Hatharom / Blog / Bejegyzések
Huszonnyolc év
Andorra ellen megint elkezdődik valami. Megint lehet számolgatni, esélyt latolgatni, reménykedni és hinni. Hinni abban, hogy 1986 után újra sikerül,...

Andorra ellen megint elkezdődik valami. Megint lehet számolgatni, esélyt latolgatni, reménykedni és hinni. Hinni abban, hogy 1986 után újra sikerül, hogy 2014-ben a magyar labdarúgó-válogatott négyszer hét szűk esztendő után újra ott lesz egy nagy világversenyen.

 

És megint nekivágunk. Újfent útra kelünk, belekezdünk egy tízmeccses nagy menet(elés)be, melynek végén a legszebb reményeink szerint bebocsátást nyerünk az álmok világába. Oda bizony, Brazíliába. A szirupos szappanoperák, a szamba, Pelé, (az igazi) Ronaldo és az ötszörös világbajnok hazájába.

Kétszeres vb-ezüstérmesként (ki ne tudná, 1938-ban és 1954-ben játszhattunk világbajnoki döntőt) 1986 óta csak irigykedve-sóhajtozva figyelhetjük, hogy a világ nélkülünk üli meg az egyetemes futball legnagyobb ünnepét, s közben persze a kontinensbajnokságokról is rendre lemaradtunk. 2014-ben jó lenne már végre leszámolni ezzel a huszonnyolc éves átokkal. Jó lenne elérni azt, hogy egy picit megint ránk figyeljen a világ. Persze nem úgy, hogy fogadási csalásban mi legyünk a császárok, hogy nálunk az ustawka legyen a karnevál vagy hogy a futballgazdaságunk Mosó Masa mosodáját idézze. Szerezzük vissza a tekintélyünket, tegyük fel magunkat újra a térképre, lépjünk ki az „aranycsapatozás” árnyékából! Ne csak a múltból, a múltban éljünk, tegyünk azért, hogy a jelenben is emelt fővel járhassunk!

Más kérdés, hogy elvárásként, afféle rutinszerű, kötelező házi feladatként aligha fogalmazhatjuk meg a vb-részvételt. Mert az elmúlt évek, főként a tétmeccsek mértéktartásra tanítottak minket. Jött megannyi papírforma-vereség, no meg jó néhány nem várt, sokkoló-kijózanító zakó: Izland, Liechtenstein (az 1999-es ikszre vélhetően minden magyar futballbarát vereségként tekint), Lettország, Málta – sok kis „mini-Irapuato”.

Ezzel együtt Andorra még nem jelenthet akadályt – legalábbis a legvadabb világvége-víziókkal érne fel, ha nem győzelemmel kezdenénk a vb-selejtezősorozatot. A folytatás viszont churchilli utat sejtet (vér, veríték, könnyek), mert egyrészt a hollandok aligha az Eb-n látott citromdíjas Oranjét fogják idézni, másrészt nehéz eldönteni, hogy Törökországban vagy Romániában vár-e ránk pokolibb hangulat, harmadrészt pedig még azt az Észtországot is „megnyertük”, amely velünk ellentétben a legutóbbi Eb-selejtezősorozatban kiharcolta a playoff-kört. Valljuk be, a G csoportban, a bosnyákok helyén azért jobban éreztük volna magunkat: az első kalapból Hollandia helyett Görögország, a másodikból Törökország helyett Szlovákia jött volna, és a litván, lett kettős is jobban „ízlett” volna, mint a román, észt páros. De öröm az ürömben, hogy legalább Liechtensteint elkerültük…

Aztán itt van ez a FIFA-világranglista is. Most éppen a 37. helyen tanyázunk, de egy hónappal ezelőtt már a történelmi csúcsot jelentő 28. pozíciót is megjártuk. Egy kicsit talán még az aktuális állás is hízelgő, mert mondjuk aligha hihető, hogy a valós erőviszonyok alapján Romániánál húsz hellyel jobbak vagyunk. A szeptemberi rangsor szerint csak Hollandia jár sokkal előttünk, a két hellyel előrébb jegyzett Törökország viszont abszolút befogható. Ha csak a világranglistán múlna… Akkor akár Playstationön, csocsóban vagy éppen gombfociban is lejátszhatnánk a selejtezőket.

Csakhogy péntektől nem számít a múlt, a történelem, érdektelen a világranglista – minden a játékosokon múlik.  És ha… Na igen, el is érkeztünk ehhez a szerencsétlen, abszolút sportidegen fordulathoz. De mégis… Ha elkerülnek minket a sérülések, lehet keresnivalónk. Gera kálváriája véget ért, Szalai lassan újra a régi, remélhetőleg Dzsudzsákot és Komant sem fogja felőrölni az orosz daráló, Hajnal harcra kész – a „játékcsinálók” a fedélzeten. Ha klubjukban is folyamatosan játszanak a válogatott kerettagok, egészséges versenyhelyzet alakulhat ki, ami (bravúr)eredményekben is megmutatkozhat. Vadócz szerencsére már elkelt, Rudolf és Buzsáky viszont a kelleténél talán többet vacillál, pedig rájuk is szükség lenne. Csak remélni merjük, hogy a többiek sem esnek áldozatául egy pikkelő edző makacsságának, egy hirtelen felbukkanó rivális szárnyalásának vagy éppenséggel valamilyen woodoo-átoknak. Ha nem lesznek a válogatott körül „ügyek”, a közösség erejére építve messzire juthat az Egervári-legénység. Bizony kár azért a forradalmi hevületű Huszti-kiáltványért, a Hannoverben kiviruló balszélső nagy hasznára lehetne a nemzeti csapatnak. De ezen már túljutottak, túlléptek a fiúk, s a kívülálló számára is feltűnő, hogy a játékosok nem önmagukért, hanem egymásért játszanak – igazi közösséggé értek.

És ha a sorsdöntő pillanatokban még Fortuna is kézen ragadja a mieinket, akkor az álomból valóság lehet. Akkor újra a miénk is lehet a világbajnokság. Akkor végre újra bennfentesek lehetünk, nem pusztán kívülállók. S talán nem kell újabb huszonnyolc évet várni a csodára.