Hatharom / Blog / Bejegyzések
Kihez kerülsz, Aranylabda ?
Így november tájékán már mindenki visszarázódott a labdarúgás világában, az európai topligák már...

Így november tájékán már mindenki visszarázódott a labdarúgás világában, az európai topligák már javában zajlanak, hátunk mögött van pár világbajnoki selejtező, és a nyári Európa-bajnokság is.  Egy ilyen mozgalmas év után, jó pár ember fejében felmerül a kérdés, hogy ki nyeri FIFA Aranylabdát.
Igaz csak november 30-án jelenti be a FIFA az idei jelölteket, mégis kicsit előretekintenék, és pár esélyesről írnék néhány gondolatot.

 

Mindenekelőtt beszéljünk a díjról egy kicsit. Nem tudom ki, hogy van vele, de én, ha meghallom, hogy Aranylabda, akkor a Ballon d’Or névre gondolok, amit a France Football oszt ki évente, egyes országok szakújságíróinak szavazata alapján. Ez volt 1956 és 2009 között, míg 2010-ben a FIFA be nem kebelezte ezt is, és vonta össze saját díjával, a FIFA Év Játékosa címmel, ami messze nem volt olyan neves díj, mint a klasszikus Aranylabda. 2010 óta nem csak szakújságírók szavazhatnak, hanem válogatottak szövetségi kapitányai, és csapatkapitányai, amellyel a szememben, egyfajta szimpátia díjjá vált az Aranylabda. Ez már nem az az elismerés, amelyet zsinórban háromszor nyert el Platini, vagy amit az elmúlt évtizedben, Ronaldo, Figo, Ronaldinho, Zidane vagy Kaká vitt haza. Mert akkor még szigorúan az elnyert címek és az aktuális éviben mutatott teljesítmény alapján osztottak ki. Azt nem tudom hova tenni, hogy a 2010-es díjat, Lionel Messi vitte haza, aki bár lenyűgöző egyéni teljesítményt nyújtott klubjában, de és itt a hangsúly, az év legnagyobb eseményén, a világbajnokságon szinte sehol nem volt. Ezzel szemben spanyol válogatott csapattársai, Iniesta és Xavi, egész évben kiszolgálták Messit és ugyanazokat a trófeákat vitték haza, annyi ’kis’ különbséggel, hogy ők világbajnokságot is nyertek. Mindenki döntse el maga ezek után, hogy is állunk.



Na, de kanyarodjunk is vissza a fő témához, az idei esélyekhez. Öt játékost emelnék, ki és januárban eléggé meglepődnék, ha nem közülük kerülne ki a végső győztes.  A neveket véletlen sorrendben írom, nem szimpátia vagy esélyesség alapján.

Andrea Pirlo az egyik jelöltem, aki a Juventussal a tavalyi és során veretlenül nyerte a scudettot, és döntőbe vezette az olasz válogatottat az EB-n. Talán nem árulok el nem nagy titkot, ha elmondom, hogy Pirlo a legidősebb jelöltem a maga 33 évével.  Kora ellenére, időről időre képes megújulni, ezt bizonyította a Juventusba szerződése után, ahol a csapat vezér egyéniségévé nőtte ki magát. Pirlo mögött szép pályafutás áll, nyert már világbajnokságot, Bajnokok Ligáját, Seria A-t több ízben is. Igaz még a brazíliai vb benne lehet Pirloban, de szerintem az idei teljesítményét nehezen tudja már felülmúlni.
Idei eredményei:  Seria A (bajnok), Olasz szuperkupa( győztes), Olasz Kupa (döntős), Európa-bajnokság (döntős) , valamint 3-szor lett a meccs embere az EB-n és a torna legjobb csapatába is bekerült. Az UEFA év játékosa díjon a negyedik helyezést érte el idén.



Iker Casillas, a spanyol válogatott és a Real Madrid csapatkapitánya kapusként is esélyes az idei díjra. Casillas igazi világklasszis szinten véd bármilyen porondon, képes tartani bravúrjaival a lelket a válogatottban és a Realban is, még ha a csapatnak nem is megy annyira. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az idei szezonban eddig nem a tőle megszokott 100%-os magabiztossággal véd, teljesítménye igencsak ingadozó. Viszont egy igazi klasszisnak nem okozhat gondot egy kisebb hullámvölgy túllépése.  Mindezek ellenére jogosan emlegethetjük a világ legjobb kapusai között, sőt akár nevezhetjük a jelenlegi legjobbnak is.
Idei eredményei: Európa-bajnokság (győztes), La Liga (bajnok), Spanyol Szuperkupa (győztes), Európa-bajnokság legjobb csapatának tagja, illetve a torna legjobb kapusa.



