Hatharom / Blog / Bejegyzések
Az FTC közleménye a rijekai meccs napján történtekről
A múlt hét csütörtökön, a horvát rendőrség által elkövetett, klubunk szurkolóival szembeni rendőri túlkapások miatt...

A múlt hét csütörtökön, a horvát rendőrség által elkövetett, klubunk  szurkolóival szembeni rendőri túlkapások miatt a Ferencvárosi Torna Club az alábbi közleményt adja ki:

 

Tisztelt Rendőrkapitány Úr!

Klubunk megdöbbenve értesült a Ferencváros szurkolóival szemben tanúsított, múlt hét csütörtökön a horvát rendőrök által elkövetett túlkapásokról. A világhálót bejárt, vérző fejű szurkolóinkat ábrázoló képek a Ferencváros  történelmének legnehezebb, legsötétebb és elfeledni kívánt időszakát juttatják az eszünkbe.

Klubunk határozott álláspontja, hogy 2014-ben Európában, de főként az Európai Unióban elfogadhatatlan az ilyen fokú rendőri brutalitás. Tisztában vagyunk vele, hogy előzetes kérésünk ellenére sok szurkolónk jegy nélkül indult útnak az Önök városába, ám ez a tény önmagában nem indokolja a velük szemben alkalmazott embertelen magatartást, hiszen épp a nemrégiben lezárult labdarúgó világbajnokság helyszínén láthattuk, milyen sokan kísérték el csapatukat jegy nélkül is a világ minden tájáról, számukra pedig biztosították a mérkőzések zavartalan megtekintését, a részükre kialakított szurkolói zónákban. Meggyőződésünk, hogy ez a helyes bánásmód, a követendő út. Ezzel szemben csütörtök óta több szurkolónk is indokolatlan agresszióról, szabad mozgásában történő korlátozásáról, az alapvető emberi szükségletek kielégítésének megtagadásáról számolt be.

Mint bizonyára tudják, a Ferencvárosi Torna Club vezetése határozottan kiáll az emberi jogok tiszteletben tartása és érvényesítése mellett. Ennek szellemében ezért elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bárhol a világon úgy bánjanak egy idegen ország állampolgáraival, ahogy azt az Ön beosztottjai tették múlt csütörtökön.

Klubunk ezért ezúton tájékoztatást kér Öntől a végrehajtott intézkedések menetéről és annak okairól. Továbbá követeljük a hatáskörüket túllépő rendőrök felelősségre vonását. Klubunk eszközei  követeléseink végrehajtatására természetesen behatároltak, ezért leginkább az Ön józan szakmaiságában és emberségében bízunk és bízhatunk.

Hangsúlyozzuk továbbá, hogy jelen közlemény semmilyen módon nem kapcsolódik a két klub sportszakmai tevékenységéhez, a HNK Rijeka szurkolóit örömmel várjuk a visszavágóra, egyúttal pedig reményünket fejezzük ki, hogy nekik nem kell majd magyar szurkolótársaikhoz hasonló megaláztatásokat elszenvedniük az itteni rendőrség által.

Együttműködésében bízva,

a Ferencvárosi Torna Club vezetése

(A fenti közlemény természetesen nem valódi, a saját agyam szüleménye, noha immáron 4 napja várok egy hasonló szövegezésű kommünikére. 5 perc alatt megírható – ha a kreativitás hiányzik hozzá, felőlem akár forrás feltüntetése nélkül is átvehetik, egy az egyben, bár elképzelhető, hogy fenti levél nem felel meg bizonyos formai kritériumoknak – és mégis remek gesztus lenne a szurkolók felé, főleg ezekben a feszültséggel teli időkben. Egyszerre oszlatná el a pletykákat, hogy a vezetőségnek bármilyen sara is volt a kint történtekben, a kiutazó szurkolóknak pedig azt az érzetet adná, hogy valóban fontosak a klubnak és a jövőben is számítanak rájuk „odafönt”. Várjuk tehát a közleményt. Gyerünk, srácok, még mindig nem késő!)

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a blogot Facebookon is, ITT!