Hatharom / Blog / Bejegyzések
Barátságos mérkőzés: Észtország - Horvátország 3:0
Többek között ezt a meccset sem fogja Ante Čačić szövetségi kapitány kitenni az ablakba: egy enervált, unottan lézengő horvát csapat kapott...

Többek között ezt a meccset sem fogja Ante Čačić szövetségi kapitány kitenni az ablakba: egy enervált, unottan lézengő horvát csapat kapott ki - teljesen megérdemelten - a lelkes észtektől. És ezt még az sem enyhíti egy percig sem, hogy Čačić gyakorlatilag a B válogatottat küldte pályára. Ráadásul a nemrég felgyógyult Marko Pjaca ezen a mérkőzésen ismét megsérült, és mindezt sikerült a legfaramucibb módon összeszednie: egy labdát akart (volna) elérni és közben kicsavarodott a térde. (A videót bárki megnézheti, semmi durva részlet nem látható rajta.)

 

Az észt válogatott már az 1. percben megszerezte a vezetést, a legelső támadásuk már eredményes volt. Mitrović addig körülményeskedett, míg Luts kb. 20 méterre a kaputól szerelte, majd nekiiramodott, és Kalinić kapusnak egy óriási kötényt adva belőtte. (1:0)

A horvátok pedig szenvedtek. A 14. percben volt valamiféle próbálkozásuk, Perišić ívelt be Pjacának, de Pjaca elügyetlenkedte, az észt kapusnak semmi gondot nem okozott. Utána a 30. percben jött egy újabb horvát próbálkozás, most Kramarić indította Čopot, de az észt kapus megint résen volt. A hazaiak annyira nem vitték túlzásba a dolgot. Néha voltak kontratámadásaik, amelyek rendre veszélyesek voltak, de inkább a türelmes kivárásra játszottak. (Ez egyébként be is jött nekik.) Az első félidő végén nem sok hiányzott ahhoz, hogy 2:0-ra vezessenek. Egymás után kétszer is támadtak, először Kalinić kapusnak sikerült blokkolnia őket, majd Vida mentett a gólvonalról. Egy horvát akció maradt a félidő legvégére, Kramarić szögletét fejelte rá Mitrović, de a kapus bravúrral védett.

A második félidőben sem változott sokat a játék képe. A horvátok birtokolták többet a labdát, de egyetlen épkézláb helyzetet sem sikerült összehozni. Aztán a 64. percben Pjaca lesérült és ettől a horvát válogatott maradék lendülete is elfogyott. Az észtek pedig kihasználták a vendégek apátiáját és mindössze három perc leforgása alatt kiütötték őket. A 81. percben Vassiljev kapott nagy labdát Lutstól és a mélán bambuló védők között egészen egyszerűen belőtte. (2:0) Utána a 84. percben egy óriási védelmi hiba után Vassiljev lecsapott a labdára, már indította is Zenjovot, Zenjov pedig az elszörnyedt horvát játékosok karéjában belőtte az észtek harmadik gólját. (3:0)

A horvát sportsajtó azóta többszörösen leszedte a keresztvizet Čačićról: a sportarena.hr a legszörnyűbb vereségek közé sorolta ezt a mérkőzést, a Jutarnji List az okokat keresi, hogy miért kaptak ki a FIFA ranglistáján a 119. helyen lévő Észtországtól, az index.hr blamázst emleget.

 
Posted by Hrvatski nogometni savez on Tuesday, March 28, 2017

 

Tények:

Helyszín: Le Coq Arena, Tallinn, Észtország

Vezette: Clattenburg (ENG)

 

Észtország: Aksalu (Meerits, 46.) - Toomet (Vassiljev, 78.), Klavan, Luts, Anier (Zenjov, 70.)  - Mets, Kait, Kallaste, Teniste (Mool, 86.) - Baranov, Dmitrijev (Antonov, 86.)

Szövetségi kapitány: Martin Reim

 

Horvátország: Kalinić - Mitrović, Vida (Jedvaj, 84.), Lešković - Rog (Pivarić, 58.), Bradarić (Badelj, 58.), Kovačić, Perišić -  Pjaca (Čorić, 60.) - Kramarić, Čop

Szövetségi kapitány: Ante Čačić

 

Gólszerzők: Luts (1.), Vassiljev (81.), Zenjov (84.)

Sárga lap: Baranov (45+1.), ill. Lešković (67.)