Hatharom / Blog / Bejegyzések
Vége az első körnek, itt az All-Star csapat!
Véget ért az első kör a lengyel-ukrán rendezésű Európa-bajnokságon. A jó meccsek szerencsére többségben voltak,...

 

Véget ért az első kör a lengyel-ukrán rendezésű Európa-bajnokságon. A jó meccsek szerencsére többségben voltak, mindössze egy mérkőzést tudnék felhozni, ami nem ütötte meg a többi szintjét, de valljuk be őszintén: Az elvárás is túl nagy volt. Igen, a Franciaország - Anglia meccsre gondoltam, ami inkább volt unalmas taktikai állóháború, mint élvezetes futballmérkőzés... Erről majd később olvashattok, de előbb górcső alá veszem az elmúlt 8 mérkőzést, és megpróbálom kiválasztani azt a 11 labdarúgót, akik teljesítményükkel kitűntek a tömegből. 
 
 
 
A kapus: 
 
Végy egy jó kapust! - Szól a klasszikus mondás. Ebből az idei EB-n nincs hiány, több jó kapusteljesítmény volt az első fordulóban, de a kört két személyre szűkítettem le: Iker Casillasra és Przemyslaw Tytonra. A házigazdák kapuvédője csereként beszállva hárította Giorgios Karagounis büntetőjét a nyitómeccsen, ezzel mentve pontot a lengyel csapatnak. "San Iker" pedig hozta az egész évben mutatott jó teljesítményét, keményen állta az olasz rohamokat, több bravúrt mutatott be, gondoljunk Thiago Motta fejesére vagy Pirlo bombájára. Ezt a meccset nálam Casillas nyerte!
 
A védelem:
 
A balhátvéd posztján Fabio Coentraot kell kiemelni! A portugálok balbekkje a vesztes meccs ellenére a jobbak közé tartozott, mutatott játéka egyáltalán nem hasonlított a Real Madridban játszott meccseire, ahol Marcelo mögött csak a másodhegedűs szerepet töltötte be, és többször nagyon bizonytalanul játszott. Magabiztos volt, kemény, jól támogatta a támadásokat. Egyáltalán nem rajta múlott, hogy a luzitánok végül vereséget szenvedtek.
 
A két belső védő helye számomra megkérdőjelezhetetlen: Simon Kjaer és Daniele de Rossi! A dán csapat 189 cm-es oszlopa végig remekül játszott a hollandok ellen, leradírozta van Persie-t (Egyszer azért helyzetbe tudott kerülni a holland, de akkor Anderson kapus hárított), hibátlan teljesítménnyel segítette hozzá csapatát a meglepetéshez.
 
De Rossi kissé váratlanul került a talján védelem közepére, klubcsapatában általában a középpályán kap helyet. Önfeláldozó játékával sokáig tartani tudta a spanyol armadát, több jó blokkot és szerelést bemutatatva hívta fel magára a figyelmet. Olasz részről di Natale mellett ő volt a meccs hőse!
 
Nem sok pozitív hozadéka volt a francia - angol meccsnek. Az egyik ilyen a franciák jobbhátvédje Mathieu Debuchy volt. A Lille játékosa mindössze 1 selejtezőn játszott, és kényszerből került a kezdőcsapatba Sagna sérülése miatt, de játékával bizonyosan meggyőzte Laurent Blanc szövetségi kapitányt, és a hírek szerint José Mourinhot is!
 
A középpálya:
 
Andrés Iniestával kezdem a sort. A Barcelona egyik legnagyobb sztárját lehetetlen volt megfogni a spanyolok meccsén, remek passzok, helyzetek jellemezték az olaszok elleni játékát. Hogy a gól nem jött össze, arról csak az olasz védelem és Buffon tehetett. Nem hiába választották a mérkőzés legjobbjának.
 
Debuchy mellett még egy játékos teljesítménye nyerte el a tetszésem a franciák csapatából: Yohan Cabaye-ról van szó. A Newcastle szűrője jött, látott és győzött. Legalábbis nálam. A kiváló lövőtechnikával megáldott francia fiú remekül zilálta szét az angol középpályát Alou Diarrával, rengeteg labdaszerzés és szerelés köthető a nevéhez. 
 
Egyedüli gondot az irányító középpályás személye jelentette számomra. Végül Andrij Arshavinra esett a választásom. A Zenit sztárja volt a cseh-orosz meccs egyik legjobbja, két gólpasszal vette ki a részét az elsöprő győzelemből. A sikertelen angol kaland után újra megtalálta önmagát, mind a Zenitben, mind a válogatottban pazarul játszik.
 
A jobboldali középpályát már az első napon sikerült megszereznie a CSZKA Moszkva fiatal tehetségének. Alan Dzagojev két góllal terhelte Petr Cech kapuját, ezzel a meccs hőse lett. A hamarosan 22. életévét betöltő Dzagojevről elmondhatjuk: A torna legnagyobb meglepetése lehet.
 
A csatársor:
 
Kivel is kezdődhetne az All star csapat csatársora, mint az örökifjú Andrij Sevcsenkoval?! Az 1976-os születésű ukrán egymaga fordította meg a svédek elleni meccset két remek fejesgóllal. A torna után visszavonuló játékost az ukrán sajtó egyszerűen a Mérkőzés Cárjának nevezte el!
 
Az utolsó szabad helyre A Vfl Wolfsburg csatára, Mario Mandzukic futott be. Az írek elleni mérkőzés egyik legjobba mindkét félidő elején fejjel talált be Shay Given kapujába, megnyugtatva ezzel a horvát szurkolókat.
 
A szövetségi kapitány:
 
Fernando Santos: A görögök portugál mestere emberhátrányban tudta döntetlenre menteni a házigazda lengyelek elleni meccset, köszönhetően a Ninis helyére beküldött Salpingidisnek.