magukkal. A veszélyes kontratámadásaik elpárologtak, ha volt is próbálkozásuk, azt a szerb védelem minden különösebb erőfeszítés nélkül blokkolta. A 82. percben aztán az egyikük kapura lőtt, de a nagyon gyenge lövés maximum arra volt elég, hogy Stojkovićot kicsit átmozgassa. Aztán már mindenki a hármas sípszót várta, amikor a 86. percben Gaćinović és Tadić kényszerítőztek, majd Gaćinović - aki egyébként most debütált a szerb nagyválogatottban - belőtte. (1:3) Ezzel a győzelemmel Szerbia a D csoport élére került, megelőzve a korábbi éllovas Írországot.

Tadićot (10) ünneplik a gólja után

 

Szerb gólok:

 

 

Tények:

Helyszín: Boris Paichadze Dinamo Arena, Tbiliszi, Grúzia

Vezette: Felix Zwayer (partjelzők: Thorsten Schiffner, Marco Achmüller - tartalék játékvezető: Christian Dingert) - GER

 

Grúzia: Loria - Kakabadze (Arabidze, 70.), Kashia, Kverkvelia, Navalovski - Kazaishvili (Kvilitaia, 83.), Gvilia (Jigauri, 90.), Kvekveskiri, Kankava, Ananidze - Katcharava

Szövetségi kapitány: Vladimir Weiss

 

Szerbia: Stojković - Ivanović, Maksimović, Kolarov - Rukavina, Milivojević, Matić, Obradović (Vuković, 47.) - Kostić (Gaćinović, 81.), Tadić, Mitrović (Gudelj, 71.)

Szövetségi kapitány: Slavoljub Muslin

 

Gólszerzők: Katchavara (6.), ill. Tadić (45.), Mitrović (61.), Gaćinović (86.)

Sárga lap: Kankava (43.), Kakabadze (45.)

 

A D csoport jelenlegi állása:

1. Szerbia 11 pont

2. Írország 11 pont

3. Wales 7 pont

4. Ausztria 7 pont

5. Grúzia 2 pont

6. Moldova 1 pont