Hatharom / Blog / Bejegyzések
Változtattak az elkapás szabályán, vagy inkább csak más megfogalmazást kapott
Változtattak aCalvin Johnson szabályon. Nem alkottak forradalmi újítást csak egy kicsit megváltoztatták a szabály...

Változtattak a Calvin Johnson szabályon. Nem alkottak forradalmi újítást csak egy kicsit megváltoztatták a szabály megfogalmazását. Az elkapás-nem elkapás kérdése kiemelt fontossággal bírt a januári Green Bay Packers - Dallas Cowboys mérkőzésen amikor a bírók elvették Dez Bryant elkapását.

A bejelentést és a mérkőzést követő napokban az NFL-el foglalkozó weboldalak, Facebook és Twitter oldalak főként ezzel az egy playel foglalkoztak és sokan sokféleképpen ítélték meg a játékot. A szabálymagyarázatot követen azonban bebizonyosodott, hogy a bírók jó döntést hoztak és a mostani változtatás sem változtatná meg a Bryant elkapást.

A szabályváltoztatást a játékvezetői bizottság elnöke, Dean Blandino jelentette be és példákkal is szemléltette a szabályt. A korábbi szabály kimondta, hogy az elkapónak a teljes mozdulatsor („football move”) alatt birtokolnia kell a labdát. A teljes mozdulatsor megítélése azonban túl szubjektív volt így más megfogalmazást kapott a szabály.

 

Blandino sajtótájékoztatójáért kattints ide!

Az új szabály értelmében az elkapást követően az elkapó mindkét lábának érinteni kell a földet annyi ideig, hogy futónak lehessen minősíteni. Ha az elkapó nem marad talpon hanem elesik az elkapás közben akkor továbbra is végig birtokolnia kell a labdát.

Dez Bryant catch against Green Bay

Nézzük a sokat vitatott Bryant esetet. Blandino magyarázata szerint Bryant elkapta a labdát de még nem lehetett futónak minősíteni. A labda földet ért és amikor az elkapó a hátára fordult volt egy olyan pillanat amikor nem érintette a labdát. Nem birtokolta végig így a szabályok szerint ez nem minősíthető elkapásnak.

Bryant-et még nem lehetett futónak minősíteni, pedig akkor elég lett volna csak érinteni a vonalat. Ezt a következő elkapással mutatta be Blandino.

A St. Louis Rams receivere Lance Kendricks az elkapást követően birtokolta a labdát, mindkét lába földet ért így futónak lehetett minősíteni. Ezt követően már az elég, hogy a labda érintse a gólvonal síkját és a játékot touchdownnak lehet minősíteni. Miután a labda elérte a vonalat már nincs jelentősége a labda elvesztésének.

Blandino következő példája a Broncos - Colts mérkőzésről származik amikor Julius Thomas elkapta Peyton Manning passzát. Thomas mindkét lába lent volt, birtokolta a labdát a pálya elhagyásakor és így már nem számított, hogy a vonalon kívül kipattant a labda.

Utolsó példájában Jordy Nelson elkapását hozta fel amikor a Buccaneers elleni mérkőzésen a Packers elkapójának mindkét lába földet ért és a pálya elhagyásakor birtokolta a labdát. Miután elhagyta a pályát a védő kiütötte a kezéből a labdát de ez már nem befolyásolta az elkapást.

A szabály tehát maradt ugyanaz csak más megfogalmazást kapott. Ezzel a futónak minősítő dologgal véleményem szerint kicsit pontosabban meghatározható az elkapás mint a teljes mozdulatsorral. Mindennek ellenére azért a következő szezonban is lesznek viták az elkapásokkal kapcsolatban mert igazából semmit sem változtattak meg.

(nfl.com, screen.yahoo.com, Fotó: nytimes.com)