Lionel Messi természetesen idén is versenyben van az Aranylabdáért, ahogy ez az elmúlt években megszokottá vált. Évek során a Barcelona elsőszámú gólgyárosává nőtte ki magát, a tavalyi szezonban 60 mérkőzésen 73 gólt szerzett, idén pedig 14 mérkőzés után 17 góllal áll. Természetesen a szurkolók véleménye megoszlik vele kapcsolatban, de azt mindenki elismeri, hogy napjaink egyik legjobb játékosa.  25 évesen számtalan egyéni és csapatcímet nyert, mindezek mellett a Barcelona alappillérei közé tartozik. Nem ez volt élete legsikeresebb éve, sőt az is hátráltathatja a végső körben, hogy nem szerepelt az év legnagyobb tornáján, az Európa bajnokságon.
Idei eredményei: La Liga (második), Spanyol Király Kupa (győztes), Spanyol Szuperkupa (második). Egyénileg pedig: Aranycipős, UEFA Év Játékosa második, Pichichi-díj, Európai Aranycipős és a Bajnokok Ligájának a gólkirálya.



Cristiano Ronaldo lehet az, aki végre letaszítja Lionel Messit a trónról. Ronaldo az elmúlt években sokat fejlődött, madridi pályafutása során eltűntek a játékából azok a jegyek, amely alapján régen megbélyegezték (színészkedés, önzőzés). José Mourinho keze alatt igazi csapatjátékossá vált, nem hiába tartják sokan a legkomplexebb játékosnak a világon.  A média legtöbbször a Ronaldo-Messi párhuzamot hozza fel, és annyiban igazuk is van, hogy talán ők a jelen legjobb labdarúgói, akik hétről hétre emberfelettit nyújtanak. A portugálokat szó szerint a hátán vitte az elődöntőig, ahol a későbbi győztestől kaptak ki tizenegyesekkel. Idei szezonban ott folytatta a gólgyártást ahol tavaly abbahagyta, a Bajnokok Ligájának legerősebb csoportjában 3 meccs után 5 góllal áll. Idén tényleg jogosan várhatja, minden rajongója, hogy övé legyen az elismerést.
Idei eredményei: La Liga (bajnok), Spanyol Szuperkupa (győztes), Európa-bajnokság (negyeddöntős, bronzérem). Két alkalommal lett az Eb-n a meccs embere, a torna legjobb csapatába is beválasztották, illetve a torna egyik legjobb góllövője lett 3 góllal. Az UEFA Év Játékosa szavazáson második helyen zárt, Messivel holtversenyben.



Andrés Iniesta az utolsó jelöltem, aki bár annyira nincs felkapva, mint Ronaldo és Messi mégis szinte egy lapon lehet velük említeni. Iniesta a Barcának és a válogatottnak is oszlopos tagja, sose került botrányba, csendben csinálja a dolgát és nagyon jól. Bármikor képes váratlant húzni, nagyon jó EB-t zárt, jogosan nyerte el az UEFA Év Játékosa címet. Véleményem szerint Iniestában megvan az a plusz, amit őt a világ jelenlegi legjobb irányítójává teszi, mindig a jó megoldást választja, és játszi könnyedséggel hozza kihagyhatatlan helyzetbe társait.  Cristiano Ronaldo és Lionel Messi mellett ő pályázik még jó eséllyel a díjra.
Idei eredményei: Európa-bajnokság (győztes), La Liga (második), Spanyol Király Kupa ( győztes), Spanyol Szuperkupa (döntős). UEFA Év Játékosa díjat nyert, a Bajnokok Ligájának legjobb játékosává választották.Háromszor volt Man of the Match az Eb-n, többet között a döntőben is. A torna csapatába választották, és a torna legjobb játékosa díjat is hazavihette.



Személy szerint kissé elfogultan, Cristiano Ronaldonak adnám a díjat, őt követné Andrés Iniesta és Lionel Messi.  A negyedik helyre Andrea Pirlot, az ötödikre pedig Iker Casillast sorolnám. Egy szó, mint száz: januárban kiderül.