Hatharom / Blog / Bejegyzések
Horvát foci - az 1. hét eseményei
Horvátországban még tart az év eleji punnyadás, pedig hétfőn már kezdik a felkészülést a csapatok a tavaszi idényre. A...

Horvátországban még tart az év eleji punnyadás, pedig hétfőn már kezdik a felkészülést a csapatok a tavaszi idényre. A hét legnagyobb eseménye az volt, amikor az NK Rijeka válogatott védője, Matej Mitrović a török Besiktashoz igazolt. A szerződés három és fél évre szól, a hrsport.net értesülése szerint a vételár 4,2 millió euró volt.

 

Ezen kívül a Rijeka edzője, Matjaž Kek az Év Edzője lett hazájában, Szlovéniában.

A Dinamo Zagrebtől távozott a brazil Jonas. A játékos eleve csak kölcsönben szerepelt a fővárosiaknál, a kölcsön lejártával pedig visszatért hazájába, a Coritibához (ahol szintén kölcsönben van, anyaegyesülete, a Flamengo adta oda a paranái csapatnak). Az RNK Splithez viszont két új játékos is érkezett: a 23 éves Ivan Tomičić a klub saját nevelése, idáig a 2. ligás Imotskiban játszott. A másik, a középpályás Luka Kapetanović szintén a 2. ligából érkezett.

Ivan Tomičić

Ivan Tomičić

(kép: dalmacijanews.hr)

Összeállt a Slaven Belupo téli menetrendje is. Ezek szerint jövő hét hétfőn kezdik ők is a felkészülést, január 21-én utaznak edzőtáborozni, ahol az Inter Zaprešić és más csapatok társaságában részt vesznek az Arena Kupán. Január 31-én jönnek haza, február folyamán pedig még 4 barátságos mérkőzést játszanak le. Február 3-án a 2. ligás Hrvatski dragovoljac ellen lépnek pályára. Február 4-én a Siófokkal játszanak (helyszín és időpont még nem ismert). Február 10-én a szlovén Koper lesz az ellenfél, egy nappal később pedig a 2. ligás Gorica.

Új stadiont kap az NK Osijek. Ez most már egészen biztos. A hírt az eszékiek elnöke, Ivan Meštrović jelentette be. Sőt, az eszékieknek nagyra törő álmaik vannak a stadionjukkal kapcsolatban - azt szeretnék, ha az új létesítmény lenne az új horvát nemzeti stadion is. 

Biztos sokan tudják azt az apró, de nem elhanyagolható tényt, hogy az NK Osijek tulajdonosa nem más, mint Mészáros Lőrinc. Így gondolom, már azt is tudja mindenki, hogy honnan van az Osijeknek pénze (és önbizalma) arra, hogy ekkora vállakozásba fogjon. Nem megyek bele részletekbe, mert hányok mindattól, amit ma ebben az országban közéletnek és politikának neveznek, meg szeretnék szigorúan a futball témájánál maradni. Aki kíváncsi a részletekre és nem fordul fel egykönnyen a gyomra, az ide kattintva olvashat a témáról.

A tabella legalsó helyén álló Cibalia új vezetőedzőt kapott az 57 éves, osztrák Peter Pacult személyében. Pacult legutóbb a szlovén NK Zavrč kispadján ült.

 

Peter Pacult novi je trener seniorske momčadi.

Posted by HNK Cibalia Vinkovci on Saturday, January 7, 2017

 

A horvát válogatott pedig január 10. és 15. között barátságos futballtornán vesz részt a kínai Nanningban. A China Cup másik három szereplője a kínai, a chilei és az izlandi válogatott. A fiúk ma indulnak Bécs és Peking érintésével a dél-kínai városba.